Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na návštěvě 6. mezinárodních dnů pasivních domů: směr Praha Uhříněves

Propagace pasivních domů se stala záležitostí takřka celé Evropy. V rámci tradičních mezinárodních dnů pasivních domů si lze prohlédnout zajímavé stavby a nechat se inspirovat nápady stavebníků a architektů. Na konci loňského roku se konal již šestý ročník, který tradičně zahrnoval také stavby v České republice.

Kompletní seznam všech budov lze najít na internetových stránkách Centra pasivního domu http://www.pasivnidomy.cz, další budovy z celé Evropy pak na stránkách http://www.pass-net.net/. Sympatické na celém mezinárodním projektu je to, že budovy lze komplexně prozkoumat a na vlastní oči se přesvědčit o přednostech nízkoenergetického stavění. Navštívili jsme rodinný dům v Praze Uhříněvsi a přinášíme rámcový průřez projektovou dokumentací včetně výsledků měření.

Rodinný dům jako inspirace

Stavba rodinného domu je proces, který by měl být nejen záležitostí estetickou, ale také ekonomickou. Hlavní kritéria už dávno nejsou jen pořizovací cena (přestože ve snaze ušetřit investoři mnohdy slevují ze standardů pro pasivní dům a výsledek tak prezentují), velikost a lokalita. Důležité jsou především nízké ceny energií, kvalitní řešení detailů, akumulační schopnosti konstrukcí, kvalitní okna a dveře, možnosti větrání s rekuperací, jednoduchost ovládání a možnost kontroly úspor. Pro inspiraci už není třeba cestovat do zahraničí, kvalitní stavby se objevují i v Čechách. Zásluhy lze připsat celé řadě českých propagátorů i organizacím, které takovýto styl bydlení prezentují v rámci nejrůznějších akcí, konferencí a veletrhů. Mezinárodní dny pasivních domů rozhodně nejsou v celé škále jediné, nicméně nabízejí důležitá srovnání ve výstavbě pasivních domů v zemích Evropy. Centrum pasivního domu dlouhodobě spolupracuje se zahraničními kolegy i s osvědčenými českými firmami.

 

Stanislav Karásek z firmy Karon, který se podílel na stavbě výše zmíněného domu v Praze Uhříněvsi, k těmto aktivitám říká: "Jsme aktivními členy Centra pasivního domu. Máme zájem pasivní domy nejen stavět, ale také o nich mluvit. S poučenými zákazníky se lépe spolupracuje..." Zapojení do šestého ročníku mezinárodních dnů pasivního domu vítá a hodnotí jej jako důležitý krok ke změně českého uvažování o kultuře bydlení a apeluje také na rekonstrukce stávajících objektů: "Dnes by mělo být zcela běžné, současně s rekonstrukcí fyzického stavu budovy provést i rekonstrukci energetickou. Čili snížit energetickou náročnost budovy na přijatelnou mez. Tedy na úroveň nízkoenergetického a pokud je to možné, až na úroveň pasivního domu. Potřebné nástroje, výrobky a technologie jsou na trhu běžně dostupné," podotýká Karásek.

Opatření použitá k dosažení cíle pak definuje v několika bodech, jež sledují využití postupů a metod běžných při výstavbě pasivních domů:

  • Faktor tvaru - odstranit z obálky budovy všechny prvky komplikující její tvar
  • Výplně vnějších otvorů - použít okna a dveře s Ucelk max 0,8W/m2.K
  • Tepelná izolace obálky - optimalizace pomocí PHPP
  • Řízené větrání s rekuperací tepla a zemním výměníkem tepla
  • Průvzdušnost obálky n50=0,6 - ověřit BlowerDoor testem
  • Ohřev TV solárními kolektory
  • Náhrada vytápěcího systému na uhlí

Dispozice domu v Uhříněvsi

Za jistou výhodu považuje Stanislav Karásek to, že se jedná o výstavbu nového rodinného domu, kde se před zahájením sešli architekt, projektant, technici a řemeslníci s poučeným investorem, který přesně věděl, co chce. "Mám zkušenosti se stavbou a rekonstrukcí běžného rodinného domu. O pasivních standardech jsem se dozvěděl od svého kamaráda, který mi zároveň doporučil tuto firmu. Přestože jednání byla zpočátku poměrně napjatá, došlo ve výsledku k optimálnímu profesionálnímu řešení, kterého rozhodně nelituji," vysvětluje investor Miroslav Moravec a předkládá k nahlédnutí projektovou dokumentaci. "Objekt je formován tak, aby vyhověl požadavkům na kvalitu moderního bydlení. Architektonické dispoziční členění je přesně podle představ a požadavků investora," dodává nad projektem Stanislav Karásek.

 

Dřevostavba rodinného domu v Praze Uhříněvsi je jednopodlažní s půdorysem ve tvaru L a sedlovou střechou se sklonem 25° a 20°. Střešní konstrukce domu, která tvoří současně konstrukci stropu podkroví, je sestavena z dřevěných příhradových vazníků se styčníkovými plechy s prolisovanými trny. Strop je zateplen 500 mm celulózy. Obvodový plášť tvoří panely tloušťky 170 mm, z vnější strany opatřeny zateplením tloušťky 250 mm. Příčky jsou sádrokartonové s vloženou minerální zvukovou izolací. Okna a venkovní dveře jsou navrženy s dřevěnými rámy s hodnotami Uf =0,54 W/m2.K se zasklením trojsklem Ug=0,6 W/m2.K.

 

Úspora energie jako hlavní kritérium

Z výsledku a doložené dokumentace je patrné, že objekt je navržen jako energeticky pasivní dům. Spotřeba energie na vytápění je pětinová oproti domům navrženým na samé hranici požadavků normy. Tepelnětechnické parametry objektu splňují požadavky ČSN 730540 Tepelná ochrana budov. Součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí (bez uvažování tepelných mostů) se uvádějí v hodnotách:

Obvodová stěna U=0,10 W/m2K UN=0,30 W/m2K
Střecha U=0,09 W/m2 K UN=0,30 W/m2K
Podlaha U=0,15 W/m2 K UN=0,60 W/m2K
Výplně otvorů U < 0,8 W/m2K UN=1,7 W/m2K

Objekt je vytápěn teplovzdušně. Spotřeba vody činí cca 138 l/osobu a den. Vzhledem k účelu budovaného objektu jsou však tyto hodnoty pouze orientační. Komplexní shrnutí hodnocení domu v Praze Uhříněvsi, který byl součástí 6. mezinárodních dnů pasivních domů 2009 na konci minulého roku, naleznete ZDE.

Rodinný dům Praha Uhříněves

typ objektu: rodinný dům
popis objektu: přízemní 4+kk, sedlová střecha
adresa: Praha - Uhříněves
investor: Ing. Miroslav Moravec
autor návrhu: KARON s.r.o., p. Stanislav Karásek
podlahová plocha (m2): 130
rok dokončení: 2009
konstrukce: dřevostavba
vzduchotechnika: teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla
další instalované systémy: vzduchový zemní výměník, solární kolektory
Další testy a hodnocení: viz soubor Excel

 
 
Reklama