Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povrch výrobní haly může být opravený za víkend

Přípravek Obtego se na betonovou podlahu aplikuje rychleji než barvy. A má lepší vlastnosti, než barvy na beton. České firmy rychle přicházejí na výhody této německé technologie.

„Garantovaná zkrácená doba tvrdnutí a celková rychlost provedení, to byl rozdíl oproti jiným nabídkám,“ vysvětluje Jan Židlický z liberecké firmy Reinert Czech, proč se společnost rozhodla pro opravu betonového povrchu výrobní haly materiálem Obtego. Jeho aplikaci i předchozí zbroušení podlahy prováděla společnost Floor Special Services. „Rychlost provedení pro nás byla rozhodující, protože díky prodlouženému víkendu, přes který práce probíhaly, jsme výrobu museli odstavit jen na půl dne,“ dodává Židlický, který má v liberecké firmě na starost správu budov.

K finálním nástřiku opraveného povrchu betonové podlahy materiálem Obtego se přistupuje opravdu „v rukavičkách.“ Přesněji tedy v ponožkách.
K finálním nástřiku opraveného povrchu betonové podlahy materiálem Obtego se přistupuje opravdu „v rukavičkách.“ Přesněji tedy v ponožkách.

Přípravky Obtego fungují jinak, než klasické barvy na beton. Mohou sice být také v různém barevném provedení, nebo transparentní, ale na rozdíl od barev neuzavírají povrch. Nanomateriál Obtego se totiž stává součástí přímo povrchu. Ten díky tomu může dál dýchat, což je důležité pro jeho životnost. Obtego zároveň chrání beton před oleji či otisky pneumatik, které hyzdí nejednu výrobní či prodejní halu. Bez obav tak po něm můžou jezdit paletové vozíky, ještěrky, vysokozdvižné vozíky, ale velká nákladní auta.

A pokud případně dojde k nějakému mechanickému poškození povrchu, třeba při přesouvání strojů, nátěr Obtego je možné lokálně opravit bez toho, že by oprava byla viditelná. Což u klasických barev možné není. (Materiál Obtego zaujal i redaktory TZB-info. S jejich postřehy se můžete seznámit v článku Návštěva výrobní haly a v rozhovoru s technickým specialistou Radkem Jaklem z firmy Redimax.)

„Od dodavatele samozřejmě požadujeme přesné pokyny pro správnou údržbu a péči o podlahu, protože o investici se musíme dobře starat, jinak by to nemělo smysl,“ podotýká správce budov. „Firma Reinert k celé akci přistoupila velmi odpovědně, s potěšením jsem zaregistroval jejich zájem nejen o rychlost provedení práce, ale také o následnou péči o podlahu. S tímto přístupem pak není problém, abychom mohli bezvadný stav betonové podlahy garantovat až na pět let, podle konkrétního typu nátěru Obtego,“ kvituje Jan Hrdlička, jednatel společnosti Floor Special Services.

 
 
Reklama