Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co chceme od historických oken v dnešní době?

Odborná Platforma historických oken vyzývá k diskuzi. Okno je již z dávné historie vnímáno jako silný architektonický, ale současně i velmi užitný prvek. Chceme chránit historické dědictví a zároveň chceme masivně snižovat spotřebu energií.

Na podzim 2016 vznikla z iniciativy Dřevařského ústavu a společnosti WOODEXPERT s.r.o. nová diskuzní platforma odborníků, která se zaměřuje na problematiku historických oken a současných stavebních požadavků. V únoru 2017 proběhlo za aktivní účasti specialistů Národního památkového ústavu a zástupců České komory lehkých obvodových plášťů první otevřené setkání.

Členy Platformy jsou odborníci nejrůznějšího zaměření a jejich společným úsilím je najít taková řešení, která umožní jak splnění opodstatněných požadavků dnešní doby, tak i záchranu vzácného dokladu umu našich předků. Náplní jejich práce je nalézt soulad mezi technickými, legislativními a památkovými požadavky na okna.

Cíle otevřeného sdružení bez právní subjektivity jsou:
  • Umožnit svobodnou, nestrannou a konstruktivní diskuzi odborníků ze všech zainteresovaných stran
  • Hledat řešení nebo alespoň popis problémových míst v oblasti legislativy, techniky, technologie a památkové péče o historická okna
  • Podporovat studium problematiky, shromažďování a výměnu poznatků a informací
  • Do budoucna se stát poradním hlasem a platformou pro řešení konkrétních problémů spojených s historickými okny

Na základě stanovených cílů vznikly tři odborné specializované komise – legislativní, technická a památková.

Co chceme od historických oken dnes?

Chceme chránit historické dědictví a zároveň chceme masivně snižovat spotřebu energií. Oba přístupy mají oporu v zákonech i institucích.

Jak najít optimální cestu? Které otázky si položit?
  • Stará konstrukční řešení oken fungují v praxi celá staletí, tak proč nevyhovují v dnešních výpočtech? Kde je chyba?
  • Co vlastně zaslouží ochranu? Jakou formou?
  • Co chceme víc? Kde je rozumná hranice?
  • Jak stanovit pravidla pro výměnu, repasi nebo renovaci okna?
  • Jak dostát platným stavebním normám?
  • Jak nastavit parametry pro výrobce, stavitele i správce objektů?
  • Co je společným kritériem pro různé požadavky?

Okno je již z dávné historie vnímáno jako silný architektonický, ale současně i velmi užitný prvek. V každé době mělo své opodstatnění a užitné vlastnosti. V současné době jsou nároky na historická okna tak odlišná od jejich původního účelu, že mizí z městských obytných památkových zón přímo geometrickou řadou.

Platforma je otevřená i pro další odborníky, kteří by se chtěli do diskuze zapojit. Pokud máte zájem o účast, kontaktujte paní Miltnerovou z Dřevařského ústavu..


O společnosti Dřevařský ústav (Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s. p.):
Dřevařský ústav (Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s. p.), nezávislá certifikační instituce, se již od roku 1951 věnuje činnostem, které jsou nezbytné pro zaručení kvality výrobků ze dřeva nebo na bázi dřeva v oblastech certifikace a zkušebnictví, diagnostika a ověřování kvality budov, analýza a návrh ochrany dřeva. Pro stavitele a majitele dřevostaveb přichází s novou službou, nezávislou kontrolou kvality výstavby, certifikátem Kvalitní stavba. Výrobcům oken nabízí ověření kvality produktů, certifikát Kvalitní okno.

 
 
Reklama