Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veletrh Dřevostavby s impozantní vůní dřeva

Holešovické výstaviště v Praze pravidelně ožívá v měsíci únoru, aby se stalo velkým svátkem tradičního stavebního materiálu. V letošním roce to byl 10. mezinárodní veletrh dřevěných staveb, konstrukcí a materiálů, 5. veletrh oken, dveří a stínicí techniky, 10. mezinárodní veletrh vytápění, klimatizace a úspor energii a 5. veletrh krbů, kamen a designového vytápění. Společně, jakožto souběh veletrhů energeticky úsporného bydlení, vytvořil nabídku, která je pro milovníky dřevostaveb naprosto nepostradatelná a nabízí téměř ideální spojení stavební tradice s moderními technologiemi.

Veletrhy opět potvrdily, že dřevo neztrácí svoji atraktivitu a je stále vysoce žádaným artiklem. Akci navštívilo podle závěrečné zprávy 22 300 zájemců o úsporné ekologické bydlení. Na ploše 3 549 m2 mohli shlédnout stánky 165 vystavovatelů. Byli to většinou lidé, kteří řeší stavbu či rekonstrukci domu, mají zájem o snižování energetické náročnosti svého domu a chtějí aktuální informace o dotacích. Nechyběli ani odborníci se zájem o novinky firem, nabízející moderní stavby, nadčasovou architekturu, kvalitní projekční zpracování, nové konstrukční systémy a materiály, kvalitní okna a dveře s úmyslem popularizovat dřevostavby, jakožto perspektivní stavební systém budoucnosti. V souvislosti s komplexním pohledem na současnou stavbu nechyběly přirozeně ani firmy, které prezentovaly moderní, ekologické vytápění a větrání a vše, co souvisí se zdravým mikroklimatem staveb.

Na stánku i v doprovodném programu


Součástí této velkolepé akce je pravidelně i společenský a odborný program, kde se mohou zájemci pobavit i poučit. Doprovodný program byl první den zaměřen na otvorové výplně v režii Asociace dodavatelů montovaných domů. Další dny pak v režii Dřevařského ústavu a Centra pasivního domu. Nechyběl ani 10. ročník Salonu dřevostaveb, který se vypracoval na největší nesoutěžní přehlídku dřevěné architektury v Česku a na Slovensku. Čestné místo v doprovodném programu veletrhu Dřevostavby mělo také téma s názvem Moderní trendy v oblasti vytápění, úspory energie a efektivní využívání obnovitelných zdrojů energie, kde vystoupili kromě jiných i zástupci portálu TZB info.

 

Dřevo jako stavební systém budoucnosti

Největší zájem návštěvníků vyvolávaly přednášky o nových technologiích, zajímavých nosných systémech dřevostaveb a výškových stavbách ze dřeva. Fascinovaly příklady zahraničí a výsledky bádání ústavů a vysokých škol. Za UCEEB přednášel doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. a zvolil si téma Dřevostavby z pohledu současných požadavků na bydlení a Ing. Jan Včelák, Ph.D., který představil zajímavý systém pro kontinuální monitorování vlhkosti v dřevostavbách s názvem Moisture Guard. V expozici pak zástupci UCEEB připomněli legendární inovativní Envilop a informovali zájemce o vývoji OSB desek s protipožární úpravou. V oblasti výškových budov připomněl docent Kuklík kromě jiného i možnosti lepeného lamelového dřeva pro moderní architekturu, které dokonale spojuje funkci statickou a estetickou. Zmínil rovněž použití prvků křížem vrstveného dřeva (CLT) v budovách nejenom na velké vnější a vnitřní stěny, stropy a střechy, ale i v kombinaci s prutovými prvky – průvlaky a sloupy. Stěny s otvory (okna a dveře), stropy s otvory (schodiště, komíny) a střechy s otvory (světlíky) se dají podle jeho slov realizovat zpravidla bez dalších dodatečných zesílení. Pro větší rozpětí stropu a vyšší stěnové prvky se mohou použít trámové nebo komůrkové stropní konstrukce se stěnami z nosníků z lepeného lamelového dřeva. Je též možná kombinace s jinými stavebními systémy, nejčastěji zděnými konstrukcemi. Z obrázků jsme se mohli přesvědčit, že výsledek je opravdu impozantní.





















 
 
Reklama