Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správná dřevostavba ušetří až 70 % nákladů na bydlení

Dřevostavby se těší stále větší oblibě, přestože většina lidí stále dává přednost zděnému domu i z důvodu, že si ho mohou lépe upravit podle sebe. Přitom dřevostavby v mnohém předčí zděné domy. Velikou výhodou je například rychlost výstavby, ale především malá energetická náročnost. V kvalitní dřevostavbě můžete na energiích ušetřit i desítky tisíc korun ročně. I dřevostavbu si přitom můžete přizpůsobit přesně podle sebe, při navrhování domu nejste ničím omezeni, a v kombinaci se správnými technologiemi se investice může vrátit už v prvních letech.

Z jakých typů dřevostaveb můžete vybírat

Široká nabídka výrobce Haas Fertigbau skýtá přes 55 druhů dřevostaveb, mezi nimiž najdete jak přízemní bungalovy, tak patrové domy. Mezi nejoblíbenější patří verze Instinkt 1-108 v provedení 4+kk, což nabídne dostatek místa i pro čtyřčlennou rodinu, a zajistí soukromí všem členům domácnosti. K dřevostavbě navíc náleží garáž, takže nebudete muset nechávat auto venku.

Kdo je zvyklý pracovat doma nebo chce mít klid na své koníčky, může pro něj být lepší volbou varianta stejného bungalovu Instinkt 1-108, avšak v uspořádání 5+kk, bez garáže, s větším obývacím pokojem a pracovnou navíc. Zvolit můžete i verzi, která se v obývacím pokoji otevírá do střechy. Přiznané jsou zde dřevěné prvky střešní konstrukce a střecha je v prostoru kuchyně doplněna o dvě kyvná střešní okna s možností aktivního větrání a stínění. Zvětšený vnitřní prostor působí velmi příjemně a světle.


Zástupce patrových domů prezentuje dřevostavba 4+kk Skywood 2-126, v níž najde domov opět i čtyřčlenná rodina. Zase je možné zvolit dispozici s garáží nebo naopak bez garáže, zato s jedním pokojem navíc. Atraktivitu domu podtrhuje zajímavé řešená střecha.

Kdo dává přednost cenově dostupnějšímu řešení, může vybírat z dřevostaveb do 3 až 3,5 milionů korun. I v tomto případě je sice pořizovací cena oproti zděnému domu vyšší, díky unikátní konstrukci však výrazně ušetříte na zálohách za energie. Měsíční výdaje tedy klesnou natolik, že si budete moci dovolit nadstandardní bydlení.

Díky čemu šetří dřevostavby na energiích až 70 %

Samozřejmostí všech rodinných domů Haas je nízkoenergetický standard, ovšem zbrusu nová řada domů, kterou letos v květnu představili, díky použitým materiálům a izolacím bez potíží splňuje dokonce parametry pasivních domů.

Díky použití certifikované obvodové stěny Thermo-Protect® 40 o tloušťce 40 centimetrů, z nichž 20 centimetrů tvoří vnitřní tepelná minerální izolace a 16 centimetrů vnější tepelná izolace z grafitového polystyrenu, získáte parametry pasivního domu a ušetříte na vytápění. Obvodová stěna navíc díky velkému fázovému posunu brání přehřívání interiéru v létě a zabraňuje tepelným ztrátám v zimě.

Teplo v zimě a příjemné ovzduší v létě zajišťuje také dřevovláknitá izolace ve stropě přízemních rodinných domů nebo těžká minerální izolace u patrových rodinných domů. Obě mají dostatečnou sílu na to, aby snížily náklady na vytápění. U bungalovů je 40centimetrová a u patrových domů 32centimetrová izolace. Ideální teplotu uvnitř udržují také okna s izolačním trojsklem a vstupní dveře.