Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky v termokamerách FLIR pro stavebnictví

Infračervené termografické kamery se ve stavebnictví používají především pro studium teplotních změn na povrchu stavební konstrukce, z nichž lze usuzovat na závady staveb, souvisejících s poškozením vlhkostí a vodou, závady v tepelné izolaci a vzduchotěsnosti a na místa s vysokou pravděpodobností tvorby plísní.

Infračervené termografické kamery jsou komerčně používány přibližně od počátku osmdesátých let, kdy se původně armádní technologie začala uvolňovat pro běžný trh. Jedním z oborů, v němž nalezly tyto systémy uplatnění prakticky od počátku, a to navzdory vysoké ceně původních těžkých analogových systémů, bylo stavebnictví, které je dodnes jedním z největších trhů pro termografické systémy.

Infračervené termografické kamery (dále jen zjednodušeně termokamera) se ve stavebnictví používají především pro studium teplotních změn na povrchu stavební konstrukce, z nichž lze usuzovat na:

  • závady staveb, souvisejících s poškozením vlhkostí a vodou
  • závady v tepelné izolaci a vzduchotěsnosti,
  • místa s vysokou pravděpodobností tvorby plísní.
Termogram elektrického podlahového topení.
Termogram elektrického podlahového topení.
Alarm rosného bodu - v důsledku tepelného mostu je zde riziko vzniku plísní
Alarm rosného bodu - v důsledku tepelného mostu je zde riziko vzniku plísní

Vedle analýzy teplotních změn na povrchu stavební konstrukce nachází termokamery využití v oblasti TZB především při:

  • ověřování správné funkčnosti elektrického podlahového topení
  • lokalizaci závad v rozvodech teplé i studené vody
  • kontrole klimatizací a jejich správné instalace
  • kontrole elektroinstalací a rozvaděčů
Různé příklady zachycení tepelných mostů
Různé příklady zachycení tepelných mostů

Představení nových termokamer FLIR

Na vysokou poptávku termokamer a moderní trendy ve výrobě jejich komponent zareagovala evropsko-americká společnost FLIR, jeden z předních světových výrobců termovizních systémů, několika inovacemi. A to jak uvedením zcela nových modelů na trh (řady „i“, „Ebx“ a „T6x0bx“), tak vylepšením funkcí a příslušenství pro stávající modely (řada „B“).

Letošní novinkou jsou cenově velmi dostupné termokamery řady „i“ a „Ebx“. A profesionální kamery řady T6x0bx, které nabízejí nejlepší parametry za doposud nevídanou cenu.

Termokamery FLIR od Workswell Termokamery FLIR od Workswell
Termokamera FLIR řady i. Termokamera FLIR řady E.

Termokamery řady „i“ nabízí vybavení pro detekci tepelných mostů, vyhledávání závad podlahového topení a kontrolu systémů vytápění a rozvodů tepla. Vzhledem k menšímu rozlišení detektoru (max. 120x120 u FLIR i7) a menší teplotní citlivosti (max. 0.1°C) nejsou tyto termokamery vhodné pro náročnější posuzování jednotlivých závad a jejich příčin. Velkou výhodou těchto termokamer je nízká cena (od 24 490 Kč bez DPH u Flir i3), nízká hmotnost (330 g včetně baterie) a dlouhý provoz na jedno nabití (až 8 hodin).

Naproti tomu termokamery řady „Ebx“ nabízí dnes již standardní vybavení s výbornou teplotní citlivostí (až 0.05°C u E60) a rozlišením detektor (až 320x240 u E60) s řadou měřících funkcí, které usnadňují lokalizací závad a hledání jejich příčin, což je velmi užitečné při následném vypracování protokolu o měření. Přestože tato řada splňuje dnes již náročné požadavky na měřící techniku, začíná jejich cena na cca 62 000 Kč bez DPH.

Termokamery řady „T6x0bx“ již představují profesionální vybavení pro náročné aplikace s doposud komerčně těžko (draze) dostupnými parametry: rozlišení senzoru 640x480, teplotní citlivost fantastických 0.03°C (u T640bx) a řadou pokročilých měřících funkcí, které jsou, stejně jako technické parametry, u termovizních kamer do 500 000 Kč prakticky nevídané.

Termokamery FLIR od Workswell
Termokamera FLIR řady "T6x0bx"

Rozšíření nabídky a funkcí se dočkaly i termokamery řady „B“, které jsou nově dostupné v modelech B250, B335, B365 a B425 s novou verzí firmware.

Termokamery FLIR od Workswell
Termokamera FLIR řady "B"

Termokamery FLIR řady „Ebx“, „B“ a „T6x0bx“ jsou vybaveny unikátními patentovanými měřícími funkcemi, které usnadňují analýzu a lokalizaci závad přímo na místě. Jedná se především o:

  • automatické zvýraznění ploch s vysokou pravděpodobností kondenzace vodní páry, založené na měření vlhkosti vzduchu a povrchové teploty
  • automatické zvýraznění ploch s vysokým prostupem tepla (tj. s malým tepelným odporem),
  • automatické zvýraznění ploch s vysokou či nízkou povrchovou teplotou.

Společnost Workswell s.r.o., provozovatel webu www.termogram.cz, je oficiálním zastoupením společnosti FLIR pro Českou republiku a vedle samotných termokamer FLIR nabízíme jejich kalibraci a praktické zaškolení.

 
 
Reklama