Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výška dlažby má své opodstatnění

Při plánování prostoru kolem domu či veřejných budov bychom měli o betonových prvcích uvažovat komplexně, z hlediska estetického i funkčního. Důležitým faktorem je proto mj. tloušťka dlažby.

Kameny pro čistě pochozí plochy se svou výškou (chcete-li tloušťkou) výrazně liší od dlažby pro místa, která jsou určená pro pojezd či stání vozidel. Při nízkém zatížení u rodinných domů si někdy vystačíme se 4cm dlažbou, naopak při vysokém až extrémním náporu např. nákladních vozidel potřebujeme 10-12cm kameny, s ohledem na jejich velikost a podloží.

Nejběžnější jsou však dvě varianty, 6 cm a 8 cm. Nižší zmíněná výška dlažby je vhodná pro místa jako jsou terasy, okolí bazénů nebo chodníčky. Pokud však potřebujeme pojezdovou dlažbu k přípravě parkovacího stání nebo příjezdové cesty, je třeba přidat další 2 cm. Právě 8cm dlaždice snadno odolají váze vozidel se zatížením až do 3,5 t. A to i při častém používání.

Za výběrem špatné dlažby často stojí snaha ušetřit. Čím jsou totiž dlaždice nižší, tím jsou levnější. Jenže snesou také podstatně menší zatížení. A tak je možné, že později spláčeme nad výdělkem, protože nižší a levnější dlažba z důvodu příliš vysokého zatížení popraská a nebude pěkná ani funkční.

Proto, pokud si nejste jistí, jakou výšku použít, doporučujeme v BESTu sáhnout po dlažbě 8 cm. Takovou dlažbu je možné použít na všechny běžné pojezdové i pochozí plochy. Nebude tedy třeba rozlišovat, kterou dlažbu umístit na terasu a kterou před garáž. Navíc dodržíte jednotný styl a vyvarujete se i možných barevných rozdílů, které se u různých výšek stejné dlažby mohou objevit. Odměnou bude dokonalé okolí domu, které vydrží po mnoho let.

Více informací


BEST, a.s.
logo BEST, a.s.

BEST, a.s. je jednou z největších firem na výrobu betonových stavebních prvků ve střední Evropě. Dnes BEST, a.s. vlastní 8 výrobních a prodejních areálů s 35 továrnami ve všech regionech Čech i Moravy.

 
 
Reklama