Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrání je nedílná součást kvalitního pasivního domu

Kvalitní čerstvý vzduch je pro život nepostradatelný, ať už v práci nebo doma. Zabezpečit větrání v pravidelných intervalech ale není jednoduché. Správně by se mělo větrat každé dvě hodiny po dobu 3 až 5 minut (i v noci!), ideálně dokořán otevřenými okny. Kdo ale doopravdy takto větrá?

Nikdo si nechce zbytečně přivádět chlad do teplých místností, a tak se hlavně v zimě a v noci větrá mnohem méně, než je potřebné. Výsledkem je zvyšování koncentrace škodlivin, relativní vlhkosti nebo dokonce i růst plísní a poškození konstrukcí.

Dvojnásobné i trojnásobné překročení doporučených hodnot koncentrace oxidu uhličitého v ložnicích ráno nejsou žádnou výjimkou. Běžným větráním okny nelze dlouhodobě udržet ani maximální povolenou hodnotu koncentrace oxidu uhličitého, která je stanovena i ve vyhlášce 286/2009 Sb. (Zdroj: Ekowatt)
Dvojnásobné i trojnásobné překročení doporučených hodnot koncentrace oxidu uhličitého v ložnicích ráno nejsou žádnou výjimkou. Běžným větráním okny nelze dlouhodobě udržet ani maximální povolenou hodnotu koncentrace oxidu uhličitého, která je stanovena i ve vyhlášce 286/2009 Sb. (Zdroj: Ekowatt)

V pasivním domě dýcháte neustále čerstvý vzduch

Schéma systému větrání s rekuperací tepla (Zdroj: Centrum pasivního domu)
Schéma systému větrání s rekuperací tepla (Zdroj: Centrum pasivního domu)

Pasivní dům neobtěžuje své majitele nutností myslet na pravidelné větrání. Součástí každého domu je totiž větrací jednotka se zpětným ziskem neboli rekuperací tepla. Ta větrá přesně v potřebném množství, bez průvanu a hluku.

Teplo, které se odvádí při větrání z domu, je škoda pouštět ven, když jej lze zpětně využít. V pasivním domě o něj nepřicházíme. Ztráty tepla větráním jsou tak velké, že bez rekuperace tepla by pasivní dům zdaleka nedosahoval potřebných parametrů a stěží i hodnot pro nízkoenergetický dům. Požadavkem je proto účinnost zpětného zisku tepla u větracích jednotek minimálně 75 %. Ty nejlepší jednotky na trhu však už dnes přesahují účinnost 90 %. Čerstvý vzduch se jednoduše ohřívá na téměř pokojovou teplotu, a nevznikají tak nepříjemné teplotní rozdíly v místnostech.

 

Jak celé nucené větrání funguje?

Jde o jednoduchý princip. Nasávaný (studený) a odpadní (teplý) vzduch proudí proti sobě v sousedních kanálcích, kde si přes velmi tenké stěny předají velkou část tepla. Pohání je pouze dva úsporné ventilátory. To je vše. Vzduch se nesmíchá, takže kvalita nasávaného vzduchu není ovlivněna. Díky filtraci vzduchu se navíc snižuje prašnost v domě, což oceníte při uklízení. Pro alergiky to zase může být možnost, jak se zbavit svých sezónních dýchacích obtíží. Ve městech je velikou výhodou snížení hlučnosti, protože nemusíte větrat otevřenými okny. Ani údržba systému není nijak náročná: stačí vyměnit filtry alespoň 1× ročně, což zvládne každý uživatel.

