Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Před zimou nezapomínejte na údržbu exteriérové stínicí techniky

Při péči o zahradu a exteriér domu myslete rovněž na venkovní žaluzie a rolety. Pokud byste při jejich pořizování chtěli ušetřit a zvolili plastovou variantu, bohužel je nutné počítat s tím, že působení nízkých teplot v zimním období vede ke zkřehnutí plastových částí a následně k jejich praskání.

Navíc jim neprospívá ani působení slunce – barvy plastových rolet jsou nestálé a ultrafialové záření mění barevné odstíny. V tomto případě se tedy nevyplatí vsázet na levnější produkt. Například komponenty žaluzií společnosti ISOTRA jsou vyrobeny z materiálů, které jsou dlouhodobě testovány proti povětrnostním vlivům.

„Lamely jsou v převážné míře z hliníkové slitiny, povrch je upraven speciálním lakem. Plechové profily jsou pozinkovány nebo vyrobeny z hliníku. Žebříčky a textilní pásky jsou z vysoce odolných textilních materiálů testovaných pro exteriérové použití,“ uvádí odborník na stínicí techniku Jan Žižlavský.
Kvalitní venkovní žaluzie pak nepotřebují žádnou složitou péči – stačí je dvakrát ročně omýt, ideálně právě na podzim a na jaře, protože po létě mohou být znečištěny nánosy pylů a po zimě zase částicemi prachu z vytápění. Jak na to? Sklopte lamely do svislé polohy, navlhčete vodou a s pomocí mýdlového roztoku otřete hadříkem či houbičkou – důležité však je, aby byly měkké, drsný povrch by mohl stínění poškrábat. Nakonec už stačí jen umyté žaluzie opláchnout vodou.

Více informací


ISOTRA a.s.
logo ISOTRA a.s.

ISOTRA je technologickým lídrem v oblasti stínicí techniky nejen v ČR, ale i ve světě. Vlastní vývojem a výrobou tvoří interiérové i exteriérové žaluzie, předokenní venkovní rolety, látkové rolety, solární žaluzie, plisse, japonské stěny, screenové rolety, ...

 
 
Reklama