Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaký interiérový nátěr na sanační omítku

Na sanační omítku by měl přijít pouze silikátový nátěr, např. Primalex SILIKÁTOVÁ FASÁDNÍ BARVA (FM6), která je vhodná i pro interiér.

Primalex SILIKÁTOVÁ FASÁDNÍ BARVA (FM6), nátěr na sanační omítku
Primalex SILIKÁTOVÁ FASÁDNÍ BARVA (FM6), nátěr na sanační omítku

Otázka:
Dobrý den, prosím o radu, jaký nátěr mohu použít na sanační omítku v interiéru. Zda mohu použít primalex plus, nebo nějakou speciální barvu na sanační omítky.

"Na sanační omítku by měl přijít pouze silikátový nátěr", říká Karel Lupinski, aplikační technik a vysvětluje: "důvodem je princip funkce silikátu. Pojivem silikátové nátěrové hmoty je draselné vodní sklo, které se při zasychání pojí s křemíkem z podkladu, ve Vašem případě se sanační omítkou. Proběhne tak chemická reakce, při které se nátěr stane součástí podkladu. Tím je zaručená zvýšena odolnost proti vlhkosti (vzlínání vlhkosti ve zdivu atd.)."

Z produktů značky PRIMALEX se jedná, v kombinaci se Silikátovou penetrací, o Primalex SILIKÁTOVÁ FASÁDNÍ BARVA (FM6), i když je v názvu fasádní, lze ji použit i v interiéru.
Pozor, akrylátové barvy všeobecně (i typu Plus) na sanační omítku použít lze, ale pouze s odkazem na paropropustnost nátěrové hmoty. To se týká i některých konkurenčních, akrylátových produktů, které mají certifikát pro použití na sanační omítku, ale taktéž jen v souvislosti s prodyšností.

Primalex SILIKÁTOVÁ FASÁDNÍ BARVA je doporučena pro všechny typy minerálních i sanačních omítek exteriérů i interiérů obytných i komerčních prostor a podobných minerálních podkladů historických objektů. Lze ji použít také pro renovace starých minerálních nátěrů na pevných podkladech.
Při použití v exteriéru se vyznačuje také vysokou odolností proti nepříznivým vnějším povětrnostním vlivům (tj. i vůči kyselým dešťům).

 
 
Reklama