Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pasivní dům s ocelovou páteří

Rychlá výstavba, pohodlné, ekologické, energeticky úsporné a finančně dostupné bydlení - to jsou trumfy, s nimiž do hry vstupuje nový stavební systém, který si můžete na vlastní oči prohlédnout v podobě vzorového domu Alexander od firmy BAHAL ČR, který byl veřejnosti zpřístupněn v říjnu roku 2009 v Líbeznicích.


Hlavní vstup do domu je umístěn v samostatném zádveří, které dům spojuje s garáží

Cílem společnosti BAHAL ČR bylo vytvořit stavební systém umožňující rychlou výstavbu a zaručující pohodlné, ekologické, energeticky úsporné a finančně dostupné bydlení. Inspiraci firma našla v typových domech v USA, ale celý stavební systém je přizpůsoben podnebním podmínkám střední Evropy a využívá výhradně vysoce kvalitní stavební materiály.


Kuchyňský kout vytváří v obytném prostrou samostatný blok. Šedé sloupy ukrývají rekuperační potrubí, které do interiéru přivádí čerstvý vzduch
 
Jídelní část lze umístit dle vlastních představ, ve vzorovém domě navazuje na kuchyň

Zdravý pro obyvatele i přírodu

BAHAL SYSTEM je určen pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních rodinných domů. Nosnou konstrukci tvoří lehký ocelový skelet s trvalou statickou funkcí, kterou nesnižují nežádoucí změny jako u konstrukcí z méně odolných materiálů. Na opláštění jsou použity OSB desky a sádrokarton, na izolaci minerální kamenná vlna. Systém vykazuje výborné tepelněizolační vlastnosti, zamezuje vzniku veškerých potenciálních tepelných mostů a úniků vnitřního vzduchu. Základem jsou z 99 % recyklovatelné materiály, takže dům nepředstavuje ekologickou zátěž (životnost je plánována na 120 let). Důraz je kladen zejména na zajištění vysoce komfortního zdravého bydlení, všechny materiály použité při výstavbě jsou zdravotně nezávadné. Také konstrukční materiály a použité technologie byly dlouhodobě testovány tak, aby v čase nedocházelo k degradaci vnitřního prostředí. Proto domy BAHAL mají "své" mikrolima.


Přímo z obývacího pokoje vede do patra segmentové schodiště
 
Rodinná koupelna je provedena v kávových tónech

Rychlé bydlení

Další předností tohoto systému je rychlost výstavby a nezávislost na počasí. Základní stavba je hotova za 20 dní od dokončení základové desky. Montáž provádějí pouze stavební firmy proškolené firmou BAHAL ČR, která zároveň provádí průběžnou kontrolu prací. Na BAHAL SYSTEM je poskytována garance až 30 let při plánované životnosti domu 120 let. Firma poskytuje také záruku pevné ceny.


Pohled z jižní strany, fasádu rytmicky člení řada různě širokých oken
 
Jednoduchou skladbu dvou spojených hmot oživuje barevné řešení zvýrazňující boční štítové stěny

Vzorový Alexander

Podobu rodinného domu Alexander určují jednoduché linie a pultová střecha s mírným sklonem. Hladkou fasádu oživují rytmicky řazená okna různých velikostí, omítka a obklad fasády v dokonalé imitaci režného zdiva.

Rozmístění oken a vstupních dveří je možné vybírat z šesti variant, jejichž hlavním cílem je, aby na každém pozemku fungovala stavba nízkoenergeticky. Ke každé z těchto variant lze připojit garáž, a to minimálně osmnácti různými způsoby. Do domu se vstupuje přes zádveří, a to buď hlavním vchodem, nebo přímo z garáže. Navazující chodba je oddělená od zádveří křídlovými dveřmi a od hlavní obytné části posuvnými dveřmi. Ústí do ní ještě dveře do koupelny a šatny, přes kterou se vstupuje do technické místnosti. V centrálním obývacím prostoru každého zaujme dominantní segmentové schodiště, spojující společenskou a soukromou zónu domu. Obývací pokoj s integrovanou jídelnou zaujímá plochu 40 m2, kuchyňskému koutu, oddělenému od obývací části pracovním pultíkem, připadlo 10 m2. V patře se nacházejí čtyři pokoje s připravenými nikami pro vestavné skříně, samostatná šatna a dvě koupelny.


Dům i garáž kryjí pultové střechy s přesahujícími dřevěnými krokvemi
 
Krb

Vzorový dům si můžete prohlédnout jen malý kousek za hranicemi Prahy v Nové Vsi poblíž Líbeznic.

Výběr z hotových řešení

V katalogu typových rodinných domů firmy BAHAL ČR najdete 14 projektů, připravených jak v nízkoenergetické, tak i pasivní variantě. Dále si lze vybrat ze šesti základních variant technického vybavení: Komfort, Standard, Standard Solar, Ekonomik, Ekonomik Solar či Ekonomik Air. V základní výbavě je buď rekuperační jednotka (Ekonomik Air), stacionární zásobník pro ohřev vody a vytápění (Ekonomik) nebo kombinace se solárním systémem (Ekonomik Solar), tepelné čerpadlo (varianty Komfort, Standard) nebo kombinace tepelného čerpadla se solárním systémem (varianta Standard Solar). Konečnou podobu domu si může zvolit sám stavebník buď při konzultaci s asistenty firmy BAHAL, nebo může použít konfigurátor domu na internetových stránkách, kde si nasimuluje vzhled domu, např. barvu omítky, střešní krytiny, oken apod.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Užitná plocha: 201 m2 (včetně garáže)
Zastavěná plocha: 148 m2
Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základové betonové desce, nosná konstrukce tvořena lehkým ocelovým skeletem, opláštění vnější strany nosné příčky OBS deskami SUPERFINISH EKO o tloušťce 18 mm, z vnitřní strany sádrokartonem, izolace minerální vlnou o tloušťce 150 mm, parozábrana, fasáda s kontaktním zateplovacím systémem dokončena akrylátovou omítkou
Střecha: pultová se sklonem 6°, krov z dřevěných krokví, lehká ocelová střešní krytina SATJAM
Výplně otvorů: vchodové dveře plastové, okna a francouzská okna plastová REHAU s ochranou proti UV záření, interiérové dveře prosklené s obložkovou zárubní, mezi chodbou a obývacím pokojem posuvné
Technologie: akumulační zásobník SBB 501 pro ohřev teplé vody a vytápění, teplovodní podlahové vytápění, centrální systém větrání s rekuperační jednotkou

 
 
Reklama