Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Senát schválil zákon, který zavádí aukce emisních povolenek

Senát dnes schválil zákon, který umožní zavést aukce emisních povolenek. Stát může prodejem získat desítky miliard korun, část povolenek ale bude stát moci dávat firmám zdarma.

Zákon ještě musí podepsat prezident. V letech 2013 až 2020 bude mít ČR k dispozici 645 milionů povolenek. Celkem 342 milionů povolenek půjde do aukcí a 303 milionů dostane český průmysl zdarma.

Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám. Program dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů.

Část získaných peněz má jít na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy má jeho resort program, jehož součástí bude podpora výměny domácích topenišť z tuhých fosilních paliv na paliva z obnovitelných zdrojů. Půjde například o štěpku nebo pelety. Program má obecně podporovat úspory energií u konečných spotřebitelů, hlavně domácností, ale i u veřejných budov.

Podle iniciativy Šance pro budovy je potenciál investic do zateplování budov mnohem vyšší, než jaký vyplývá z vyhrazených prostředků. Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost poznamenal, že zvyšování energetické efektivity budov je nejlevnější řešení, jak snížit emise skleníkových plynů. Jde také o důležitý impulz pro domácí ekonomiku.

Energetické firmy si musí od příštího roku nově pořizovat emisní povolenky, jak vyžadují pravidla EU. Aby se však zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem na povolenky, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají investovat do ekologických opatření.

 
 
Reklama