Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejhezčí úsporné domy Německa

Online soutěž „Nejhezčí úsporné domy Německa: Energie ze dřeva – země – slunce“ německé energetické agentury „dena GmbH“ zná své vítěze. Z výhry v celkové hodnotě 12 000 EURO se můžou radovat majitelé domů z Hamburku, Berlína, Ahlenu ve Vestfálsku a Ellwangenu ve Švábsku.

Mezi oceněnými domy se nacházejí jak rekonstruované budovy, tak novostavby, které mají nízkou spotřebu energie, využívají obnovitelné zdroje energie a současně mají zajímavé architektonické řešení. Oceněné domy ukazují využití různých obnovitelných zdrojů energie: od vytápění peletkami přes solární energii až po tepelné čerpadlo.

Do soutěže přihlásilo své rekonstruované objekty či novostavby přes 240 vlastníků a architektů. V následném online hlasování hlasovalo několik tisíc uživatelů internetu o výhercích ve čtyřech regionech: sever, východ, jih a západ. Za každý region představíme první tři oceněné.

Například malý bytový dům v Ahlenu přesvědčil svou neobvyklou architekturou ve spojení s vytápěním na dřevěné pelety a solárními termickými kolektory. Výherce za region „Jih“ přeměnil památkově chráněný objekt z roku 1753 díky solárnímu termickému systému a kvalitnímu zateplení v moderní úsporný dům. Společenství vlastníků z Hamburku kladlo u nově budovaného bytového domu důraz zejména na ochranu životního prostředí a klimatu, zatímco starý berlínský dům z roku 1888 bodoval zachováním půvabu z grunderského období ve spojení s energeticky úsporným technickým vybavením.

Vítězné úsporné domy využívají obnovitelné zdroje energie, spotřebují málo fosilních paliv a zároveň zajišťují vysoký komfort bydlení, zvenku pěkně vypadají a uvnitř je teplo. Soutěž ukazuje, že takové domy se dnes dají najít již skoro všude“ uvedl Stephan Kohler, výkonný ředitel agentury „dena“.

Region „Sever“


V regionu “Sever” se na 1.místě umístil obytný soubor v Hamburku, který je postavený v pasivním standardu a jehož obyvatelé nepoužívají auta. Tyto energeticky úsporné bytové domy v sobě spojují využití obnovitelných zdrojů energie a zajímavou architekturu. Centrální vytápění dřevěnými peletami je podporováno solárním systémem, který současně zajišťuje i přípravu teplé vody.

2. místo získal venkovský rodinný dům, který využívá zemní tepelné čerpadlo, solární systém pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění a fotovoltaické zařízení pro výrobu elektrické energie. Svou potřebou energie se tento dům řadí do oblasti energeticky nulových domů.

Třetí oceněný, venkovský dům z roku 1850, prošel rozsáhlou rekonstrukcí, při které byla použita okna s trojskly, přírodní materiály a větrací jednotka s rekuperací. Střecha je z poloviny využita pro solární termické kolektory a z poloviny pro fotovoltaické panely na výrobu elektřiny.

Region “Sever”

