Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Asociace chce až 60 pct dotaci pro malé střešní elektrárny z NZÚ

Česká fotovoltaická asociace (ČFA) navrhuje pro malé střešní solární elektrárny investiční dotaci z programu Nová zelená úsporám pro rok 2016 až do výše 60 procent.

ČFA o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Vláda už v březnu schválila v programu nová opatření na podporu fotovoltaických systémů (FVE). Ministerstvo životního prostředí by chtělo podporu fotovoltaiky zařadit do dalších výzev Nové zelené úsporám. "Je správné, že po přerušení dotačního financování, které zcela ustalo v roce 2013, stát začne s podporou moderních fotovoltaických technologií, omezených výkonem do deseti kilowattů. A to jen pro střešní instalace, kde měly být správně solární elektrárny od počátku místo, aby rostly převážně na zelených plochách a polích," uvedl výkonný ředitel ČFA Petr Maule.

Podle mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenky Brandtové nebylo kvůli změnám české legislativy v oblasti FVE toto opatření možné zařadit do druhé výzvy NZÚ pro rodinné domy a do první výzvy pro domy bytové.

Co se týká možné výše podpory a segmentu podporovaných opatření v oblasti FVE systémů, aktuálně se podle Brandtové analyzuje možné nastavení parametrů programu ve vztahu k ekologickým přínosům či době návratnosti.

"Vždy se ovšem bude jednat pouze o podporu systémů, které slouží primárně k pokrytí části vlastní spotřeby energie v rámci budovy," řekla v reakci pro ČTK. Zdůraznila, že celková strategie programu NZÚ je zaměřena zejména na energetické úspory realizované renovacemi (zateplením) domů.

První letošní dotace na zateplení rodinných domů v Nové zelené úsporám se již vyčerpaly, když činily 900 milionů korun. Pokračovat budou dál, ministerstvo se na podzim chystá otevřít celoroční výzvy.

Díky novele energetického zákona nebudou domácnosti v příštím roce navíc pro instalaci střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowattů (kW) potřebovat licence. Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) pouze doloží platnou revizi svého zařízení.

Podle dat ERÚ byly ke konci loňského roku v Česku instalovány fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 2067,4 MW, proti konci roku 2014 to bylo o 65 MW méně. Malé fotovoltaiky do deseti kW zaujímaly asi 4,5 procenta z celkového instalovaného výkonu solárních elektráren. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren zvýšil z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010. Tehdejší rozvoj fotovoltaiky vyvolává stále nejrůznější kontroverze.

Například Nejvyšší kontrolní úřad v lednu upozornil, že mezi lety 2009 až 2012 byla návratnost investic do fotovoltaických elektráren v ČR zhruba sedm let po zahájení jejich provozu, přestože podle zákona mohla být až 15 let. Dodal, že celkové náklady na obnovitelné zdroje elektřiny převýší v ČR do roku 2030 bilion korun.

 
 
Reklama