Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tři tipy na rekonstrukci bytu a domu

Požadavky na moderní a pohodlné bydlení jsou dnes úplně jiné než před dvaceti a více lety. Kdo má starší byt či dům se postupnému vylepšování nevyhne, ať už jde o výměnu starých oken, novou kuchyň či koupelnu, změnu vytápění.

Při velké rekonstrukci se zvládne vše najednou, ale je potřeba větší finanční částka, nebo se dá měnit jednotlivé části postupně s tím, že se na ně také postupně našetří.

  1. Ujasnit si co všechno se bude rekonstruovat
  2. Před začátkem úprav je třeba si dobře promyslet, co všechno se bude vyměňovat a vylepšovat. Ze zkušeností těch, co už procesem prošli, víme, že rozsah prací a finanční náročnost je nakonec větší, než se původně zdálo. Při výměně kuchyňské linky se zjistí, že by bylo dobré posunout příčku, nově omítnout, také kontrast nového nábytku a staré poničené podlahy by nebyl hezký, staré rozvody elektřiny už nestačí na všechny spotřebiče atd.
  3. Naplánovat rozpočet a financování
  4. Teprve, když se podaří skutečně napsat na papír, co všechno bude třeba udělat a nakoupit, se dají zjistit ceny vybavení a za práci řemeslníků. Není od věci přizvat také architekta, který si poradí s prostorem, materiály a barvami. Taky má kontakty na dodavatele a šikovné odborníky, takže ve finále pomůže finanční prostředky ušetřit. Podle výsledné sumy zjistíme, zda máme potřebné úspory, nebo si budeme sjednat hypotéku či jiný úvěr na rekonstrukci. K rychlé orientaci poslouží kalkulačka ceny rekonstrukce bytu.
  5. Spojit se s odborníky
  6. Ať se jedná o úpravu garsonky nebo velkou rekonstrukci rodinného domu, vždy se vyplatí spojit se s odborníky. Velké stavební úpravy se musí také nahlásit na stavebním úřadu. Kromě architekta a finančního poradce většinou využijeme služeb stavební firmy, kuchyňského studia, jednotlivých řemeslníků. Vždy je důležité mít dobrou smlouvu pro případné reklamace, nedodržení termínů apod.
 
 
Reklama