Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kouzelný svět skla

Okno je vznešeným prvkem domu, který propojuje interiér s okolní přírodou, vymezuje i otevírá daný prostor, rozšiřuje ho i ohraničuje. Především pak okno vpouští do budov světlo, a tak příznivě ovlivňuje náladu jejich uživatelů.

Rychlý vývoj

Již v minulosti se začala používat skla pro tepelnou izolaci, skla chránící před nadměrným prostupem sluneční energie, dále zasklení chránící naše zdraví před hlukem nebo bezpečnostní skla, která ochraňují zdraví osob nebo majetek. Ale vývoj stále pokračuje a dnes se již používají také skla vyhřívaná, reagující na pohyb, s integrovaným dekorativním osvětlením nebo vyrábějící ekologicky čistou energii. Dokonce je sklo používáno i tam, kde dříve kralovala pouze ocel nebo železobeton, tedy může plnit i nosnou funkci jako plnohodnotný konstrukční prvek. V neposlední řadě se rozvíjí také škála dekorativních skel, tedy například zrcadel, obkladových desek nebo nábytku se skleněnými prvky. Výsledkem tohoto dynamického vývoje je v současné architektuře tzv. koncept multifunkčního skla, tedy použití takového skla, které má vždy všechny vlastnosti, jenž jeho uživatel v daném prostředí a se svými specifickými požadavky potřebuje. Jedním ze základních moderních výrobků ze skla pro stavební účely je izolační sklo, které sestává ze dvou nebo tří tabulí skla spojených po obvodu distančním rámečkem tak, že mezi skly trvale vzniká hermeticky uzavřená dutina vyplněná plynem. Jednotlivá skla mohou být navíc dále upravena tak, aby při jejich kombinacích dodávaly izolačnímu sklu další užitečné funkce. Vnější sklo bývá často barevně tónované nebo má na sobě nanesen velice tenký povlak odrážející krátké infračervené sluneční záření, které v létě způsobuje přehřátí interiérů. Vnitřní sklo je často bezpečnostní a navíc může i zvyšovat zvukovou izolaci.

Tepelná izolace

Pro snížení spotřeby energie na vytápění budov v zimním období a tím současně snížení emisí škodlivého CO2 vznikajícího při výrobě této energie se používají izolační skla s použitím skel s nízkou emisivitou. Jejich tajemství spočívá v takřka virtuální, neviditelné krycí vrstvě kovů nanesené na povrch skla. Jde o vrstvu, která nebrání průchodu slunečních paprsků do interiéru. Energie z těchto paprsků je absorbována stěnami a příslušenstvím místnosti a následně vyzařována ve formě tepla do všech směrů. Kouzelná vrstva v tomto okamžiku plní funkci štítu, jenž má schopnost zabránit úniku tepla z místnosti. Tato vrstva se nachází většinou uvnitř již zmíněného izolačního skla. Účty za spotřebu tepla jsou pak hned o mnoho přijatelnější...

Ochrana před sluncem

Dostatečný přístup slunce a světla bez nepříjemného horka - to umějí vyřešit skla s protisluneční ochranou. Okna s obyčejnými dvojskly totiž propouští do místností až 76 % sluneční radiace, v důsledku čehož se místnosti často přehřívají. Dnes už existuje celá škála čirých i různě barevných skel s další speciální vrstvou - tentokrát umožňující selektivní propuštění světla a omezení prostupu tepla, které sluneční záření přináší. Už jste někdy slyšeli o sklech s názvy Stopray, Planibel Energy N nebo Sunergy? Právě tato skla dokáží kombinovat řízený prostup sluneční energie s vysokou světelnou propustností, proto se jim také říká selektivní skla.

Bezpečnost a zvuková izolace

Dalším ochráncem ve světě skla je bezpečnostní vrstvené sklo Stratobel. Struktura jeho složení - počet fólií a skleněných tabulí - pak určuje úroveň bezpečnosti ochrany osob i majetku. Stratobel slouží k ochraně před pořezáním a poraněním, před propadnutím sklem (např. zábradlí a výtahové šachty), před vandalismem a drobnými zloději i organizovanými krádežemi. Podle potřeby lze použít Stratobel v takovém složení, které odolá i střelám a explozi. Kdo bydlí blízko rušné křižovatky v centru města, poblíž dálnice, železnice či v jiném hlučném prostředí, už nejspíš nejednou zapřemýšlel, jak si s nežádoucím hlukem poradit. Unikátní pomoc představují v takovém případě bezpečnostní skla se zvýšenými akustickými vlastnostmi. Příkladem je výrobková řada Stratophone.

Interiérový design

Dekorativní skla patří do oblasti, ve které neustále vzniká celá řada novinek. Není divu, sklo v interiéru je funkční, působivé a jednoduše řečeno - velmi krásné. Máte-li navíc k dispozici i další materiály jako dřevo nebo kov, můžete naplno popustit uzdu tvůrčí fantazii při navrhování obkladů stěn, stolů, různých polic či vestavěných skříní s posuvnými dveřmi. Tam se výborně hodí sklo Lacobel, jež v sobě snoubí estetiku laku a výhody skla. V lakovaném skle Lacobel si díky široké paletě barev, kterou nabízí, najde zalíbení snad každý. Použití laku naneseného na povrchu skla vytváří optický dojem hloubky a světla.

Pokud se tímto materiálem, jenž je dnes stále frekventovanější v nábytkářském průmyslu, rozhodnete moderně vyzdobit váš interiér, budete si moci vybrat ze škály až 25 nevšedních jemných barev. Lacobel je vyráběn i v bezpečnostní variantě Safe. Pokud by došlo k rozbití skla, střepy zůstanou přilepeny na zvláštní polypropylenové fólii a zabrání se tak dalším škodám či zranění. Některé barvy ze škály skel Lacobel jsou k dispozici také s matovaným povrchem pod názvem Matelac. Oblíbené začínají být také dekorativní skleněné povrchy a obklady.

Hygiena

U úzké škály výrobků lze aplikovat antibakteriální úpravu skla: díky antibakteriálnímu působení ničí AntiBakteriální sklo® 99,9 % bakterií, které se dostanou do kontaktu s jeho povrchem, a dokonce zabraňuje šíření plísní. Díky této významné vlastnosti se stává dokonalým výrobkem pro aplikace s přísnými hygienickými nároky (koupelny, nemocnice, hotely...). Výrobní proces vyvinutý a patentovaný společností AGC Glass Europe zahrnuje difúzi stříbrných iontů do vnějších vrstev skla: ionty reagují s bakteriemi, brání jejich metabolismu a narušují dělení buněk, čímž bakterie ničí. Antibakteriální účinek skla je trvalý, zvlášť účinný je za podmínek, které jinak podporují růst bakterií a plísní, tedy za tepla a vlhka.

Více informací o široké škále výrobků AGC Glass Europe najdete na www.YourGlass.com.


AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group
logo AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

Firma je součástí nadnárodního koncernu AGC Group a je největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě. Vyrábí ploché sklo zejména pro stavebnictví (exteriérové zasklení a interierové dekorace), automobilový průmysl a další odvětví (doprava, ...