Umístění objektu 1. místo 2. místo 3. místo
Snímek objektu
Účel objektu Bytový dům Rodinný dům Venkovský dům
Místo Hamburk Bröckel Hemmingen u Hannoveru
Druh objektu novostavba novostavba rekonstrukce
Rok výstavby (příp. rekonstrukce) 2008 2004 1850 (2008)
Celková obytná plocha 637 m2 249 m2 254 m2
Počet bytových jednotek 7 1 2
Energetické vlastnosti:
Potřeba konečné energie 26 kWh/m2a 16 kWh/m2a před rekonstrukcí: 245 kWh/m2a
po rekonstrukci: 27 kWh/m2a
Potřeba primární energie 16 kWh/m2a 48 kWh/m2a před rekonstrukcí: 274 kWh/m2a
po rekonstrukci: 35 kWh/m2a
Obálka budovy-vlastnosti:
Obvodová stěna masivní zděná s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu tloušťky 30 cm, celková tloušťka stěny 50 cm masivní zděná, dvouplášťová, s tepelnou izolací z minerální vlny o tloušťce 14 cm, celková tloušťka stěny 44,5 cm (U=0,20 W/[m2.K]) masivní stěny tloušťky 36 cm, při rekonstrukci provedeno zateplení fasád tepelnou izolací z přírodních materiálů (typu dřevěných vláken) v tloušťce 32 cm (U=0,12 W/[m2.K])
Otvorové výplně okna s plastovým rámem a izolačním trojsklem (Uw=0,8 W/[m2.K]) okna s plastovým rámem a izolačním dvojsklem (Uw=1,4 W/[m2.K]) dveře: Uw=1,7 W/[m2.K] původní okna: Uw=3,0 W/[m2.K], nová dřevěná okna s izolačním trojsklem: Uw=0,92 W/[m2.K]
Střecha / nejvyšší strop plochá střecha: foukaná tepelná izolace tl. 30 cm z přírodního materiálu typu celulózy, celková tloušťka střechy 55 cm šikmá střecha: podkroví je vytápěné, tepelná izolace z minerální vlny tloušťky 22 cm (U=0,17 W/[m2.K]) valbová střecha: podkroví je vytápěné, tepelná izolace z minerální vlny tloušťky 16 cm (U=0,31 W/[m2.K])
Podlaha na terénu / strop suterénu betonová deska s tuhými tepelně izolačními deskami (např. polystyren) tl. 20 cm, celková tloušťka podlahy 45 cm betonová deska s tuhými tepelně izolačními deskami (např. polystyren) tl. 17 cm, celková tloušťka podlahy 43 cm tuhé tepelně izolační desky - např. polystyren (U=0,57 W/[m2.K])
Suterén objekt není podsklepen objekt není podsklepen objekt není podsklepen
Technická zařízení:
Vytápění kotel na peletky tepelné čerpadlo (jmenovitý výkon 6 kW) plynový kondenzační kotel o výkonu 20 kW
Příprava teplé vody decentrální centrální centrální
Solární systém jižně orientované ploché střešní kolektory o celkové ploše 40 m2 slouží pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění ploché střešní kolektory o ploše 5 m2 slouží pro přípravu teplé vody ploché střešní kolektory o ploše 14 m2 slouží pro přípravu teplé vody
Větrání bytové centrální vzduchotechnické jednotky s rekuperací o účinnosti 84 % centrální vzduchotechnická jednotka bytové větrací jednotky
Fotovoltaika nevyskytuje se plocha 73 m2, výkon 10,34 kWp, destičky z polykrystalického křemíku plocha 50 m2, výkon 6,2 kWp, destičky z polykrystalického křemíku
Ekonomika:
Investiční náklady 1 140 000 EURO 493 000 EURO 200 000 EURO
Dotace 1 260 EURO od Bafa 550 EURO od Bafa a KfW 29 500 EURO od Bafa a KfW, dodavatelů energií a od města
Ostatní:
Komentář vlastníka Vlastník se rozhodl pro výstavbu energeticky úsporného objektu, protože je přesvědčen, že každý musí sám udělat něco pro úsporu energie a proti změně klimatu. Zároveň energeticky úsporný objekt považuje díky sníženým provozním nákladům za dobrou přípravu na důchod. “Když už rekonstruovat, tak pořádně za použití komponentů pro pasivní domy a zajištění příjemného prostředí.“

Region „Západ“

V regionu “Západ” obsadil 1.místo malý bytový dům z roku 2007, který leží v Ahlenu ve Vestfálsku. Objekt má neobvyklé architektonické řešení, v jeho zakřivené střeše jsou integrovány solární termické kolektory pro přípravu teplé vody a fotovoltaické panely. Objekt tedy zajišťuje nejen CO2-neutrální zásobování teplem, ale díky vlastní produkci elektřiny i další druh energie získávaný šetrně k životnímu prostředí.

