Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová zelená úsporám je vyčerpána zatím jen ze 14 procent

Dotační program Nová zelená úsporám na zateplení rodinných domů je vyčerpán zatím jen ze 14 procent a Státní fond životního prostředí (SFŽP) eviduje 1453 žádostí za 263 milionů korun.

Podle mluvčí fondu Lenky Brandtové je ale v systému dále 1134 rozpracovaných žádostí, přičemž od minulého týdne vzrostla částka o 18 milionů korun. Majitelé a stavebníci rodinných domů by přitom mohli do 31. října vyčerpat až 1,9 miliardy korun na zateplení a další snížení energetické náročnosti budov.

Podle Petra Holuba z aliance Šance pro budovy to není ideální stav. "Přestože fond přijal v červenci řadu opatření na zjednodušení podmínek a rychlejší posuzování žádostí, stále mezi veřejností převládá povědomí, že je program administrativně složitý," řekl ČTK Holub. Ministerstvo životního prostředí by proto mělo podle Holuba změny více zviditelnit.

Brandtová tvrdí, že není nutné vyčerpat všechny peníze, zbytek se prý může převést do druhé výzvy. "Program je plánován až do roku 2020 a jeho úspěšnost se neměří tím, jak rychle peníze vyčerpáme, ale mírou efektivity vynakládaných prostředků na ochranu životního prostředí," odpověděla.

Průzkum Šance pro budovy ukázal, že mezi projektanty a energetickými specialisty připadají na jednu zaregistrovanou žádost tři až čtyři připravované. V celkovém finančním objemu to jsou podle Holuba žádosti dohromady za dodatečných 700 až 800 milionů. "Co vytýkáme ministrovi životního prostředí (Richardu Brabcovi z Hnutí ANO) je právě to, že se změnami dostatečně nepochlubil," zdůraznil Holub.

"Ukazuje se, že odhady absorpční kapacity dotací na energetické úspory v segmentu rodinných domů byly velmi přehnané. Míra investiční dotace je přitom i podle vyjádření Šance pro budovy štědrá," myslí si ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Od první poloviny července se program administrativně zjednodušil a státní fond zvýšil i příspěvek na projektovou dokumentaci. Například na zpracování odborného posudku se zvýšila podpora z původních 10 tisíc korun na 20 tisíc pro energeticky úsporné renovace rodinných domů a instalace solárních kolektorů. Změny se přitom týkají všech žádostí o podporu podaných v rámci programu od 1. dubna.

Více o podmínkách programu a výše dotace v článku Nová zelená úsporám přehledně

Nově není například nutné dokládat vlastnictví bankovního účtu nebo projednání záměru se stavebním úřadem, podpisy na plné moci nemusí být úředně ověřeny a výpis z katastru nemovitostí může být i starší 90 dní, a to za předpokladu, že údaje v něm jsou stále platné. Šance pro budovy nicméně vnímá pro stabilitu programu jako pozitivní, že se nemění výše dotace, ani energetické požadavky. Nově si také zájemci mohou vypočítat, jakou výši dotace v NZÚ dostanou, s elektronickou kalkulačkou. Další změny se v první výzvě podle Brandtové neplánují.

Fond považuje program za úspěšný, zájem je podle něj zhruba stejný jako loni. "Myslím si, že kritici by si hlavně měli uvědomit, že jde o unikátní program, který je financován z prodeje emisních povolenek a dává občanům možnost vylepšit si kvalitu bydlení a do budoucna ušetřit spoustu peněz. A nelze opomenout, že se jedná o prorůstové opatření v době hospodářské krize," dodala Brandtová.

 
 
Reklama