Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z doprovodného programu prvního dne veletrhu FOR ARCH 2015

První den veletrhu For Arch se v rámci doprovodného programu uskutečnila akce společnosti Dům plný úspor o.p.s., která seznamovala účastníky s možnostmi dotace Nová zelená úsporám 2015 pro bytové domy v Praze. Zkušenosti s realizacemi přednesl Ing. Pavel Zteiskar. V úvodu shrnul obecně známé informace o programu (viz), věnoval se hlavně přípravě projektové dokumentace na revitalizaci a zdůraznil přednosti své firmy, která dokáže zajistit vše potřebné. Společně s posluchači se pak shodl na označení dotace jako „nemotivující“ (s ohledem na výši dotace: u bytových domů až 20 % z výdajů, maximálně lze získat 10 mil. Kč na bytový dům). Nicméně zdůraznil, že spolupráce s profesionální firmou dokáže přesto uspořit mnoho peněz a to nejen díky kvalitní přípravě dokumentace, ale hlavně úsporami při vytápění bytového domu.

Ty následně představil jeho kolega Jan Hrabák. Podrobně vysvětlil, co znamená přechod na novou výkonovou sazbu pro koncové uživatele a jaká opatření je potřeba provést, aby nová smlouva s dodavatelem přinesla finanční úsporu na místo možné ztráty. V další části své prezentace ukázal systém řízení, optimalizaci dodávky tepla a subregulaci EIM, kterou firma nabízí.

V odpolední části zaujal návštěvníky veletrhu seminář s názvem Kvalita ve stavebnictví, který pořádal Svaz zkušeben pro výstavbu. Úvodní slovo obstaral a seminářem provázel Ing. Petr Kučera, CSc., předseda Svazu zkušeben pro výstavbu. Jako první se ujal slova Ing. Jaroslav Šafránek, CSc., z Centra stavebního inženýrství a brilantně rozvedl téma Program Zelená úsporám 2015 ve vztahu ke kvalitě staveb Systém certifikace stavebních dodavatelů. Konstatoval, že došlo k naplnění obav o kvalitu staveb i posudků. Laťka byla původně nastavena poměrně vysoko, ale postupně se vše změnilo. „Mám obavu, aby se ještě více nesnížila úroveň odborných posudků a aby tyto posudky skutečně zajišťovaly prezentované úspory. Tomu se dá zamezit pouze zpětnými kontrolami,“ uvedl Šafránek a dal prostor dalším přednášejícím, kteří dané téma dále rozvíjeli.

O způsobu certifikace firem mluvila Ing. Alena Chalupová, MBA, z Institutu pro testování a certifikaci. Téma kvality staveb ve veřejných zakázkách kriticky rozebral Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz, ředitel Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha. Závěr semináře patřil prezentaci posuzování staveb dle SBToolCZ, která byla vyvinuta na ČVUT Praha a její srovnání s ostatními systémy. Představil ji Ing. Petr Keim.

 
 
Reklama