Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hlasujte a získejte elektrokolo nebo pračku Gorenje powered by E.ON!

Ovlivněte i vy svým hlasem, kdo získá cenu projekt Sympatie a od generálního partnera BMW Group Česká republika dostane na 3 roky půjčený elektromobil BMW i3 spolu s dobíjecí stanicí BMW Wallbox.

Zvolte jeden z 12 projektů – pro vás ten nejatraktivnější a dejte mu svůj hlas pomocí SMS nebo internetového hlasování (z každého čísla a jedné e-mailové adresy lze hlasovat 5×).

Hlasovat můžete od 1. srpna 2013 do 30. září 2012 (do 24:00).

Jeden z vás, který bude hlasovat pro cenu projekt Sympatie, obdrží elektrokolo nebo pračku gorenje powered by E.ON.

Kategorie FIRMA

Předkladatel: Renergie s. r. o.
Název projektu: Optimalizace energetických a materiálových toků mezi bioplynovou stanicí a zemědělskou prvovýrobou

Projekt je ojedinělým vyváženým propojením výroby energie v bioplynové stanici z biomasy a její spotřeby v jedné lokalitě spolu s navazujícími uzavřenými materiálovými toky. Řešení umožnilo vytvořit nová pracovní místa, soběstačnost ve výrobě elektřiny a tepla a odvod přebytku elektřiny do VN sítě.

Předkladatel: Jiří Marian
Název projektu: Snížení energetické náročnosti Hotelu – vinařství Galant

Projekt je zaměřen na minimalizaci provozních nákladů chytrým využitím přebytku tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících při provozu a výrobě. Skleníkové plyny jsou využívány ve wellnes programu i výrobě vína.

Předkladatel: ČSAD Česká Lípa, a. s.
Název projektu: Vozový park na CNG

Firma v rámci projektu pořídila a využívá 59 autobusů se CNG pohonem a zajišťuje s nimi více než ¾ dopravního výkonu v Libereckém kraji. Jde nejen o významnou úsporu provozních nákladů, ale zejména obrovské snížení emisí škodlivých částic a tím zlepšení kvality ovzduší.

Kategorie OBEC

Předkladatel: Obec Kněžice
Název projektu: První energeticky nezávislá obec Kněžice ve výrobě tepla a elektrické energie

Jádrem projektu je bioplynová stanice přeměňující většinu místních odpadních surovin na bioplyn, který je přeměněn na elektrickou energii a teplo, přičemž popel z kotelny se využívá jako kvalitní hnojivo. Obec je energeticky soběstačná, zkvalitnilo se ovzduší a projekt dává práci několika obyvatelům Kněžic.

Předkladatel: Obec Dolní Újezd
Název projektu: Snížení energetické náročnosti základní školy

Tříletý projekt díky unikátnímu systému vytápění s využitím obnovitelných zdrojů a plynových tepelných čerpadel pomohl výrazně ušetřit náklady na elektřinu se snížením dopadu na životní prostředí.

Předkladatel: Město Soběslav
Název projektu: Záchrana gotického hradu Soběslav

V rámci projektu došlo ke zrekonstruování hradu, vybudování moderní městské knihovny ve skleněném skeletu s vytvořením vlastního mikroklimatu. Knihovna je díky použitým technologiím energeticky velmi úsporná a sám projekt získal řadu ocenění za moderní architektonické řešení.

 

Kategorie KUTIL

Předkladatel: Ing. Jan Řežáb
Název projektu: Energeticky aktivní dům Plzeň-Bolevec

Projekt se zaměřil na kvalitní a pohodlné bydlení s minimální spotřebou energie, kterou si zajišťuje sám a je výstavbou i provozem šetrný k životnímu prostředí. Objekt je vytápěn teplovzdušně a dokáže vyrobit ročně o polovinu více energie, než sám spotřebuje.

Předkladatel: Jiří Pešek
Název projektu: Solární slunečník

Projekt řeší využívání solárních panelů v pozici slunečníků schopných napájet získanou energií domácí elektrospotřebiče. Jedná se o tradiční rozevíratelnou konstrukci slunečníku, kde potah tvoří fotovoltaická fólie zespodu zpevněná textilií. Nápad může najít široké uplatnění nejen u nás, ale zejména v zemích s větší a delší sluneční intenzitou.

 

Předkladatel: Ing. arch. Martina Příkazská, Brno-Žebětín
Název projektu: Vlastní dům architekta s ateliérem

Architektonicky zajímavý nízkoenergetický dvojdomek zajímavě zasazený pro přírody je současně důmyslným řešením nízkých nákladů na energii díky masivnímu zateplení. Zajímavé řešení získalo i cenu v architektonické soutěži.

Kategorie MLÁDEŽ

Předkladatel: Mgr. Radovan Šejvl
Název projektu: Energis 24

Jedná se o spojení tří projektů – tzv. Technologické školky rozvíjející v dětech předškolního a školního věku povědomí o technice a energetice formou hry a řešení úkolů, Technické výchovy v praxi zaměřené na 15 až 16leté zájemce a Virtuální univerzity, sdružující několik desítek studentů se zájmem o techniku a energetiku. Projekt se setkal s velkým ohlasem a jeho výsledky v posilování znalostí jeho účastníků jsou překvapující.

Předkladatel: SŠOS Jihlava
Název projektu: Výskyt oxidu uhličitého ve škole

Projekt v praxi prokázal prospěšnost pravidelného větrání učebních místností a díky pravidelným měřením umožnil najít optimální způsob výměny vzduchu pro maximální soustředění studentů. Zařízení pro monitoring škola zakoupila z financí za předchozí ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award.

Předkladatel: České ekologické manažerské centrum (CEMC)
Název projektu: Šetřílkovi aneb Hravě šetřím kapsu i přírodu

Projekt je určen široké veřejnosti s cílem ukázat, jak lze výrazně ušetřit rodinný rozpočet snížením finančních nákladů na běžný provoz domácnosti. Jedná se o hru na bázi vzdělávací aplikace, kterou lze stáhnout na internetu a jejím základem je hospodaření smyšleném čtyřčlenné rodiny na základě využití zajímavých informací o nejrůznějších cestách k úsporám energií a šetrnosti k životnímu prostředí.

Kontakt:
E.ON Energie, a.s.
Team E.ON Energy Globe Award ČR
F.A. Gerstnera 2151/6
CZ-370 49 České Budějovice
www.energyglobe.cz

 
 
Reklama