Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co je mrazuvzdornost obkladů a dlažeb

Pro venkovní obklady je naprosto nezbytné používat pouze mrazuvzdorné keramické. Mrazuvzdornost je podmíněna nízkou nasákavostí obkladů a dlažby.

Vysoce slinuté keramické obkladové prvky TAURUS PORFYR
Vysoce slinuté keramické obkladové prvky TAURUS PORFYR


Keramické obklady a dlažba LASSELSBERGER, s.r.o., s nasákavostí pod 3 % a vysoce slinuté obkladové prvky s nasákavostí pod 0,5 % zůstanou neporušeny i při nižších teplotách než -30 °C a počtu cyklů vyšším než 100, které požaduje ČSN EN ISO 10545-12. Uvedené hutné a slinuté obkladové prvky jsou proto vhodné pro aplikace ve vlhkých prostorách nebo na plochy, které odolávají působení povětrnostních vlivů včetně mrazu.

Pro vodorovné mrazuvzdorné plochy na terasách a balkonech je nutno použít vysoce slinuté keramické obkladové prvky TAURUS, KENTAUR (EN 14411 BIa).

Na fasády a obklady stěn chladících a mrazírenských boxů jsou vhodné glazované dlaždice COLOR TWO (EN 14411 BIb). Při praktickém provádění mrazuvzdorného obkladu hraje také důležitou roli kvalita podkladu, lepící a spárovací hmoty, kde je hlavním cílem zabránit proniknutí vlhkosti pod obklad, zejména na vodorovných plochách, fasádách a okrajích obkladu.

 
 
Reklama