Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČKA ke komunálním volbám 2018

Česká komora architektů (ČKA) upozorňuje v souvislosti s probíhajícími komunálními volbami na klíčová témata v oblasti rozvoje kvalitního vystavěného prostředí.


Klíčová témata v oblasti rozvoje kvalitního vystavěného prostředí jsou určena kandidujícím politickým stranám či uskupením, občanským iniciativám i samotným občanům, stejně jako nově zvoleným zastupitelům a představitelům měst a obcí.

ČKA doporučuje zaměřit se na následující oblasti – územní plán (a jemu předcházející strategický plán), strategii nakládání s obecním majetkem, výběr zpracovatelů veřejných zakázek na základě kvality, nikoli nejnižší ceny a zřízení a obsazení pozice městského architekta.

Koncepční rozhodování o území, strategický a územní plán

Pro komunální samosprávu i veřejnou správu je zcela zásadní zodpovědná péče o svěřené území, správní území obce i svěřený obecní majetek. Z tohoto pohledu je naprosto zásadním dokumentem územní plán. Územní plán nesmí být pouze formálním dokumentem sloužícím k vypořádání individuálních požadavků, ale musí být chápán jako jeden z nejdůležitějších podkladů pro zodpovědné rozhodování o budoucnosti obce. Přípravě územního plánu by měla předcházet důkladná diskuse uvnitř obce, spojená s formulací strategického plánu, který stanoví celkovou vizi dalšího rozvoje obce. Na územní plán by měl ve významných lokalitách navázat regulační plán, který prohloubí pravidla pro rozvoj území a zjednoduší následné povolování staveb.

Zodpovědná správa obecního majetku

Součástí strategického plánu by měla být mapa obecního majetku a varianty strategie nakládání s ním. Strategický plán by také měl s pomocí zapojení kvalitních odborníků a veřejnosti pojmenovat hlavní problémy a témata dalšího rozvoje území, včetně stanovení priorit jejich řešení.

Výběr zpracovatelů veřejných zakázek na základě kvality, nikoliv nejnižší ceny

Stále platí, že většina obcí vybírá zpracovatele veřejných zakázek pouze podle ceny, bez ohledu na kvalitu. Výsledkem je výběr nejlevnějšího zpracovatele bez znalosti výsledku jeho práce. Přitom se rozhoduje nejen o ceně stavby, ale i nákladech na její provoz. ČKA nabízí metodiku pro výběr projektanta, která mapuje dostupné metody (v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek), včetně Komorou doporučované architektonické soutěže, která umožňuje zadavateli vybírat z konkrétních návrhů řešení.

Městský architekt

Městského architekta má v současné době v České republice již téměř sto měst a obcí. Pro zodpovědný rozvoj území je městský architekt nepostradatelný. ČKA dlouhodobě podporuje ustavení této pozice a nabízí k tomu metodickou pomoc.


ČESKÁ KOMORA ARCHITEKTŮ
logo ČESKÁ KOMORA ARCHITEKTŮ

Česká komora architektů (ČKA) je stavovská profesní organizace. Byla zřízena zákonem č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, jako ...

 
 
Reklama