Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Panelová dřevostavba: dům za dva a čtvrt milionu byl hotov za čtyři měsíce

Výstavbu rodinného domku si mnoho investorů spojuje s rizikem a nepříjemnostmi. Obavy mají hlavně z vyschnutí finančních zdrojů a neplánovaných nákladů během realizace. Příklad panelové dřevostavby z moravské Bukoviny ukazuje, že výstavba rodinného domu může být pro investora příjemným zážitkem, a do vlastního domku se lze nastěhovat jen pár měsíců po zahájení stavebních prací.

„Vlastní domeček v přírodě jsem považovala za nádherný sen, který se mi nikdy nemůže splnit. Jsme s manželem obyčejní lidé, a proto jsme byli přesvědčeni, že je nám prostě souzeno žít v paneláku,“ říká Šárka Zipsová. „Ale pak, když naše tři děti vyletěly z hnízda a my zůstali sami ve 4 + 1, jsem si dodala odvahy a řekla si: teď, nebo nikdy!“

Dřevěný dům byl jasnou volbou

Šárka Zipsová
Šárka Zipsová

Jako čtenářka časopisů o bydlení paní Zipsová věděla, že jednou z dostupných možností je pro ně dřevostavba. A protože chtěla zároveň přírodní, pohodlné, a také energeticky výhodné bydlení, zaměřila se od začátku právě na dřevěné konstrukce. „Důležitá pro nás byla rychlost výstavby, a také to, aby bylo možné reálně zvládnout prodej bytu, z něj pak financovat stavbu domu, včas se odstěhovat a uvolnit byt novým majitelům. Pro laika se to zdálo nemožné,“ přiznává s úsměvem. „Představa, že bychom stavěli několik let, nechali dům přes zimu vymrznout, a to vše navíc s rizikem, že kvůli vysokým nákladům stavbu nedokončíme, jako se to už stalo tolika lidem, byla naprosto nepřijatelná a z finančních důvodů prostě nemožná.“ Zasedla tedy k internetu s jasným cílem: Kvalitní a cenově dostupná dřevostavba! A teď ještě to nejdůležitější – najít vhodného dodavatele!

Přísný výběr dodavatele a reference

Paní Zipsová postupně vybrala a oslovila tři stavební firmy. Jedna z nich se neobtěžovala s odpovědí, druhá požadovala zálohu předem. Třetí firmou byla společnost Wood System z Vysočiny. Ale i u ní bylo na první pohled cosi podezřelého: „Reference investorů, které má Wood System na svém webu, jsou tak skvělé, až nám to zpočátku přišlo trochu divné. Teprve po osobním setkání s jednatelem, panem Suchým, jsme uvěřili, že si je opravdu nepíšou sami,“ směje se paní Zipsová. Příjemně je překvapilo jednak to, že nechtěli žádnou zálohu, ale i to, jak si stojí za svými výsledky. „Jednatel, pan Suchý, nám ukázal mapu, na které byla místa všech dřevostaveb, které v Česku realizovali, pak nás vyzval, abychom si s manželem vybrali jakoukoli z nich. K té nám pak nabídl telefonní kontakt a adresu, abychom si tam v klidu sami zajeli a mohli si promluvit s majiteli. V tu chvíli jsme věděli, že tohle může říct jen člověk, který si za svou prací opravdu stojí se vším všudy.“

Když s jednatelem Wood Systemu předběžně probrali své finanční možnosti, došli k závěru, že si investorka navrhne svůj vysněný dům sama, a pokud tento návrh projektant schválí, firma manželům dům bez průtahů postaví. Vrátili se do Brna s přesvědčením: S touto firmou by to mohlo vyjít!

Do roka ve vlastním

Zmíněná první schůzka se konala v červenci 2014. Pak dostaly události rychlý spád. Paní Zipsová si laicky nakreslila představu svého budoucího domu a poslala nákres do Wood Systemu k posouzení a nacenění. Jednalo se o přízemní dům s dispozicemi 4 + kk, jedna z místností je navíc atypická, slouží jako letní kuchyň, zimní zahrada či technická místnost – podle ročního období a momentálních potřeb. Venkovní dveře má samostatné – rovnou do zahrady ke krbu a ohništi. „Pan Suchý mi za čtrnáct dní poslal nacenění, které zhruba odpovídalo tomu, co jsme od něj slyšeli na první schůzce.“ Cena činila 2 300 000 korun, a jak investorka zdůrazňuje, cena a termíny byly po dokončení opravdu dodrženy.

