Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S venkovními roletami ušetříte za klimatizaci

Teplé léto už snad brzy zaklepe na dveře a začneme si plnými doušky užívat slunečních paprsků. Teď se na to většina z nás těší, ale až si budeme doma otírat orosené čelo a dýchat jak po uběhnutí maratonu – bude to pořád podle našich představ? Připravme se proto na léto už teď. Jak na to si přečtěte dále.

Klimatizace si s teplem poradí

Možná vás jako první možnost napadl nákup klimatizace. To je samozřejmě osvědčený způsob, jak si doma zajistit příjemnou teplotu. Ale má to také mnoho „minusů“. Jednak se cena kvalitní klimatizace často rovná ceně bazarového auta. Následný provoz také něco stojí. Aby klimatizace plnila dobře svoji funkci, musíte mít jednotku zvlášť v každém pokoji, nebo průduchy od centrální jednotky rozvést do jednotlivých místností. To bývá občas velmi náročné.

Klimatizační jednotka na stěně často v interiéru nepůsobí navíc příliš esteticky. A v neposlední řadě je tu hledisko zdravotní. Nesprávné používání klimatizace může vést k různým zdravotním potížím.

Co takhle venkovní rolety?

Další možností je venkovní stínění, konkrétně venkovní rolety a žaluzie. Ty vám pomohou snížit teplotu v místnosti až o 7 °C. Náklady jsou pouze jednorázové při pořízení a pak už jen využíváte jejich výhod.


Roleta je složená z propojených lamel, které jsou uvnitř vyplněny polyuretanovou pěnou. Díky tomu mají rolety velmi dobrou termoregulační schopnost a jsou odolné vůči nepříznivému počasí. Venkovní rolety ve staženém stavu brání průniku teplých paprsků ke sklům oken a tím zamezují jejich ohřívání.

Ať už ve večerních hodinách, nebo přes den při jejich stažení vytvoříte naprostou tmu a budete moci nerušeně spát. Zároveň jsou rolety skvělým pomocníkem proti hluku. Pokud bydlíte na rušné ulici, nebo mají sousedi hlídací psy, rolety vás jednoduše nadchnou.

Rolety také dokáží ochránit nejen vaše okna před mechanickým poškozením, ale často pomohou také odradit zloděje. Přeci jen je takto před okny překážka, kterou by museli odstranit a tím si akci komplikovat.

Varianta pro novostavbu i hotovou fasádu

Ať už máte dům hotový i včetně fasády, nebo teprve sedíte s plány budoucího domu, venkovní rolety jdou na obojí. Třeba firma nove-zaluzie.cz vám je vyměří, vyrobí na míru a namontuje. Na hotovou fasádu montují rolety s přiznaným krycím boxem. Na novostavbu se nejčastěji rolety zapravují do fasády.


V nabídce si každý najde tu svoji. Výběr je z mnoha barev i imitací dřeva, abyste rolety mohli přizpůsobit a sladit s vaším domem. Můžete si vybírat například i tvar boxu u rolet v přiznaném provedení, nebo rolety na střešní okna Velux. Nebo roletu doplnit o integrovanou síť proti hmyzu.

Ovládání rolet jde manuální s páskem se samonavíječem nebo motorické na vypínač nebo dálkový ovladač.


Motorický pohon si můžete propojit díky řídicím systémům i s jinými chytrými produkty ve vaší domácnosti a jednoduše je pak ovládat pomocí telefonu nebo tabletu přes internet.