Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Současné trendy systémové techniky v domech nízkoenergetických a pasivních standardů

7. října 2010 uspořádala firma ADAN-úspory energie, s.r.o. v Praze odborný seminář na téma: "Současné trendy systémové techniky v domech nízkoenergetických a pasivních standardů - Zelená úsporám". Akce se uskutečnila ve spolupráci s ČKA a pod záštitou SFŽC České republiky. Hlavním mediálním partnerem akce bylo TZB info.

Semináře se zúčastnilo kolem 40 posluchačů ze stran architektů a projektantů. Na programu bylo několik přednášek zaměřených zejména na výstavbu pasivních domů a jejich technické vybavení.



První se za stolek přednášejícího postavil jednatel firmy ADAN-úspory energie, s.r.o. pan Ing. Daniel Veselý. Jako pořadateli mu připadla milá povinnost uvítat všechny přítomné a odstartovat seminář svojí prezentací na téma "Řízené větrání s rekuperací - trendy řešení systémové techniky v pasivních domech".

Již během této první přednášky se začaly ozývat z řad posluchačů první dotazy, které příjemně oživovaly a obohacovaly jednotlivá témata až do konce semináře.

Pan Ing. arch. Jaroslav Tachecí, který měl mít přednášku na téma "Pasivní dům s rekuperací - absolutní nutnost", se z velmi příjemných důvodů nemohl dostavit. Přebíral si totiž tou dobou ve Švédsku cenu za svůj projekt. Ke své omluvě ale navíc přidal pro účely semináře svoji prezentaci. Jeho přednášku o tom, jak vznikl projekt výstavby pasivního domu za milion korun ve Slaném, měl tu čest představit na závěr semináře pan Veselý.

Svoji účast odřekl také pan Ing. Vladimír Vlk ze Státního fondu životního prostředí (téma přednášky "Dotační politika pro pasivní domy - statistika a vyhlídky peněžních toků"). SFŽP tedy zastupovali na semináři pouze Ing. Klára Tauschová a Ing. Michal Nix. Jejich "Zkušenosti s posuzováním pasivních domů se zaměřením na program Zelená úsporám" byly podnětem k mnoha dotazům.



Jejich pozice mezi architekty a projektanty nebyla lehká, jelikož na některé otázky by měli spíše odpovídat pověřenější, ale vypořádali se s ní a přinesli další témata k zamyšlení.

Ing. arch. Josef Smola seznámil auditorium ve své řeči zaměřené na "Bytové domy s rekuperací" s připravovaným projektem "Modřice - pasivní BD pro seniory". Upozornil na boj s úřady a tím i na to, že není problém jen s tvorbou kvalitních projektů pasivních bytových domů a jejich následnou realizací, ale vůbec s jejich dostáním se do výběrových řízení mezi klasické stavby.

Jak již bylo zmíněno, dotazy z pléna zaznívaly během celého semináře. Závěrečná diskuze už tedy jen doplnila širokou paletu témat, otázek a poznámek celého čtvrtečního odpoledne.

Nutno podotknout, že pořadatelé byli příjemně překvapeni kvalitou, zájmem a fundovaností účastněných diskutujících. Proto také, i když dva přednášející nedorazili, byl čas semináře díky plodné diskuzi plně naplněn a dokonce i přesáhl svojí plánovanou délku.

Děkujeme všem přednášejícím i posluchačům za velmi plodný seminář a těšíme se na další společné akce.

 
 
Reklama