Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skleněné obklady pro lepší akustiku v místnosti

Průsvitné designové skleněné desky s názvem GLASIO dokáží v místnosti výrazně snížit hlučnost a zlepšit srozumitelnost mluveného slova, v řečovém pásmu pohltí až 90 % zvukové energie.

Neocenitelnou službu mohou poskytnout skleněné desky GLASIO v divadlech, koncertních síních a přednáškových sálech, ale velmi dobře se uplatní i v soukromých interiérech, kde vynikne jejich unikátní design a možnost je libovolně barevně tónovat. Za svůj vynález obdržela společnost AVETON s.r.o. cenu Akustický výrobek 2014 a materiál se také dočkal prvního praktického využití v přednáškových sálech Stavební fakulty ČVUT.

"Architektonický směr dneška vede k čistým liniím, pohledovému betonu a proskleným příčkám. GLASIO do těchto prostor nejen patří designově, ale danému prostoru prospěje i snížením hlučnosti a zvýšením srozumitelnosti. Světová inovace a prvenství tedy spočívá zejména v designu, průsvitnosti, zvukové pohltivosti a možnosti použití recyklovaného skla, díky čemuž je GLASIO vysoce ekologickým produktem,“ popisuje Michal Šitych ze společnosti AVETON.

Zajímaly nás technické detaily skleněných desek Glasio.

TZB-info: Jaké jsou činitele pohltivosti alfa v jednotlivých frekvenčních pásmech?


Skleněné desky GLASIO, graf Aveton

Odlišnou konfigurací celkové skladby akustického obkladu (tloušťka, provedení podkladního nosného rastru, přídavná absorpční tloušťka, atd.) lze dosahovat odlišného frekvenčního průběhu činitele zvukové pohltivosti dle konkrétní potřeby.

TZB-info: Jaké jsou podmínky pro montáž obkladu? Např. vzdálenost od stěny, která ovlivňuje pohltivost.

Obklad je nutno instalovat na dostatečně únosnou stěnu. Vyrovnání a rektifikaci obkladu pak zajišťuje vynášecí rošt, který je konstruován i pro možnost prosvětlení desek.

Typická celková skladebná tloušťka obkladu je 100 mm. Jak již bylo napsáno výše lze ji modifikovat dle konkrétní akustické potřeby v rozmezí cca 40 – 200 mm

TZB-info: Jaké je obvyklé procento obložení stěn, pokud chci citelně snížit dobu dozvuku a zvýšit srozumitelnost mluveného slova v typické moderní kanceláři - mále i velkoprostorové - vybavené moderním nábytkem z plastu, skla a kovu?

Akustické úpravy takových prostor bývají komplexní záležitostí, kde se snažíme o maximální optimalizaci výsledného efektu.
Obklad Glasio je nejefektivnější ve zvukovém pásmu lidské řeči. To mu dává velmi široké využití včetně aplikace právě do kancelářských prostor.
Kdybychom uvažovali pouze aplikaci stěnových obkladů, bude v daném případě ke znatelnému zlepšení akustických podmínek dostačovat 50% obkladu z celkové plochy stěn pro malé kanceláře a 70% z celkové plochy stěn pro velkoplošné kanceláře. Jelikož takto vysoká procenta nebývají v praxi dosažitelná (není k dispozici tak velká volná plocha), doporučujeme akustické úpravy pojímat komplexně v kombinaci s dalšími akustickými prvky (např. akustické vertikální žaluzie, akustické japonské stěny, stropní prvky, atd.).


Skleněné desky GLASIO v interiéru, foto Aveton

TZB-info: Ovlivňuje míru pohltivosti tloušťka materiálu? Je nějaká hraniční tloušťka, od které už se příp. nevyplatí tloušťku navyšovat vzhledem např. k možnému snižujícímu se nárůstu účinnosti?

Ano, tloušťka materiálu absorpční schopnosti ovlivňuje. Tloušťka je optimalizována na 14 mm. V tom však již nehrají roli pouze akustické vlastnosti produktu, ale také jeho mechanická odolnost a celková technologie výroby.

TZB-info: Ovlivní účinnost obkladu jeho částečné zakrytí, např. promítacím plátnem apod. Jaké procento zakrytí a čím nesnižuje účinek?

Zakrytí a účinnost materiálu závisí na tom, zda na jeho povrch budou dopadat zvukové vlny. Pokud je tedy překrytí bezprostředně před plochou akustického obkladu, jeho účinnost se výrazně sníží. Pokud se však bude jednat např. o porézní promítací plátno, zvuková vlna skrz takový materiál projde a účinnost je téměř nezmění. V případě, že je např. plátno byť neporézní ve větší vzdálenosti před obkladem, účinnost bude vlivem odrazů a ohybových jevů zvukových vln částečně zachována.

TZB-info: Jaká je obvyklá údržba desek? Může extrémně zanedbaná údržba způsobující usazování prachu v dutinách snížit účinnost materiálu?

Povrch materiálu je velmi specifický. Jemná struktura vytváří neviditelné póry, které zajišťují absorpci zvuku. Proto jako na jakýkoliv obdobný povrch usedá prach, který lze bez omezení vysávat a ometat. Glasio má oproti jiným akustickým materiálů velkou výhodu, že jej lze omývat i čistou mýdlovou vodou a následně i leštit. Prach nicméně pravděpodobně nebude mít výraznější vliv na účinnost materiálu.

TZB-info: Jaké jsou předepsané konstrukce pro montáž obkladu (materiály a tloušťky příček apod.)?

Obklad včetně podkladního roštu váží do 30 kg/m2. Toto zatížení je možné přenést do stěny nebo podlahy. V každém tomto případě je požadavek na únosnost stěny různý. Jelikož však hodnoty zatížení nejsou vysoké, lze je kotvit standardním způsobem do zděné, betonové i SDK příčky.




Detaily materiálu skleněných desek GLASIO, foto Aveton

Barevně vyladí interiér v libovolné barvě

V případě stěnového obkladu je velmi efektním a architekty oblíbeným řešením umístění světla mezi akustický obklad a stěnu, které umí v místnosti vyčarovat velmi podmanivou atmosféru, případně nasvícení z čelní strany, při kterém se materiál díky své členité textuře rozzáří zvolenou prakticky libovolnou barvou. Povrch materiálu se velice snadno udržuje pouhým vysáváním nebo případně omýváním vodou.

O skleněných deskách GLASIO také na ESTAV.cz

 
 
Reklama