Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Enormní zájem o Novou zelenou úsporám - od rána zažádaly stovky lidí

Přes 550 lidí podalo dnes za prvních šest hodin, kdy začal program Nová zelená úsporám, žádost o dotaci na zateplení a úspory v rodinných domech.

Novinkou programu je dlouhodobá, kontinuální forma výzvy, která potrvá až do konce programu, tedy do roku 2021. Takový zájem lidí o dotaci hned první den je vzhledem k tomu překvapivý, řekl ČTK ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman. V příštích šesti letech nabídne program 27 miliard korun.

"Úspěšně už bylo odesláno 97 žádostí za 20,42 milionu korun," uvedl Valdman. Nejvíc jich zatím přišlo z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, které patří podle něj k tradičním dotačním "baštám". Převážnou většinu žádostí podali zájemci na oblast podpory A - snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů.

K dispozici je pro letošní rok 520 milionů korun, příští rok se počítá s 2,85 miliardy korun. Peníze získá MŽP z prodeje emisních povolenek. Maximální výši podpory jednoho projektu ministerstvo vyčíslilo na pět milionů. Na malé fotovoltaické systémy pro přípravu teplé vody a výrobu elektřiny k přímé spotřebě bude možné získat až sto tisíc korun.

Ještě o víkendu čekalo v zásobníku na financování 216 žádostí za více než 55 milionů korun. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) rozhodl navýšit objem peněz předchozí výzvy, ve středu tak byly žádosti schváleny. "Aby žadatelé nemuseli znovu vyplňovat žádosti a posílat je elektronicky, aby to pro ně bylo co nejjednodušší," poznamenal Valdman.

Podle ředitele Knauf Inuslation Ondřeje Šrámka, předního výrobce minerální vlny s továrnou v ČR, přinesla NZÚ dlouho očekávanou změnu. Lépe reflektuje skutečné potřeby majitelů nemovitostí a také zohledňuje nedostatky a zkušenosti s předchozím nastavením, reagoval. Z celkového pohledu je podle něj však důležitější komplexní přístup nového programu.

Program přivítala i Aliance Šance pro budovy. "Program vyhlašovaný v jednotlivých výzvách trhu nesvědčil. Vždy před koncem jednotlivých výzev energetičtí specialisté nestíhali, po zbytek roku pak měli volné kapacity. Stejně tak i výrobní závody. Dlouhodobý program se stabilními podmínkami bude lepší jak pro firmy, tak pro žadatele, kteří budou mít čas žádost dobře připravit," uvedl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. Ministr Brabec má podle něj ještě jeden úkol. Tím je zavedení podpory také pro novostavby bytových domů ve vysokém energetickém standardu.

 
 
Reklama