2. místo patří izolovanému rodinnému domu z roku 2006 stojícímu v obci Mörsdorf. Dům se dvěma bytovými jednotkami a s klasickou pultovou střechou kombinuje kotel na dřevěné pelety se solárními termickými kolektory určenými pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění, které současně slouží jako stínící prvky, a s fotovolatickými panely na jižně orientované střeše. K produkci tepla bez emisí CO2 se tedy přidává i CO2-neutrální výroba elektřiny.

Rodinný dům v Rockenhausenu (Porýní-Falc), který obsadil v regionu “Západ” 3. příčku, představuje pěknou, jednoduchou dřevostavbu z roku 2009. Pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění jsou využívány solární termické kolektory o celkové ploše 32 m2 zaujímající polovinu jižní střechy, které jsou doplněny krbovými kamny na kusové dřevo s okruhem topné vody v obytném prostoru. Druhou polovinu plochy jižní střechy zaujímá fotovoltaický systém.

Region "Západ"

Umístění objektu 1. místo 2. místo 3. místo
Snímek objektu
Účel objektu Bytový dům Rodinný dům Rodinný dům
Místo Ahlen ve Vestfálsku Mörsdorf, Hunsrück Rockenhausen, Porýní-Falc
Druh objektu novostavba novostavba novostavba
Rok výstavby (příp. rekonstrukce) 2007 2006 2009
Celková obytná plocha 344 m2 238 m2 170 m2
Počet bytových jednotek 4 2 1
Energetické vlastnosti:
Potřeba konečné energie 57 kWh/m2a 19 kWh/m2a 48 kWh/m2a
Potřeba primární energie 19 kWh/m2a 19 kWh/m2a 25 kWh/m2a
Obálka budovy-vlastnosti:
Obvodová stěna tepelná izolace tloušťky 26 cm, celková tloušťka stěny 32,5 cm (U=0,11 W/[m2.K]) lehké zdivo tl. 24 cm s tepelnou izolací z tuhých desek typu pěnového polystyrenu tl. 28 cm (U=0,11 W/[m2.K]) montovaná dřevostavba s tepelnou izolací z přírodních materiálů (typu dřevěných vláken) tl. 30 cm, celková tl. stěny 38 cm (U=0,15 W/[m2.K])
Otvorové výplně okna s izolovaným dřevěným rámem a izolačním trojsklem (Uw=0,79 W/[m2.K]) okna s izolovaným rámem vhodným pro pasivní domy a izolačním trojsklem (Uw=0,8 W/[m2.K]) okna s dřevěným rámem a s izolačním trojsklem (Uw=1,30 W/[m2.K])
Střecha / nejvyšší strop oblouková střecha: tepelná izolace z minerální vlny tloušťky 24 cm, celková tloušťka střechy 41 cm (U=0,13 W/[m2.K]) pultové střechy: podstřešní prostor je vytápěný, tepelná izolace z přírodních materiálů (typu dřevěných vláken) tloušťky 34 cm (U=0,13 W/[m2.K]) sedlová střecha: podstřešní prostor je vytápěný, přírodní tepelná izolace typu dřevěných vláken tl. 30 cm, celková tl. skladby 40 cm (U=0,16 W/[m2.K])
Podlaha na terénu / strop suterénu betonová deska s tuhými tepelně izolačními deskami (např. polystyren) tl. 16 cm, celková tloušťka stropu 23 cm (U=0,19 W/[m2.K]) podlaha suterénu: zateplená tuhými tepelně izolačními deskami (např. polystyren) tl. 24 cm dřevěná trámová konstrukce s tuhými tepelně izolačními deskami (např. polystyren) tl. 22 cm, celková tloušťka podlahy 47 cm (U=0,16 W/[m2.K])
Suterén nevytápěný obvodové konstrukce jsou ze stejného materiálu jako v nadzemních podlažích, zateplené tuhými tepelně izolačními deskami tloušťky 20 cm (U=0,16 W/[m2.K]) podlaha: viz výše objekt není podsklepen
Technická zařízení:
Vytápění kotel na peletky, výkon 14,9 kW kotel na peletky krb s vodní kapsou, výkon 10 kW
Příprava teplé vody centrální centrální centrální
Solární systém pro přípravu teplé vody ploché střešní kolektory slouží pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění ploché střešní kolektory o ploše 32 m2 slouží pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění
Větrání řešeno decentrálně po místnostech centrální vzduchotechnická jednotka centrální vzduchotechnická jednotka
Fotovoltaika nevyskytuje se plocha 41 m2, výkon 4,96 kWp plocha 32 m2, výkon 3,84 kWp, solární články z monokrystalického křemíku
Ekonomika:
Investiční náklady 445 000 EURO 250 000 EURO 340 000 EURO
Dotace 21 640 EURO od Bafa a KfW a z regionálních prostředků 1 880 EURO od Bafa a KfW 10 000 EURO od Bafa a KfW
Ostatní:
Komentář vlastníka Vlastník se rozhodl pro výstavbu energeticky úsporného objektu, aby měl v důchodu co nejnižší fixní náklady. Objekt má sloužit jako prototyp, který budoucím stavebníkům ukáže, že to funguje.

