Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Certifikace výrobků /CE/ a nové nařízení EP a Rady EU č. 305/2011 /CPR/

Na začátku roku proběhla v Hradci Králové konference Lehké obvodové pláště, střechy a fasády (LOPFAS) 2012. Z množství zajímavých příspěvků našim čtenářům zprostředkováváme informace o certifikaci stavebních výrobků v souvislosti s nařízením Evropského parlamentu a Rady EU č. 305/2011 /CPR/.

Technický a zkušební ústav stavební, s.p., který je největší zkušebnou stavebních výrobků, je také koordinačním pracovištěm pro 20 autorizovaných resp. notifikovaných osob jmenovaných pro posuzování shody (certifikaci) stavebních výrobků v České republice. Informace o evropských postupech posuzování přináší zejména z Poradní skupiny notifikovaných osob a z pracovních skupin, které se setkávají na pracovních zasedáních, aby společně řešily problémy týkající se konkrétních výrobků a postupů.

Stavební výrobky, které mohou zásadním způsobem ovlivnit bezpečnost staveb a jejich kvalitu, musí být před jejich uvedením na trh posouzeny předepsaným způsobem a pokud se požaduje posouzení podle harmonizované normy, musí být pro takový výrobek vydáno výrobcem ES prohlášení o shodě a výrobek označen CE. Aktuálně pro takové výrobky platí v ČR nařízení vlády č. 190/2002 Sb., které je implementací směrnice č. 89/106/EHS. Konkrétními dokumenty, podle kterých probíhá posuzování shody jsou harmonizované normy, případně evropská technická schválení (ETA).

Dne 4. 4. 2011 bylo zveřejněno v Úředním věstníku EU (OJEU) Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh, (dále nařízení), které nahradí uvedenou směrnici a jeho účinnost je přímá, tj. nebude vydáno žádné české nařízení vlády. Účinnost nařízení je od 24. 4. 2011, avšak pro výrobce je důležité datum 1. 7. 2013, kdy vstoupí v platnost články týkající se vydání nových dokumentů, zjednodušené postupy, výjimky apod. Do té doby musí být ze strany státu zajištěno jmenování notifikovaných neboli oznámených subjektů a subjektů pro technické posuzování, které budou vydávat ETA.

I nadále zůstávají technickými specifikacemi určenými pro posuzování shody harmonizované normy, takže výrobci i nadále budou posuzovat např. lehké obvodové pláště podle EN 13830, okna a dveře podle ČSN EN 14351-1 a světlíky podle ČSN EN 1873 a ČSN EN 14963. Pokud byly výrobky posouzeny podle harmonizovaných norem před vydáním nařízení resp. před 1. 7. 2013 posouzení zůstává v platnosti, ale každý výrobce musí 1. 7. 2013 vydat prohlášení o vlastnostech. Každý výrobek, na který bylo vydáno prohlášení o vlastnostech musí být označen CE. Způsob připojení označení CE se nemění, tj. CE musí být umístěno na výrobku, případně na štítku nebo na průvodní dokumentaci. Změna je ve vročení připojení, podle nařízení se nejedná o konkrétní rok výroby, ale o první připojení, tj. rok prvního uvedení na trh (v českém překladu nařízení je chyba).

Příklad prohlášení o vlastnostech:

Prohlášení o vlastnostech

č. 01/2013

1.Výrobek:Lehký obvodový plášť podle EN 13830:2003.
Plášť s modulovou konstrukcí, nosné Al profily, neprůhledné výplňové prvky
2.Typové značení:ABCD – XYZ
3.Zamýšlené použití:Vnější svislý uzávěr staveb
4.Výrobce:Jan Novák, IČ 12345, Hradec Králové 444
5.Zplnomocněný zástupcenení
6.Systém posuzování a ověřování stálosti vlastností:3
7.Oznámený subjekt:TZÚS Praha, s.p., Prosecká 811/76a, Praha 9, č. NB 1020, provedl počáteční zkoušku typu podle systému 3 a vydal osvědčení o stálosti vlastností Protokol o počáteční zkoušce typu
č. 1020-CPR-0100001
8.ETA:není
9.Vlastnosti uvedené v prohlášení:
Základní charakteristikyVlastnostHarmonizované technické specifikace
Reakce na oheňEEN 13830
Požární odolnostE15EN 13830
Šíření ohněR4
Vodotěsnostnpd
Odolnost proti vlastnímu zatížení1,3 kNEN 13830
Odolnost proti zatížení větrem1,4 kNEN 13830
Odolnost proti nárazu10 kNEN 13830
Odolnosti proti změnám teplotynpd
Odolnost proti vodorovným zatížením1,6EN 13830
PrůvzdušnostA1EN 13830
Odolnost proti vodní páře npdEN 13830
Součinitel prostupu tepla0,15 W/(m2·K)EN 13830
Vzduchová neprůzvučnost33 dBEN 13830
Trvanlivost npd
10.Vlastnosti výrobku identifikovaného v bodě 1 a 2 jsou ve shodě s vlastnosti uvedenými v bodě 9.
Jménem výrobce:
Jiří Novák, ředitel
Hradec Králové, dne 1. 7. 2013
podpis

Nařízení identifikuje případy, kdy na výrobek platí harmonizovaná norma, ale výrobek nemusí být podle ní posouzen. V těchto případech nebude vydáno prohlášení o vlastnostech a ani nebude výrobek označen CE. Jedná se tyto výjimky:

  • Výrobek je vyroben nesériově na zakázku a je nainstalován do jedné konkrétní stavby výrobcem, odpovědným za bezpečné zabudování výrobku do stavby. Zjednodušeně řečeno se jedná o případy, kdy výrobce pro konkrétní stavbu výrobek vyrobí a zabuduje, a proto je odpovědný za jak za kvalitu výrobku tak i instalaci.
  • Výrobek je vyroben na staveništi a je zabudován do příslušné stavby na odpovědnost osob odpovědných za bezpečné provedení stavby. Jedná se o případy, kdy stavební firma vyrobí výrobek přímo na staveništi a do stavby ho také nainstaluje. Stavební firma je odpovědná jak za kvalitu výrobku, tak i za jeho správnou instalaci.
  • Výrobek je vyroben tradičně nebo speciálně neprůmyslovými metodami pro zachování kulturního dědictví oficiálně chráněných staveb v souladu s vnitrostátními předpisy.

Podle nařízení může výrobce pro vydání prohlášení o vlastnostech využít také dále uvedené zjednodušené postupy:

  • zjištění úrovně nebo třídy vlastností bez zkoušení a výpočtů v případě, že tyto jsou specifikovány v harmonizované normě nebo v rozhodnutí Komise
  • výrobce může uzavřít dohodu o využití zkoušek stejného výrobku, provedených u jiného výrobce, pokud se jedná o shodný typ a pokud majitel zkoušek toto využití povolí a vydat vlastní prohlášení o vlastnostech
  • pokud výrobce dodává na trh systém sestávající ze součástí, jejichž poskytovatel již zkoušky provedl a povolí toto využití, může vydat na jejich základě vlastní prohlášení o vlastnostech

Zcela novým termínem je v nařízení mikropodnik, což je podnik do 10 zaměstnanců, s roční bilancí do 2 mil €. Tyto mikropodniky mohou u systémů posouzení shody 3 a 4 nahradit metody stanovené v harmonizované normě jinými metodami. Rovněž mohou systém posouzení shody 3 nahradit systémem 4. Pokud jsou tyto zjednodušené postupy použity, musí výrobce pomocí specifické technické dokumentace prokázat, že výrobek splňuje příslušné požadavky a použité postupy jsou adekvátní metodám uvedeným v harmonizovaných normách.

Pro nesériově vyráběné výrobky nebo pro výrobky vyráběné na zakázku, určené pro zabudování do jedné stanovené stavby (kusová výroba), může být také využito specifické technické dokumentace pro část posouzení, tj. mohou být částečně použity i jiné metody, než obsažené v harmonizovaných normách.

Praktické postupy používání nařízení musí být ještě doladěny a to jak na úrovni Komise a Stálého výboru pro stavebnictví, tak evropských pracovních skupin notifikovaných osob a národních koordinačních komisí.

 
 
Reklama