Větrací jednotka může být umístěna v technické místnosti, v podhledu stropu, nebo na stěně. Velice tiché jednotky mohou být i přímo v místnostech. Nesmírně důležitá je pro uživatele nehlučnost systému. Za jednotkou proto musí být tlumiče hluku stejně tak mezi místnostmi proti telefonickému přenosu hluku. Ty ve schematickém obrázku chybí. (Zdroj: Paul Wärmerückgewinnung)Větrací jednotka může být umístěna v technické místnosti, v podhledu stropu, nebo na stěně. Velice tiché jednotky mohou být i přímo v místnostech. Nesmírně důležitá je pro uživatele nehlučnost systému. Za jednotkou proto musí být tlumiče hluku, stejně tak mezi místnostmi proti telefonickému přenosu hluku. Ty ve schematickém obrázku chybí. (Zdroj: Paul Wärmerückgewinnung)Větrací jednotka může být umístěna v technické místnosti, v podhledu stropu, nebo na stěně. Velice tiché jednotky mohou být i přímo v místnostech. Nesmírně důležitá je pro uživatele nehlučnost systému. Za jednotkou proto musí být tlumiče hluku, stejně tak mezi místnostmi proti telefonickému přenosu hluku. Ty ve schematickém obrázku chybí. (Zdroj: Paul Wärmerückgewinnung)
Rozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu případně v podlaze. Jediné, co je pak vidět, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, které jsou v mnoha provedeních. I přiznané potrubí, například z pozinkovaného plechu nebo textilu může, v interiéru vypadat velmi dobře.Rozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu případně v podlaze. Jediné, co je pak vidět, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, které jsou v mnoha provedeních. I přiznané potrubí, například z pozinkovaného plechu nebo textilu může, v interiéru vypadat velmi dobře.Rozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu případně v podlaze. Jediné, co je pak vidět, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, které jsou v mnoha provedeních. I přiznané potrubí, například z pozinkovaného plechu nebo textilu může, v interiéru vypadat velmi dobře.

7 výhod nuceného větrání s rekuperací tepla

  • odvod škodlivin a pachů
  • neustále čerstvý vzduch bez překračování koncentrace CO2 1500 ppm
  • kontinuální odvod vlhkosti – ochrana proti plísním
  • vysoký komfort – teplý vzduch bez průvanu
  • filtrace – vzduch bez znečištění prachem nebo i pyly
  • bez hlukového zatížení – větrání se zavřenými okny
  • úspora energie 75 % až 90 %

Vytvoření kvalitního vnitřního mikroklimatu je rozhodně oblast, kterou je nutné se podrobně zabývat. Pasivní domy mají výhodu oproti běžným domům díky vynikajícím tepelně-izolačním vlastnostem konstrukcí a účinnému řízenému větrání. Uživatelé pasivních domů si větrání často chválí jako nejlepší volbu v celém projektu. Bohužel chyb narušujících spokojenost uživatelů se v minulosti a bohužel i dnes dělá celá řada. Abychom se jim vyhnuli, je nutný precizně zpracovaný projekt ověřeným projektantem, perfektní provedení a uvedení do provozu se zaregulováním systému a zaškolením uživatelů. Celý systém pro rodinný dům může stát kolem 150 tisíc korun, pro bytový dům asi 50 tisíc korun na byt. Pokud bychom počítali návratnost systému jenom na úsporu energie, tak se pohybuje na hranici jeho životnosti. Ovšem úspora energie je „jenom“ bonus navíc oproti hlavnímu co systém nabízí – zdravé vnitřní prostředí a tepelnou pohodu.

Ing. Libor Hrubý, odborný poradce Centra pasivního domu

Ing. Libor Hrubý

Absolvent Fakulty stavební VUT v Brně, obor Pozemní stavby, zaměření na navrhování pozemních staveb a certifikovaný projektant pasivních domů. Pracoval jak v projekční kanceláři, zaměřující se na pasivní domy, tak pro dodavatele specializovaných stavebních materiálů. Aktuálně působí v Centru pasivního domu jako odborný poradce. Jeho hlavní náplní je poradenství, optimalizace projektů a stavebních detailů, publikační a přednášková činnost.

Kontakt

M: (+420) 773 071 440
E:   libor.hruby@pasivnidomy.cz
I:    www.pasivnidomy.cz

Pasivní domy – Speciál 2016
on-line zdarma

 

 

Chcete vědět víc? Podívejte se na www.pasivnidomy.cz anebo navštivte některou ze vzdělávacích akcí Centra pasivního domu.

 
 
Reklama