Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mechatronické kování TipTronic nejen pro účinné noční větrání a odvod tepla a kouře v jednom

Výkonné klimatizační systémy jdou obvykle ruku v ruce s vysokými náklady, pořizovacími i na údržbu, dále se u nich mohou používat plyny ne vždy šetrné ke klimatu a životnímu prostředí. Vedoucí odboru plánování a výstavby města Glauchau Heike Joppe k tomu věcně dodává, že ne všechna proveditelná řešení jsou zároveň rozumná. Důležité je realizovat maximum možného v rámci dostupného rozpočtu. Jako nejefektivnější řešení k zajištění optimálního klimatu ve školních budovách se ukázalo mechatronické kování Schüco TipTronic. Vybavit a kontrolovaně ovládat s ním lze okenní profily různých typů otevírání. V kombinaci s teplotními senzory systém významně přispívá k energeticky efektivnímu řešení. Klima v místnostech se optimalizuje přívodem chladného nočního vzduchu, a to bez nákladné správy klimatizací. Tím spíše, že provoz škol je v průběhu roku několikrát přerušen v době prázdnin. Provozovatel tak šetří náklady i čas na správu klimatizačních systémů.

Přesvědčivé „neviditelné“ řešení pro inteligentní budovy

Motory kování Schüco TipTronic se instalují skrytě do křídel a při pohledu na okno zvenku i zevnitř jsou zcela neviditelné. Kování splňuje předpoklady inteligentních budov, otevírání a zavírání oken probíhá automaticky skrze integrované senzory. Systém se provozuje pohodlně a operativně. Odezva je extrémně rychlá, kování na zamčení nebo odemčení vyžaduje méně než jednu vteřinu. Schüco TipTronic velmi účinně splňuje i požadavek na odsávání kouře a tepla. Pro efektivní využití nočního chlazení je systém vybaven exteriérovými a interiérovými senzory, které porovnávají teplotní rozdíly a vyhodnocují požadavek na otevření nebo naopak uzavření okna. Mechatronické kování je ideálním řešením u těžko dostupných oken, například na schodištích nebo ve fasádách. Automatizované ovládání lze využít pro okna klasicky otvíravá, otvíravě sklopná, výklopná nebo paralelně otvíravá. Nový design klik se dvěma tlačítky kombinuje výklopnou a otočnou funkci. Myšleno je samozřejmě také na bezpečnost, zejména pak, jedná-li se o okna umístěná v prostorách, kde se pohybují děti. Výrobce vybavil kování zvýšenou úrovní ochrany proti sevření prstů, v tomto případě se jedná o třídu ochrany SK4. V rámci zabezpečení nechybí funkce mechanického nouzového odjištění.

Svobodný přístup architektů a technické poradenství Schüco

Nápomocí dvěma architektům (Klaus Zimmermann a Veit Schindler), kteří stojí za modernizací jednotlivých škol, bylo profesionální technické poradenství ze strany firmy Schüco. U všech projektů se přednostně dbalo na celkové zlepšení jejich energetické bilance. Kromě účinného způsobu větrání tak bylo zapotřebí zvolit okenní a fasádní profily odpovídajících tepelně izolačních vlastností. Kompatibilita systémových řešení Schüco, doplněná o skrytou instalaci mechatronického kování do okenních křídel, dává architektům maximální svobodu při práci. Architekt Veit Schindler vyjma neviditelného zabudování motorů kování zdůrazňuje i úzké pohledové šířky hliníkových profilů. Upozorňuje také, že toto zajímavé řešení, u kterého je nesmírně důležitá především fáze plánování, vhodně kombinuje a environmentální cestou nahrazuje zařízení pro obvod kouře a tepla i klasickou klimatizaci. Na noční výměnu vzduchu navazují a v průběhu dne ji u některých fasád účelně doplňují ještě protisluneční clony Schüco CTB.

