Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výdaje fondu investic klesnou na 3,44 miliardy korun

Výdaje Státního fondu podpory investic (SFPI) příští rok klesnou na 3,44 miliardy korun. Příjmy fondu naopak vzrostou na 2,04 miliardy korun. Návrh jeho rozpočtu dnes schválila Sněmovna.

SFPI byl letos přejmenován ze Státního fondu rozvoje bydlení, rozšířil svoji působnost. Letos měl mít fond původně výdaje 3,02 miliardy korun. V polovině roku se zvýšily o 1,1 miliardy korun ze zůstatku z loňska.

Největší část z výdajů má jít v příštím roce na úvěry fyzickým a právnickým osobám, celkem 1,61 miliardy korun. Následují dotace obcím s částkou 930 milionů korun. Jde o programy Výstavba pro obce, Regenerace veřejných prostranství a Podpora revitalizace území. Na výplatu úrokových dotací na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010 bude mít fond 591 milionů korun.

Hlavní část příjmů tvoří dotace ze státního rozpočtu. Spolu s evropskými dotacemi je to 1,25 miliardy korun. Následují splátky z poskytnutých úvěrů, celkem 700 milionů korun. V roce 2022 mají výdaje fondu klesnout podle střednědobého výhledu na 2,65 miliardy korun a příjmy na 1,25 miliardy korun. V roce 2023 mají zůstat příjmy i výdaje proti předchozímu roku beze změny.

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) shromažďoval peníze určené na podporu bydlení. Hospodařil s vlastními penězi a rozděloval i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem bylo podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Letos se fond se původní fond bydlení přejmenoval na Státní fond podpory investic. Rozšířil svou působnost například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch. Přejmenování fondu a výdaje s tím spojené vyšly podle ministerstva asi na 880.000 korun. Náklady zahrnovaly například výměnu formulářů, razítek, platebních příkazů nebo úpravu webových stránek.

 
 
Reklama