Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průvodce péčí o různé druhy podlah

Poradíme vám, jak svou podlahu udržet krásnou dlouhé roky. Stačí jen pochopit vlastnosti vaší podlahy a aplikovat několik vyzkoušených a osvědčených praktik.

Dlaždice se čistí relativně jednoduše a vypadají jako nové po dlouhá léta. Je třeba si ale dávat pozor na fleky. Pokud se vám na podlahu vylije čaj, káva nebo víno, omyjte ji okamžitě. Kromě takové malé nehody se prakticky není čeho bát. Na denní čištění vám postačí koště, vysavač a mop s vodou. V případě zarytých skvrn sáhněte po čisticích prostředcích, které jsou na ně určeny nebo zkuste kombinaci vody a octa. Dlaždice nemusíte sušit, vlhkost jim nepřekáží.

Vinylové (PVC) podlahy patří k těm nejflexibilnějším na trhu. I kdyby se vám některá část zničila, jednoduše vyměníte lamelu za novou. Pro denní údržbu potřebujete koště nebo vysavač. Nejdřív odstraníte drobečky a malé nečistoty, poté se můžete pustit do čištění povrchu. Používejte teplou vodu a šetrné přípravky. Nebojte se lešticích prostředků, ale voskování se vyhněte.

Dřevo je přírodní materiál, a proto je důležité pochopit jeho vlastnosti. Nereaguje dobře na vysokou vlhkost a pozorní byste měli být také při výběru čisticích prostředků. Denně vysávejte nebo zametejte. Pamatujte, dřevo ani žádný jiný přírodní materiál (korek, bambus atd.) nereaguje na větší množství vody dobře. Vybírejte sepíše šetrné čistící prostředky.

Laminát je velmi odolný. Nátěry a povrchové úpravy těchto podláh přirozeně chrání před vyblednutím od slunce. Nepoužívejte velké množství vody, stačí vlhký hadřík. Ruce proč od lesků a vosku!

U všech typů podlahy nezapomínejte na kvalitní čistící prostředky.

Ověřené čistící prostředky, drogerie a potřeby na úklid

 
 
Reklama