Region „Východ“


První místo za region “Východ” patří rekonstrukci bytového domu v Berlíně. Starý dům z roku 1888 byl velmi pěkně zmodernizován na nízkoenergetický dům budoucnosti při zachování historického charakteru stavební památky pocházející z gründerského období. Díky vyváženému technickému konceptu byl vytvořen obytný prostor výjimečné kvality. Řadový rodinný dům v Berlíně, se umístil na druhém místě. Jedná se o modelový příklad energeticky úsporné novostavby postavené v pasivním standardu a podle zásad udržitelné výstavby. Rodinný dům v Drážďanech, který získal třetí místo za region „Východ“, se vyznačuje velmi vysokou efektivností a vytváří vyvážený energetický celek. Z ideových, ekologických a současně i ekonomických důvodů byl zvolen koncept budoucnosti využívající obnovitelné energie a moderní materiály. Při malých vícenákladech významně klesly výdaje za energie v průběhu užívání.

Region “Východ”

Umístění objektu 1. místo 2. místo 3. místo
Snímek objektu
Účel objektu Bytový dům Řadový rodinný dům Rodinný dům
Místo Berlín Berlín Drážďany
Druh objektu rekonstrukce novostavba novostavba
Rok výstavby (příp. rekonstrukce) 1888 (2010) 2010 2009
Celková obytná plocha 823 m2 225 m2 169 m2
Počet bytových jednotek 12 1 1
Energetické vlastnosti:
Potřeba konečné energie před rekonstrukcí: 214 kWh/m2a po rekonstrukci: 13 kWh/m2a 14 kWh/m2a 5 kWh/m2a
Potřeba primární energie před rekonstrukcí: 238 kWh/m2a po rekonstrukci: 39 kWh/m2a 38 kWh/m2a 17 kWh/m2a
Obálka budovy-vlastnosti:
Obvodová stěna jednovrstvé cihelné zdivo tl. 41 cm dodatečně zatepleno tepelnou izolací z přírodních materiálů (typu dřevěných vláken) v tl. 14 cm (U=0,21 W/[m2.K]) jednovrstvé cihelné zdivo s tepelnou izolací z minerálních vláken tl. 24 cm, celková tl. stěny 51 cm (U=0,12 W/[m2.K]) jednovrstvé cihelné zdivo s tepelnou izolací z tuhých izolačních desek (např. polystyren) tl. 32,5 cm, celková tl. stěny 51 cm (U=0,1 W/[m2.K])
Otvorové výplně původně: jednoduché zasklení a dřevěný rám (Uw=5,20 W/[m2.K]) po rekonstrukci: dřevěný rám s izolačním trojsklem (Uw=1,07 W/[m2.K]) okna s rámem vhodným pro pasivní domy a izolačním trojsklem (Uw=0,82 W/[m2.K]) okna s izolovaným rámem vhodným pro pasivní domy a izolačním trojsklem (Uw=0,77 W/[m2.K])
