Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Katastr nemovitostí zůstane v původní podobě

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet zůstane zachováno. Proti softwarovým robotům využívaným spekulanty pomůže test. Uvedl to tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství ČR po schůzce ministra zemědělství s předsedou ČÚZK.

V nedávných dnech se v médiích (také na TZB-info) objevily zprávy týkající se připravovaných opatření Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK), která mají omezit nelegální vytěžování údajů o vlastnících nemovitostí při anonymním využívání internetového nahlížení do katastru. Připravovaná opatření spočívající v přihlášení do aplikace s využitím elektronické identity nebo účtu dálkového přístupu se však setkala s řadou nesouhlasných reakcí kvůli omezením pro občany, kteří nechtějí využívat elektronickou identitu.

Pro představu se zde uvádí, že v květnu si anonymní uživatelé zobrazili 92 milionů výstupů s údaji o vlastnících nebo o účastnících vkladových řízení, což je téměř trojnásobný nárůst oproti běžné úrovni v minulých letech. Významnou část těchto anonymních dotazů nepochybně generují softwaroví roboti, neboť i v noční době sem přichází 100 tisíc dotazů za hodinu. S takovým množstvím přístupů se musí vyrovnávat elektronický systém Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK). Tyto údaje jsou v rozporu s ochranou osobních údajů zpracovávány a využívány například při masovém rozesílání nabídek odkupu zemědělské půdy i jiných nemovitostí.

Zejména starší lidé na venkově si často stěžují, že dostávají desítky dopisů od překupníků pozemků. Chápu, že údaje z katastru musí být dostupné, aby bylo možné oslovit vlastníka kvůli odkupu třeba při přípravě stavby, ale má to svoje meze. Proto jsme se s předsedou katastrálního úřadu dohodli na postupu, který zachová možnost anonymního nahlížení do katastru, současně ale zabrání zneužívání těchto údajů nejrůznějšími spekulanty s pozemky,“ řekl na jednání s předsedou ČÚZK Karlem Večeřem ministr zemědělství Miroslav Toman.

Výsledkem jednání pak byla dohoda, že možnost anonymního přístupu při internetovém nahlížení do katastru zůstane zachována. Jako ryze technické opatření pro omezení robotických dotazů bude obnoveno využívání Turingova testu, známého pod zkratkou CAPTCHA. Uživatelé, kterým tento test (běžně užívaný i v jiných aplikacích) nevyhovuje, mohou využít přihlášení elektronickou identitou, která je základním způsobem identifikace občanů při přístupu ke službám eGovernmentu.

Katastr nemovitostí je sice veřejný, ale poskytování informací o vlastnících musí ctít základní pravidla ochrany soukromí. S vytěžováním dat roboty musíme bojovat a postihovat i následné obchodování s těmito údaji. Přijatá technická opatření budeme průběžně vyhodnocovat i ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů a experty na kybernetickou bezpečnost a upravovat je, abychom mohli zachovat přístup bez přihlášení,“ uvedl na závěr předseda ČÚZK Karel Večeře.

 
 
Reklama