Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč mít světlovod (III)

Světlovod chytře vyřeší problém s nedostatkem denního světla, který je jednou ze základních podmínek zdravého bydlení. Poslouží při osvětlení schodiště, chodby, předsíně, dílny nebo šatny. Jeho přednosti objevili majitelé nízkoenergetických a pasivních objektů, lidé, kteří si pořizují moderní bungalovy, stejně jako ti, kteří se pouštějí do rekonstrukce starších domů.

Zdravé bydlení

Podle celoevropského šetření společnosti VELUX v rámci Healthy Homes Barometr 2015 trpí třetina budov syndromem „nemocného domu“. Je prokázáno, že nedostatek přirozeného světla negativně ovlivňuje naši psychickou pohodu. Součástí zdravého bydlení je i bezpečnost domova. Přivedením přirozeného denního světla se snižuje riziko nehod v koridorech a na chodbách, hlavně u starých lidí a dětí, způsobených špatnou viditelností.

Světlo tu není jen proto, abychom viděli, ale je základním atributem životního prostředí. Bez něj, stejně jako bez kyslíku či bez vody, by na zemi nebyl život. Každodenní působení slunečního záření ovlivňuje řadu fyziologických procesů v těle. Vývoj civilizace nás však uzavřel v místnostech, kde nám na práci či studium svítí žárovky a zářivky.

Podle studie VELUX Healthy Homes Barometer 2015 trávíme uvnitř budov až 90 % svého času. Bylo prokázáno, že lidé, kteří tráví většinu dne pod silným zářivkovým světlem, mají v těle výrazně zvýšenou hladinu stresových hormonů ACTH a kortizolu. To negativně ovlivňuje jejich psychickou pohodu i celkovou vitalitu (dr. Fritz Hollwich).

Úspora energie

Světlovod
Světlovod
Světlovod

Světlovod přivádí do interiéru přirozené denní světlo po celý rok, což znamená výraznou úsporu energie tam, kde by jinak muselo být umělé osvětlení. „Snižuje náklady na osvětlení umělými zdroji v domácnosti až o 400 hodin ročně. Intenzita svícení i během zimních dnů odpovídá šedesátiwattové žárovce,“ uvádí Tomáš Švec, produktový manažer společnosti VELUX.

Šetrné chování k životnímu prostředí

Energie spotřebovávaná v budovách tvoří plné dvě pětiny globální spotřeby energie. Sluneční energie je zdarma a bez jakýchkoli vedlejších škodlivých efektů. Využitím denního světla místo umělého bychom mohli v Evropě každoročně ušetřit až 15 milionů tun oxidu uhličitého.

 
 
Reklama