Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pracovní název pro pokračování Zelené úsporám

Pracovní název nového dotačního titulu, který bude navazovat na Zelenou úsporám, někdy také uváděný jako Zelená úsporám II., zní "Šetři". V původní ZÚ stát rozdělí něco přes 20 miliard Kč, nyní se počítá s cca 30.

Tomáš Podivínský, náměstek ministra zemědělství Tomáše Chalupy, zmínil v polovině října na jednání senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí pracovní název pro připravovaný dotační titul, který bude navazovat na Zelenou úsporám, někdy také uváděný jako Zelená úsporám II. Pracovní název zní název "Šetři".
Mluvčí ministerstva potvrdil, že se jedná o pracovní název, který vychází věcně z obsahu a cílů nového dotačního programu.

Přesné podmínky pro rozdělování peněz z programu Zelená úsporám 2 - Šetři vedení ministerstva ještě nepředstavilo. Hovoří se o podpoře zateplování, ale i o podpoře výměny starého vytápění za ekologické.
V původní zelené úsporám stát rozdělí něco přes 20 miliard. Nyní se počítá s cca 30 miliardami Kč, které z balíku 80 miliard Kč získá Státní fond životního prostředí. Je to díl, který vznikl jako kompromis mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu a obchodu.

"V prvním roce - 2013 - získá program pro konečné spotřebitele, veřejné budovy a domácnosti z poloviny celkových peněz z prodeje povolenek, která je přímo určená na oblast životního prostředí, celých 100 %. V následujících letech to pak bude 64 % na konečné spotřebitele, veřejné budovy a domácnosti, 36 % částky připadne na projekty úspor energie zaměřené na rozvodné systémy tepla i na vlastní úspory v průmyslu" uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

 
 
Reklama