Bydlení samotné financovali Zipsovi z prodeje brněnského bytu, pozemek pokryla částka, kterou utržili za prodej zahrady. V této souvislost stojí za zmínku, že původní byt se začal podle pokynů realizační firmy prodávat až v momentě, kdy už byla zalitá základová deska, a tedy už bylo jisté, že se nevyskytne žádný stavební problém, který by způsobil, že investoři zůstanou bez střechy nad hlavou. A také kdy už byl hotový harmonogram stavebních prací, aby bylo jasné, v jakém termínu bude možné stěhování, což muselo být uvedeno ve smlouvě při prodeji brněnského bytu. „Vše přesně podle kréda Wood Systemu: Když už se člověk rozhodne splnit si sen a stavět, tak si to musí užít, a ne se nervovat!“ Novým bydlištěm se měla Zipsovým stát vesnička v Moravském krasu. S jednatelem Wood Systemu dokonce konzultovali vyhlédnutý pozemek, tak aby splňoval všechny podmínky pro bezproblémovou realizaci. Pak už šlo všechno jako po másle:

  • Září 2014 – návštěva projektanta, který odborně přepracoval investorčin nákres (téměř beze změn)
  • Říjen 2014 – projekt je hotov
  • Leden 2015 – stavební povolení
  • Březen 2015 – zalití základové desky
  • Květen 2015 – v polovině měsíce se staví dům
  • Červenec 2015 – nastěhování hned první týden







Od zalití základové desky ke zcela hotovému domu tedy trvalo vše neuvěřitelné čtyři měsíce. Celá realizace probíhala bez jakýchkoli problémů a vícenákladů. „Pan Suchý s námi komunikoval, kdykoli jsme potřebovali, v kterýkoli den i dobu. Umožnil nám nonstop přístup na staveniště, což rozhodně nebývá zvykem. Navíc jsme si tak mohli nafotit a natočit doslova minutu po minutě stavbu našeho vysněného domu,“ říká paní Zipsová. Samotný dům pak byl postaven během dvou dnů, kdy ho celý přivezli na náklaďáku. Jeřáb tento stavebnicový dům nasadil první den na základovou desku, druhý den svázali tesaři střechu a základ byl na světě. Pak nastoupily ostatní party řemeslníků a během 7 týdnů bylo zcela hotovo. (Celý postup je velmi srozumitelně popsán na webu Wood Systemu v sekci panelová výstavba). „Veškerá výstavba suchou cestou, vše s přesností dle projektu. Dokonce jsme měli do určité fáze možnost prosadit vnitřní změny, i když jich nakonec ani nebylo zapotřebí. Žádný zbytkový materiál. A na konci tohoto všeho nám odevzdali náš domeček, čisté a uklizené staveniště, nikde u sousedů nic poničené,“ vypráví paní Zipsová.

Rok po nastěhování: Nízké náklady na bydlení a pokles výdajů za energie


A jak jsou téměř rok po nastěhování Zipsovi s novým bydlením spokojeni? „Za takovou dobu už můžeme srovnávat. Jsme naprosto spokojeni. Náš nový dům předčí původní bydlení v Brně ve všech ohledech.“ Co na novém bydlení zvláště oceňuje? „Nízké náklady na bydlení a pokles výdajů za energie. Z dřívějších dvanácti tisíc jsou nyní tisíce tři. I po zimě jsme na třetinových nákladech oproti dřívějšku. A v zimě takřka netopíme, pokud zrovna venku není mínus patnáct. Z pěti přímotopů jsme používali jen jeden. Krb zvládne interiér pohodlně vytopit. A teplo z krbu je opravdu úplně jiné. Ale hlavně – zatopíte si kdy chcete a kolik chcete,“ pochvaluje si investorka.

 
 
Reklama