Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modro-zelená infrastruktura pomáhá zlepšovat mikroklima ve městech

Společnost ASIO se zaměřuje na moderní řešení, která podporují přirozený koloběh vody, zvyšují míru vsakování srážkových vod a zlepšují kvalitu městského prostředí. O modro-zelené infrastruktuře jsme hovořili s Marcelem Kenjou, obchodně-technickým zástupcem společnosti ASIO.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Modro-zelená infrastruktura je soubor opatření určených pro městské oblasti, která pomáhají snižovat negativní vliv urbanizace na životní prostředí. Důležité je podporovat přirozený koloběh vody, vsakování srážek a celkové snížení povrchového odtoku, zvyšování biodiverzity a zlepšení kvality půdy. Zadržování dešťových vod ve městech pozitivně ovlivňuje hladinu podzemních vod, mikroklima ve městech a pomáhá proti přílišnému zatížení čistíren odpadních vod. Rozsáhlé zpevněné asfaltové nebo betonové plochy zvyšují povrchový odtok, pro lepší vsakování je vhodné používat propustnější povrchy.

Společnost ASIO pro tento účel nabízí uhlíkově neutrální zasakovací rošty vyrobené z plastového recyklátu. Jednotlivé rošty jsou po obvodu spojeny pomocí zámků a vytváří tak efekt sněžnice, díky kterému je tlak rovnoměrně rozkládán do plochy. To umožňuje snížit nároky na podkladové vrstvy, skladba je poté méně zhutněná a podporuje vyšší míru vsakování. Rošt je možné osadit trávníkem, štěrkem nebo betonovými kostkami. Jeho robustnost a odolnost jej činí vhodným pro použití na parkovištích.

Kromě zadržování vody přispívají zelené plochy také ke snižování tepelného efektu města. Rostliny a vzrostlé stromy odpařují vodu a zvlhčují tak své okolí. Zároveň poskytují stín, pomáhají snižovat hluk a prašnost a zvyšují atraktivitu lokality. Ne vždy je k dispozici dostatek místa pro umístění stromů, například kvůli inženýrským sítím nebo riziku spojeném s rozrůstáním kořenů. ASIO nabízí alternativní řešení v podobě chytrého stromu. Je tvořen nerezovou konstrukcí, která slouží jako opora pro popínavé rostliny. Strom je možné osadit veřejným osvětlením, nabíječkou, lavičkou nebo zvlhčovačem vzduchu.

Společnost ASIO se neomezuje jen na výrobky pro městský mobiliář. Předpěstovaný ozeleněný plot je určen pro zákazníky, kteří nechtějí čekat, až zeleň naroste. Je tvořen nerezovou konstrukcí s navinutým břečťanem v kokosovém truhlíku. Slouží tak jako plnohodnotné oplocení pozemku.

 
 
Reklama