Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnější cesty pro nevidomé

Stojíte u přechodu a čekáte na zelenou. Sotva si všimnete člověka s bílou holí vedle vás. On čeká na zvukový signál a pak, díky betonovému vodicímu pásu, samostatně a bezpečně přejde na druhou stranu.

V našich městech se stále více setkáváme s jedinečným prvkem určeným pro zvýšení bezpečnosti a samostatnosti zrakově postižených. Speciální dlažba pro nevidomé, známá jako vodicí nebo taktilní dlažba, je navržena tak, aby usnadnila orientaci v prostoru a bezpečný pohyb v urbanizovaném prostředí.

Charakteristická dlažba se svým specifickým designem stává nezbytným prvkem v blízkosti veřejných budov, na nádražích, přechodech pro chodce, ale i například v parcích. Nevidomí a slabozrací lidé mohou díky vystouplým liniím, bodům a texturám pod nohama nebo pomocí hole rozpoznat směr chůze či varování před překážkami.

Speciální betonové dlažby by měly splňovat parametry odpovídající předpisům Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. Proto je třeba volit výrobce s potřebnými atesty, jako je například renomovaná česká firma BEST.

Asi nejpoužívanějšími jsou dlažby KLASIKO PRO NEVIDOMÉ nebo BEATON PRO NEVIDOMÉ, s výraznými reliéfními výstupky. Navržený tvar a velikost výstupků umožňuje využití především na chodnících nebo v zónách pro pěší. VODICÍ LINIE s reliéfním povrchem pak vytváří signální a varovné pásy před přechody a na nástupištích MHD. Existuje několik barevných mutací, kromě šedé a antracitové také červená, která je výraznější pro slabozraké a zdůrazňuje rozdíl v ploše.

Speciální dlažba nabízí samostatnost a bezpečí nevidomým, zvyšuje povědomí širší veřejnosti o výzvách, kterým tito lidé čelí a transformuje městské prostředí na bezpečnější a přístupnější místo pro všechny.

Více informací


BEST, a.s.
logo BEST, a.s.

BEST, a.s. je jednou z největších firem na výrobu betonových stavebních prvků ve střední Evropě. Dnes BEST, a.s. vlastní 8 výrobních a prodejních areálů s 35 továrnami ve všech regionech Čech i Moravy.

 
 
Reklama