Střecha / nejvyšší strop nejvyšší strop: po rekonstrukci zateplen 46 cm tepelné izolace z přírodních materiálů (typu dřevěných vláken), U=0,09 W/[m2.K] střecha: sedlová, prostor pod střechou je vytápěný, tepelná izolace tl. 26 cm (U=0,18 W/[m2.K]) plochá střecha: betonová deska s tepelnou izolací z tuhých izolačních desek (např. polystyren) tl. 35 cm, celková tl. střechy 55 cm (U=0,11 W/[m2.K]) sedlová střecha: s mírným sklonem, zateplená tepelnou izolací z přírodních materiálů tl. 41 cm, celková tl. skladby 48 cm (U=0,09 W/[m2.K])
Podlaha na terénu / strop suterénu strop suterénu: masivní, při rekonstrukci zateplen tuhými tepelně izolačními deskami (např. Polystyren) tl. 19,5 cm (U=0,16 W/[m2.K]) podlaha suterénu: dodatečně zateplena 6 cm tepelné izolace z tuhých izolačních desek (U=0,5 W/[m2.K]) strop suterénu: bez tepelné izolace podlaha suterénu: betonová deska s tepelnou izolací z tuhých izolačních desek (např. polystyren) tl. 12 cm, celková tl. podlahy 32 cm (U=0,30 W/[m2.K]) betonová deska s tepelnou izolací z tuhých izolačních desek (např. polystyren) tl. 50 cm, celková tl. podlahy 84 cm (U=0,09 W/[m2.K])
Suterén stěny suterénu: jednovrstvé zdivo původní tl. 65 cm, dodatečně zatepleno tuhými izolačními deskami (např. polystyren) tl. 18cm (U=0,16 W/[m2.K]), podlaha: viz výše stěny suterénu: betonové s tepelnou izolací z tuhých izolačních desek (např. polystyren) tl. 20cm, celková tl. stěny 40 cm (U=0,19 W/[m2.K]) podlaha: viz výše objekt není podsklepen
Technická zařízení:
Vytápění tepelné čerpadlo, výkon 33 kW tepelné čerpadlo, výkon 5 kW bivalentní tepelné čerpadlo, výkon 2,5 kW, užití pro vytápění, chlazení a větrání
Příprava teplé vody centrální centrální centrální
Solární systém nevyskytuje se nevyskytuje se ploché střešní kolektory o ploše 21 m2 slouží pro přípravu teplé vody a částečně i pro vytápění
Větrání řešeno po bytových jednotkách centrální vzduchotechnická jednotka centrální vzduchotechnická jednotka
Fotovoltaika plocha 31 m2, výkon 3,78 kWp, solární články z monokrystalického křemíku nevyskytuje se plocha 50,34 m2, výkon 6,75 kWp, solární články z monokrystalického křemíku
Ekonomika:
Investiční náklady 1 206 000 EURO 400 000 EURO 335 960 EURO
Dotace 110 400 EURO od KfW 100 000 EURO od KfW 11 330 EURO od Bafa a z regionálních prostředků
Ostatní:
Komentář vlastníka „Při malých vícenákladech významně klesly výdaje za energie v průběhu užívání.“ Příště by vlastník více vzájemně komunikoval s projektantem a realizační firmou během výstavby.
 
 
Reklama