Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČKA nepovažuje za vhodné řešení Letné formou výběrového řízení

Média přinesla v úterý 4. září 2018 zprávu o vypsání výběrového řízení na pořízení projektové dokumentace na revitalizaci Letné na místě bývalého Stalinova pomníku. Česká komora architektů (ČKA) považuje takový postup za krajně nevhodný.

Podzemí bývalého Stalinova pomníku. Zdroj video České televize
Podzemí bývalého Stalinova pomníku. Zdroj video České televize

Koncepční řešení Letné doporučuje ČKA hledat formou architektonické soutěže, zadání formou výběrového řízení nepovažuje za vhodné

„Místo bývalého Stalinova pomníku je jedním z nejdůležitějších míst v Praze, s pohnutou historií. Pro dané místo je nutné najít vhodné využití a jemu podřídit řešení celého prostoru včetně širšího kontextu. Ideálním nástrojem je otevřená architektonická soutěž, která přinese Praze různorodé návrhy a názory na řešení místa,“ uvedl Milan Svoboda, člen Představenstva ČKA a předseda pracovní skupiny pro soutěže. „Česká komora architektů může ze zkušeností potvrdit, že dobře připravená a zorganizovaná a po právní i odborné stránce zvládnutá soutěž je nejlepším způsobem, jak nalézt řešení uvedeného prostoru i zhotovitele projektové dokumentace,“ dodal.

ČKA proto doporučuje přehodnocení rozhodnutí Rady hl. m. Prahy a hledání koncepčního řešení daného prostoru formou architektonické soutěže.

Jak bude výsledný projekt vypadat?

Podzemí bude rozděleno do čtyř částí. V jedné z nich vznikne hlavní výstavní sál, pak tu bude prostor pro prezentaci historie místa včetně nerealizovaných návrhů úpravy hrany Letné a další sál by měl představit komunistický totalitní režim. Poslední by sloužil street art komunitě. Opravena bude i stropní deska. Podle ředitele Národní galerie Jiřího Fajta na povrchu nic nevznikne, veškeré práce se uskuteční v podzemí. Kdy nová galerie začne fungovat, není jasné. Podle Fajta by to ale v případě, že se nevyskytnou žádné komplikace, mohlo být v rozmezí tří až pěti let.

Záměr magistrátu kritizuje vedení Prahy 7. „Je to nepřijatelný postup a je smutné, že je v tom zapojena i NG. Po volbách bude tedy co napravovat, protože jakákoliv oprava tohoto místa musí být maximálně citlivá, dobře projednaná a pouze na základě mezinárodní architektonické soutěže,“ uvedl pražský zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice), který ho označil za humpolácký a vytýká mu absenci architektonické soutěže.

Podívejte se na reportáž České televize v článku s názvem "Pražský magistrát vypíše tendr na obnovu podzemí bývalého Stalinova pomníku, chce v něm galerii" na webu ČT24.
ČESKÁ KOMORA ARCHITEKTŮ
logo ČESKÁ KOMORA ARCHITEKTŮ

Česká komora architektů (ČKA) je stavovská profesní organizace. Byla zřízena zákonem č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, jako ...

 
 
Reklama