Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní a zdravá HLINĚNÁ stěna

Hlína je darem přírody. Tisíce let lidé budovali zdravá obydlí z hlíny – ta však byla téměř vytlačena průmyslovými stavebními materiály. Lemix® je nová hliněná stavební deska pro suchou výstavbu. Dar přírody, který je pomocí sofistikované technologie s nízkou energetickou náročností, bez chemických procesů, přetvořen na moderní a odolný přírodní stavební materiál.

Lemix® je moderní a ekologický výrobek pro výstavbu interiérů, který může být stejně snadno plánován jako konvenční sádrokarton. Lemix® je tak ideální alternativou pro výstavbu interiérů dřevostaveb a montovaných domů. A to proto, že tento stavební materiál je velmi vhodný pro lidi, kteří chtějí žít ve zdravých domech. Kde můžete použít sádrokarton, tam jsou Lemix® desky výrazně lepší alternativou.

Lemix® je přírodní produkt bez znečišťujících příměsí, pro nejlepší domácí klima:

  • výbornou akumulační vlastnost, kdy po natopení drží dlouho teplo a naopak v létě udržuje uvnitř domu příjemné klima. Přispívá tak k ideální regulaci teploty v místnosti
  • udržuje v sobě stále určitou vlhkost – tudíž nedochází k vysušování vzduchu v místnosti a je stále příjemné klima. Zároveň vlhkost reguluje a chrání tak před plísní.
  • díky vysoké hustotě velmi dobře pohlcuje hluk
  • vytváří difúzně otevřený systém s kapilární průchodností – propouští páru a je tak vhodný i pro vlhké prostory
  • neutralizuje látky znečišťující ovzduší a přitom neuvolňuje žádné toxické výpary
  • pohlcuje pachy a je nehořlavý

Lemix® má mnoho způsobů využití – od opláštění příček až po kompletní půdní vestavby. Je použitelný jako suchá omítka a díky jednoduché konstrukci bez složitých vyrovnávacích vrstev a křehkých spojů je vhodný k zakrytí vnitřní izolace a výstavbu interiérů.

Lemix® desky se šroubují nebo sponkují k obvykle používaným nosným konstrukcím suché výstavby nebo k celoplošné podkladové konstrukci. Desky je možno řezat přímočarou nebo okružní pilou, stejně tak i všemi nástroji pro opracování dřeva nebo kamene. Na zpevnění spojů desek se používá výztužná páska, která se zapracuje hliněnou stěrkou. Pro povrchovou úpravu se používají hliněné omítky, které mohou být aplikovány několika způsoby v závislosti na typu konstrukce a požadovaných vlastnostech.

Lemix příčka
Lemix příčka
Lemix použití
Lemix použití
Lemix realizace vzorový dům (Domesi)
Lemix realizace vzorový dům (Domesi)
Základní parametry desek Lemix®
Rozměry desky62,5 × 125,0 cm
Tloušťky desky14 mm16 mm22 mm
Hmotnost desky17 kg20 kg27 kg
Hustota (přibližně)1400 kg/m³ (+/-8 %)
Hodnota zvukové izolace61 dB při 10cm tloušťce hliněné příčky
Tepelná vodivostλ (lambda) = 0,59 W/mK
Třída hořlavostiNehořlavé A1
Lemix realizace – staréLemix realizace – novéLemix realizace – staré a nové
Lemix – kotvení na profily
Lemix – kotvení na profily
Lemix realizace ukotvení desek
Lemix realizace ukotvení desek
Lemix realizace částečně omítnuté
Lemix realizace částečně omítnuté

Dodavatel pro ČR: CIKO s.r.o.


CIKO s.r.o.
logo CIKO s.r.o.

Výrobce a dodavatel keramických a nerezových komínových systémů CIKO, které nabízí řešení pro odkouření libovolného spotřebiče a všechny druhy paliv. Kromě vlastních komínů nabízíme rovněž parotěsné prostupy CIKO STOPER pro bezpečné zabudování komínu do ...