Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příjem žádostí do pokračování NZÚ začne zítra v 10 hodin

Již zítra, 15. května, přesně v 10.00 hodin začne Státní fond životního prostředí ČR přijímat žádosti o dotaci v letošním pokračování programu Nová zelená úsporám.

Letos je v něm pro žadatele připraveno celkem 1,1 miliardy Kč. Zažádat o peníze na energeticky úsporná opatření můžou majitelé rodinných domů, pro něž je letos vyhrazeno 600 milionů, a také vlastníci pražských bytových domů, na něž se nevztahují jiné dotační programy Ministerstva pro místní rozvoj a na které dá MŽP v tomto roce 500 milionů.

Vše o porgramu Nová zelená úsporám

V letošním roce je nově možné získat příspěvek i na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření, ovšem s podmínkou snížit spotřebu energie minimálně o 20 %. Toho se dá dosáhnout třeba výměnou oken a dveří a dílčím zateplením.

Majitelům rodinných domů nabízí NZÚ v aktuálně vyhlášených výzvách zhruba 25–55% výši podpory pro jednotlivá opatření. Celková maximální podpora přitom činí 50 % ze způsobilých výdajů, které nesmí překročit. U pražských bytových domů se dotace pohybuje od 15 do 20 % způsobilých výdajů.

Stejně jako v minulých výzvách Nové zelené úsporám je možné zažádat o dotaci před, v průběhu i po dokončení realizace podporovaných opatření vedoucích k úsporám energií. Pokud by ale někdo chtěl zažádat o příspěvek v době, kdy už práce na svém domě dokončil, musí si ověřit, zda tak, jak je provedl, splňují podmínky programu, konkrétně nastavení jednotlivých podporovaných opatření. Kompletní podmínky k programu NZÚ najdete na webu: http://www.novazelenausporam.cz/.

 
 
Reklama