Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prosvětlení vnitřních prostorů střešními světlíky

Optimální prosvětlení vnitřních prostorů střechou zaručuje velká plocha na dopad světla. Na to má firma Eberspächer Tageslichttechnik systémové řešení bodovými nebo pásovými světlíky.

Konstrukci nové generace bodových světlíků WEMALUX M tvoří kopule s akrylovým nebo polykarbonátovým zasklením s možností integrovat až pět vrstev. V kombinaci vnější obloukové předsazené vrstvy a horizontálně osazené polykarbonátové desky tloušťky 32 mm se dosáhne koeficientu prostupu tepla U = 0,9 W/m2.K při hmotnosti 9 kg/m2 oproti například izolovanému dvojsklu s U = 1,1 W/m2.K a hmotností 40 kg/m2.

Všechny vrstvy zasklení jsou osazeny v plastovém rámu s přerušeným tepelným mostem a možností tepelné roztažnosti všemi směry. Plastový rám je integrovaný v hliníkovém krycím rámu po obvodě, bez vrtaných otvorů pro upevnění, čímž jsou vyloučeny možnosti zatečení v místech upevnění kopule na podsadu. Utěsnění mezi kopulí a podsadou tvoří třívrstvé gumové těsnění se dvěma vzduchovými komorami, které zaručují vynikající tepelně technické vlastnosti (obr. 1). Hliníkový krycí rám má kromě upevňovací funkce také ochrannou požárně bezpečnostní funkci a zabraňuje průniku požáru z vnitřního prostoru na střechu.

Pro bezpečnost osob pohybujících se po plochých střechách bylo vyvinuto systémové řešení ochrany proti propadnutí do vnitřních prostorů.

Obr. 4
Obr. 4
Obr. 1
Obr. 1

Skloubením optické nevtíravosti, stabilní konstrukce z pozinkovaného plechu s možností barevné úpravy v barvě RAL vzniklo řešení ve výrobku LIFE GUARD pro maximální zatížení s úředním odzkoušením a certifikací (obr. 2).

Originální způsob řešení ochrany proti propadnutí nerezovým lanovým systémem integrovaným mezi akrylové vrstvy zasklení podtrhuje jedinečnost v komplexnosti při plnění architektonických a bezpečnostních požadavků na výrobek (obr. 4).

Současný trend v požadavcích na nízkoenergetické a estetické zasklívací prvky dokáže firma Eberspächer Tageslichttechnik naplnit systémovou řadou pyramidových světlíků PRISMOLUX. Kombinace hliníkových tlakově odlívaných profilů se zasklením izolačním sklem se sklonem 45° zabezpečí vynikající stavebně fyzikální vlastnosti s vysokou estetickou náročností (obr. 3).

Obr. 2
Obr. 2
Obr. 3
Obr. 3

Pro podrobnější informace o výrobcích, resp. při potřebě návrhu pro konkrétní stavební projekt, nás kontaktujte na:

e-mail: toma@etag.cz, info@etag.cz
mobil / tel: 721 200 903 / 545 234 021
www.etag.cz

 
 
Reklama