Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příjemci dotací z Panelu o ně při refinancování úvěru nepřijdou

Příjemci dotací z programu Panel o státní příspěvek nepřijdou ani v případě refinancování původního úvěru. Rozhodla o tom dnes vláda, která MMR uložila, aby připravila změnu vládního usnesení.

MMR by chtělo legislativní proces urychlit tak, aby se stihl do dvou až tří měsíců. Případ otevřely stížnosti příjemců dotací, kterým v prosinci loňského roku přestal správce programu Panel, Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), vyplácet úrokové dotace. Banka tak se zpožděním reagovala na opakované výzvy MMR, aby dotace přestala vyplácet těm příjemcům, kteří svůj původní úvěr refinancovali. Vládní nařízení totiž stanovilo, že refinancováním příjemce ztrácí na dotaci nárok.

ČMZRB přesto úvěrové dotace vyplácela takřka celý loňský rok a podle MMR tak 225 příjemcům neoprávněně vyplatila celkem 16 milionů korun.

"ČMZRB v rozporu s nařízením vlády v minulém roce vyplácela dotace i v případě, že si příjemci dotací refinancovali své úvěry. To nebylo účelem dotací. Podstatou podpory bylo vylepšovat si byty a domy, a ne zlepšovat svou platební bilanci," řekl v pondělí náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous s tím. Banka se k tomu odmítla vyjádřit.

Příjemci, kteří dostali dotaci neoprávněně, se nemusí bát, že by o ní přišli. MMR vládě navrhne, aby jim vyplacené peníze zůstaly. Zpětně by měli dostat státní příspěvek také ti, kteří mají proplácení dotací od prosince pozastavené. "Smyslem návrhu legislativní úpravy je odstranit vzniklou nerovnost," uvedl Kalous.

 
 
Reklama