Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkoenergetická, levná, moderní dřevostavba

Montované panelové dřevostavby patří mezi nejoblíbenější typ nízkoenergetických domů. Jsou to budovy s dopředu připraveným rámem z dřevěných profilů, opláštěným krycími deskami s izolací. Výhodami jsou především nízká cena, rychlost výstavby a úspora energií na vytápění.

Navíc, díky malé tloušťce obvodových stěn, využijete lépe zastavěnou plochu pozemku. Oproti cihlovým domům ušetříte až 10 % stavební parcely. Potřeba tepla se pohybuje pod hodnotou 50 kWh/m² za rok a při využití řízeného větrání, neboli rekuperace, se poplatky za vytápění ještě sníží. Od vybudování základové desky se samotná montáž domu počítá v řádu týdnů. Další výhodou je příznivá cena, která za kompletní dům na klíč může být už od 1,5 milionu korun.

Příprava materiálu je důležitá

Protože se nosná konstrukce připravuje v kryté hale výrobního závodu, jsou vyloučeny negativní povětrnostní vlivy, jako na tradiční stavbě. Základem rámu jsou cinkované, ložené a sušené KVH profily, které někdy můžete najít pod názvem „Lepené hranoly průmyslové kvality“. Tyto trámy jsou z jehličnatého dřeva, mají sražené hrany a jsou čtyřstranně hoblované. Pomocí zubovitého spoje lze dosáhnout délek až 16 m. Průmyslové vysušení sníží jejich vlhkost na pouhých 15 % (±3 %). Díky tomu je zajištěna tvarová stálost a je zamezeno deformaci při sesychání a bobtnání. Takto vysušené dřevo je rovněž přirozeně chráněno proti dřevokazným škůdcům.

Technologie stavby

Skelet je opláštěn OSB, nebo jinými dřevovláknitými deskami. Ty jsou lisovány pod velkým tlakem čímž je zaručena jejich tvarová stálost a stejná tloušťka. Nedochází tak k tvorbě nepřirozených „schodů“ na plášti dřevostavby. Z obvodové strany jsou stěny zatepleny polystyrenem a doplněny termoizolační omítkou JUB nebo Kaparol. Okna vybírejte nejlépe plastová, šestikomorová s trojsklem o hodnotě prostupu tepla Ug = 0,6 W/m²K. Složení pláště se také odvíjí od toho, jestli volíme konstrukci difuzně uzavřenou, nebo difuzně otevřenou. V případě difuzně uzavřené stavby je nesmírně důležité použití kvalitní parozábrany, která zabraňuje kondenzaci vlhkosti z interiéru v plášti budovy. Kvalitní parotěsná folie by měla mít hodnotu nejméně Sd = 120 m. „Parametr Sd udává, jak tlusté vrstvě vzduchu clona odolá. Čím větší hodnota, tím lepší vlastnosti, důležitá je ale i správná montáž a nepoškození při instalaci. I malá trhlinka může způsobit následný vznik plísní ve stěnách,“ říká Jiří Jarolímek ze společnosti HK-Dřestav. Spoje navazujících folií je nutné provést pomocí speciální lepicí pásky s akrylátovým lepidlem, které se v průběhu let nerozlepí. Pozor je třeba dát i při následném vrtání do zdí, kdy hrozí poškození folie vruty. V takovém případě je vhodné před stěnu umístit ještě jednu „falešnou“ příčku.

Difuzně otevřené stavby mají výhodu, že dokáží konstrukcí přirozeně propouštět vnitřní vlhkost. Interiér pak není tolik náchylný například na plísně.

U obou technologií je vnitřek konstrukce vyplněn minerální vatou, která by měla být vždy nejméně o 20 % větší, než vyplňovaný prostor. Díky tomu nehrozí v průběhu let sesedání izolace a zhoršení parametrů zateplení domu.

Dřevostaveb se nemusíte bát

Nízkoenergetické dřevostavby na klíč jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá levné a přesto kvalitní bydlení. Zhotovitele stavby vybírejte podle referencí, ale především podle používaných materiálů. Samozřejmostí by měly být příslušné certifikáty kvality, které vám na požádání vybraná společnost musí předložit. Při splnění všech těchto kritérií se můžete těšit na kvalitní bydlení za rozumnou cenu.

 
 
Reklama