Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střídmé interiéry z obkladů RAKO v zlatě zářícím kulturním centru Aurelium

Bavorská stavba názvem i tvarem spojuje lesk s historií

Honosně až dekadentně zlatý vzhled měděného pláště nového kulturního a komunitního centra Aurelium v bavorském Lappersdorfu vyvažuje střídmě elegantní interiér s plochami z betonu, dřeva a tmavě šedých keramických obkladů české značky RAKO.

Ve jméně kulturního centra Aurelium v Lappersdorfu u Řezna se mísí latinský název pro zlato „Aurum“ a jméno císaře Marca Aurelia, který je považován za zakladatele Řezna, pevnosti na řece Regen.

I samotná stavba Aurelia v sobě pojí metalický lesk s historií: Nové centrum má fasádu a střechu ze zlatě se lesknoucích prvků z měděného plechu. Díky nim září do daleka a mění barvu v závislosti na denním světle.

Strmá sedlová střecha vypadá jako středověká stodola či prostory dřívějších hospodářských stavení klášterů a tím připomíná historii vzniku dnešního města se 14 000 obyvateli: Bývalá správní budova mocného kláštera Sv. Emmerama v Řeznu ze 13. století je považována za zárodek střediskové obce Lappersdorf. Jako šupiny byly na plochy střech a fasád položeny tisíce zlatě se třpytících kovových šindelů, které po speciální úpravě povrchu neztmavnou.

Zlatě zářící zvenčí, elegantně střídmé uvnitř: Nové kulturní a komunitní centrum „Aurelium“ v bavorském Lappersdorfu spojuje tradici s odvahou vytvořit něco výjimečného. Neglazované slinuté dlaždice Taurus z programu RAKO OBJECT v tmavě šedém odstínu a třech formátech našly uplatnění v šatnách i v sociálních zařízeních. Foto: RAKOZlatě zářící zvenčí, elegantně střídmé uvnitř: Nové kulturní a komunitní centrum „Aurelium“ v bavorském Lappersdorfu spojuje tradici s odvahou vytvořit něco výjimečného. Neglazované slinuté dlaždice Taurus z programu RAKO OBJECT v tmavě šedém odstínu a třech formátech našly uplatnění v šatnách i v sociálních zařízeních. Foto: RAKOZlatě zářící zvenčí, elegantně střídmé uvnitř: Nové kulturní a komunitní centrum „Aurelium“ v bavorském Lappersdorfu spojuje tradici s odvahou vytvořit něco výjimečného. Neglazované slinuté dlaždice Taurus z programu RAKO OBJECT v tmavě šedém odstínu a třech formátech našly uplatnění v šatnách i v sociálních zařízeních. Foto: RAKO

Jak extrovertně vypadá nové kulturní a komunitní centrum zvenčí, tak střídmě působí uvnitř. V koncertním sále, v obou konferenčních sálech a ve foyer „Aurelia“ se decentně doplňují vrstvený beton a dřevo. Šatny a sociální zařízení získaly elegantní vzhled podlah a stěn díky jednobarevným keramickým obkladům značky RAKO OBJECT. Na místě je položeno téměř 550 m2 slinutých neglazovaných jednobarevných dlaždic Taurus Color a dlaždic Taurus Granit v barevném odstínu Dark Grey, ve formátech 5 × 5 cm, 10 × 10 cm a 20 × 20 cm. Slinuté neglazované obkladové prvky Taurus s velmi nízkou nasákavostí pod 0,5 % jsou určené k obkladům podlah i stěn v exteriérech a interiérech, kde mohou být vystaveny vysokému až extrémnímu mechanickému namáhání, obrusu a znečištění. Více o dlaždicích Taurus na www.rako.cz.

Výběr fotografií RAKO „Aurelium“

RAKO „Aurelium“. Foto: Rako
RAKO „Aurelium“. Foto: Rako

RAKO „Aurelium“. Foto: Rako
RAKO „Aurelium“. Foto: Rako
RAKO „Aurelium“. Foto: Rako

RAKO „Aurelium“. Foto: Rako
RAKO „Aurelium“. Foto: Rako
RAKO „Aurelium“. Foto: Rako

Foto: Rako
 
 
Reklama