Koordinované plánování

Zakomponují-li se do projektu elektronické prvky, pak obvykle bývá náročnější proces plánování i výroby. Zároveň se zvyšují nároky na zpracovatele, zejména tedy s ohledem na znalost alespoň základů elektrotechniky. Z tohoto důvodu společnost Schüco celý proces instalace kování TipTronic optimalizovala tak, aby profily nevyžadovaly další zásahy. Komponenty kování se montují velmi jednoduše pomocí uzamykacích kamenů a elektronické zapojení je řešeno průběžným plochým kabelem se snadno připojitelnými kontakty do veškerých součástí zařízení. Práce tak probíhá rychleji a s minimálním rizikem chybné operace. Pro bližší seznámení zpracovatelů s možnostmi okenních, dveřních a fasádních systémů nabízí společnost Schüco všem svým partnerům školení, které lze realizovat v prostorách Schüco, ale i přímo u partnerů.

Úzká spolupráce všech zainteresovaných stran

Mechatronické kování TipTronic bylo u všech tří projektů součástí automatizace objektů hned od počátečních návrhů. V rámci jediného komunikačního rozhraní pro přenos dat lze kombinovat až 30 okenních jednotek. U podobných projektů je proto zapotřebí všechny kroky a zainteresované subjekty informovat a sjednotit od prvních kroků spolupráce. Uwe Koschkar ze společnosti ERS Systeme, partner společnosti Schüco zodpovědný za projekty v Glauchau, upozorňuje, že v řetězci konzultací, výroby, instalace, kabeláže i závěrečného vyškolení koncového uživatele nelze nechat jakékoli mezery. Úkoly a procesy musejí být precizně definovány a koordinovány, následně lze ze systémového řešení s kováním TipTronic získat požadované maximum. Na efekt odvodu tepla a kouře udržitelným způsobem navazuje větrání skrze inteligentně řízené noční chlazení. Důležité je také upozornit, že adaptace systému do ideálního stavu za provozu nějaký čas trvá. Sladit se musejí podmínky na místě i potřeby uživatelů objektů.

V Glauchau byl nejprve realizován jeden školní objekt, po pozitivních zkušenostech se systémem mechatronického kování Schüco zadavatel využil stejné technologie u dalších dvou projektů.

Fakta, data a fotografie (foto kredit: Schüco International KG)


ZÁKLADNÍ ŠKOLA “Am Rosarium”

Architekt: Klaus Zimmerman
Systémy Schüco:Tepelně izolovaný hliníkový fasádní systém FW 50+.HI, tepelně izolovaný hliníkový okenní systém AWS 75 BS.HI (bloková okna); minimálně 2 jednotky TipTronic připadající na místnost a napojené na systém větrání a nočního chlazení, protisluneční clony Schüco CTB
Zpracovatel:MF Fassadentechnik GmbH, Bautzen
Elektrikářské práce:ERS-Systeme, Weißwasser
Dokončení:2013


Historická sportovní hala gymnázia

Systémy Schüco:okenní systém AWS 75.SI, kování TipTronic propojené se systémem větrání a nočního chlazení
Zpracovatel:WS Metallbau GmbH, Heinsdorfergrund
Elektrikářské práce:ERS-Systeme, Weißwasser
Dokončení2010

GYMNÁZIUM Georg - Agricola

Architekt:Veit Schindler, PGG Planungsgesellschaft Glauchau
Systémy Schüco:systém vysoce tepelně izolovaných hliníkových blokových oken AWS 75 BS.SI, tepelně izolovaný fasádní systém FW 50.HI, systém protipožárních dveří ADS 80 FR 30, BF a protipožárních oken AWS 70 FR 30. Dále nejméně 2 jednotky TipTronic v každé místnosti napojené na systém větrání, nočního chlazení a odvod tepla a kouře.



ZÁKLADNÍ ŠKOLA Sachsenallee

Architekt:Veit Schindler, PGG Planungsgesellschaft Glauchau
Systémy Schüco:systém vysoce tepelně izolovaných okenních profilů AWS 75.SI; nejméně 2 jednotky TipTronic v každé místnosti napojené na environmentální způsob větrání a nočního chlazení
Zpracovatel:kopol-Bau-Gesellschaft mbH, Glauchau
Elektrikářské práce:ERS-Systeme, Weißwasser
Dokončení:2013



Pro více informací o systémech Schüco pro okna, dveře a fasády navštivte www.schueco.cz.

 
 
Reklama