Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti s provozem obráběcích center pro dřevostavby

Pracoviště pro výrobu komponentů pro dřevostavby nabízí na českém trhu hned několik výrobců. Zvolit lze jak malá, jednoduchá obráběcí centra, tak špičkové automaty pro masovější produkci. Správná volba typu a vybavení rozhoduje nejen o ceně obráběcího centra, ale také o možnostech a efektivitě jeho využití. Jak se rozhodovali konkrétní výrobci?

Co je podle vás rozhodující při volbě obráběcího centra pro výrobu komponentů pro dřevostavby z hlediska firmy, která si jej chce pořídit, a proč?

Rozhodující je především výrobní program firmy – jiné centrum potřebuje tesařská firma na výrobu krovů, jiné firma stavící domy z těžkých skeletů, zcela jiné zařízení budou potřebovat srubaři. Jde tudíž o požadavky na konkrétní opracování a především jejich správnou definici. Například pro výrobu krovů stačí v naprosté většině případů čtyřosé centrum, protože požadavky na pětiosé opracování lze většinou nahradit částečným opracování obou protilehlých prvků, konstrukční úpravou, případně ručním dokončením spoje. Na výrobu sloupkových konstrukcí stačí jednodušší centrum s omezenou možností opracování a relativně malým maximálním rozměrem vstupního materiálu. Výhodou nákupu odpovídajícího centra je samozřejmě zajímavá finanční úspora a nižší provozní náklady.

Co by podle vás mělo ideální obráběcí centrum pro dřevostavby umět a proč?

Musí být schopné plnit požadavky konkrétního opracování, v rámci možností jednoduché obsluhy a nízkých provozních nákladů.

Jakou máte zkušenost s dřevoobráběcím centrem, které ve své firmě využíváte?

Naše zkušenost s dřevoobráběcím centrem začala v roce 2001 nákupem stroje Hundegger K2, který v té době znamenal opravdu zásadní pokrok oproti ručnímu zpracování. Stroj se velmi osvědčil na výrobu konstrukcí krovů, kde nejsou tak velké požadavky na přesnost opracování. U náročnějších a zejména pohledových konstrukcí jsme naráželi na konstrukční limity stroje a poměrně nepříjemným překvapením byla malá provozní spolehlivost, možná zapříčiněná tím, že se jednalo o jeden z prvních strojů této třídy. Po deseti letech jsme obměnili stávající centrum za stroj nové generace Essetre Techno PF.

Jak velké firmě byste toto obráběcí centrum doporučil a proč?

V dnešní době je nákup podobného stroje nutné zvažovat velmi pečlivě, v porovnání s možností využití již instalovaných strojů u jiných firem a na obrábění konstrukcí spolupracovat. Firma, která uvažuje o nákupu podobného stroje, musí mít zajištěn odbyt dostatečného množství obráběných konstrukcí, hranice efektivity leží poměrně vysoko a je s tím spojena celá řada vedlejších nákladů. Jiná situace je v případě již dosluhujícího stávajícího centra, pak lze obměnu jedině doporučit.

Co na tomto konkrétním dřevoobráběcím centru oceňujete?

Důvodů, proč jsme se rozhodli změnit stroj Hundegger K2 za Essetre Techno PF je mnoho, uvedu jen ty nejdůležitější:

  • dvě pětiosé pracovní hlavy s výměnnými nástroji
  • maximální rozměr opracovaného materiálu 400 × 800 mm
  • opracování na výšku, většinou bez nutnosti obracet opracovávaný materiál
  • mnohem snazší údržba stroje, stroj je vybaven centrálním mazáním a automatickým odvodem pilin a odřezků
  • díky autokalibraci odpadá nutnost seřizování stroje
  • vysoká přesnost opracování
  • velmi kompaktní rozměry stroje šetřící prostor v dílně

Stanislav Biskup
jednatel firmy Dřevostavby Biskup, s.r.o.
Kontakt: biskup@tesari.cz

 

Co je podle vás rozhodující při volbě obráběcího centra pro výrobu komponentů pro dřevostavby z hlediska firmy, která si jej chce pořídit, a proč?

Především je zapotřebí vědět, kterou cílovou skupinu klientů hodlá výrobce dřevostaveb oslovit. Domnívám se, že je na trhu prostor pro zakázkovou výrobu a výstavbu atypických dřevostaveb podle konkrétních požadavků klientů a pro rekonstrukce stávajících staveb technologiemi dřevostaveb.

Co by podle vás mělo ideální obráběcí centrum pro dřevostavby umět a proč?

Podle mého názoru jde především o:

  • přehledné skladování nakupovaných polotovarů
  • jejich snadnou manipulaci bez drahé techniky náročné na prostor
  • přesné krácení hranolů včetně frézování zámků a sedel pro přesné skládání rámů
  • univerzální pracovní – montážní stoly pro výrobu panelů i střešních konstrukcí, poloautomatické sponkování velkoplošných panelů
  • výrobu interiérů z masivního dřeva – podlahy, schodiště, případně atypická okna, dveře a také dřevěné provětrávané fasády, maximální výtěž nakupovaných polotovarů

Jakou máte zkušenost s dřevoobráběcím centrem, které ve své firmě využíváte?

Pracoviště od firmy Marshall-cz splnilo všechna naše očekávání. Vlastně splňuje téměř všechny uvedené požadavky až na zařízení pro přesné sbíjení velkoplošného materiálů na dřevěné konstrukce. Ale i toto je v současné době předmětem vývoje multifunkčního portálu firmy Marshal-cz, který by měl kromě sponkování umět také základní operace jako frézování, vrtání a řezání otvorů. Po doplnění pracoviště vlastním ručním přenosným nářadím a vlastní čtyřstrannou hoblovací frézkou nám poskytuje ideální podmínky nejenom pro výrobu dřevostaveb, ale především nám umožňuje pokračovat ve vývoji a výzkumu technologií potřebných pro úspěšnou realizaci individuálních a atypických projektů.

Jak velké firmě byste toto obráběcí centrum doporučil a proč?

Pracoviště je značně variabilní. Pro nízké investiční a prostorové nároky je rentabilní už od tří dřevostaveb ročně. Pracoviště umožňuje vyrábět panely i jedinému pracovníkovi, ideálně by však v jedné směně měli pracovat dva až tři pracovníci. Takto jsme schopni vyrobit v závislosti na náročnosti a úrovni finalizace dva až tři panely za směnu.

Co na tomto konkrétním dřevoobráběcím centru oceňujete?

Právě již zmíněnou flexibilitu, univerzálnost a nízké nároky na prostor a pořizovací investici. Důležitým pokrokem pro nás byl výrazný posun směrem k vysoké přesnosti rozměrů vyráběných dílců. Díky chytrému uspořádání v menším prostoru oceňujeme také minimalizaci manipulačních časů.

Ing. Kamil Trgala
jednatel firmy GATR, s.r.o.
Kontakt: kamil.trgala@gmail.com

 
 
Reklama