Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Epoxidové tmely pro efektivní sešívání betonu

Praskliny v betonových podlahách představují významný problém v průmyslových, komerčních i obytných objektech. Snižují životnost i estetickou hodnotu konstrukce a mohou vést k dalšímu poškození.

Praskliny v betonu lze rozdělit na dynamické a staticky ustálené. Dynamické trhliny jsou způsobeny opakovaným zatěžováním a uvolňováním betonu. Staticky ustálené trhliny obvykle vznikají v důsledku smrštění betonu, změn teploty nebo jiné statické zátěže. Jakmile se tyto trhliny objeví, jejich rozsah se obvykle již nemění.

Ideální metodou pro opravu prasklin je tzv. sešívání, které zahrnuje jejich vyplnění a zpevnění pomocí speciálních hmot, jež zajišťují obnovení stability betonu. Tento proces může být prováděn za pomoci epoxidových pryskyřic, které poskytují vysokou pevnost a trvanlivost. Příkladem jsou hmoty HX100 a HX110 od společnosti Stachema.

HX110 byla vyvinuta speciálně pro opravy dynamických trhlin a je charakteristická vysokou pružností a schopností absorbovat dynamické zatížení, což zaručuje dlouhodobou stabilitu opravené trhliny. Díky své vysoké pružnosti je optimální do míst, kde je nutné zajistit, aby opravené trhliny odolávaly dalším pohybům a zátěži.

HX100 je navržena pro opravu staticky ustálených trhlin. Tento materiál má vysokou pevnost v tahu a tlaku, čímž zabezpečuje pevné spojení okrajů trhliny. HX100 je ideální pro použití tam, kde trhliny již neprocházejí dalšími změnami. Při jejich opravě se do kolmo nařezaných drážek vkládají speciální pevnostní ocelové spony HX010 pro zpevnění a zajištění dlouhodobé stability.

Epoxidové tmely HX100 a HX110 zakoupíte ve Stavebninách DEK nebo na dek.cz.

Více informací


Stavebniny DEK
logo Stavebniny DEK

Stavebniny DEK a.s. jsou největší společností českého koncernu DEK, zabývajícího se dodávkami materiálů a služeb pro stavebnictví a výrobou stavebních materiálů. Společnost se od počátku zaměřuje na vysokou odbornost ve výběru optimálních stavebních ...

 
 
Reklama