Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dětem v mateřské školce ukazují cestu jasné barvy

Berlínské architekty zaujal velký výběr odstínů obkladů RAKO OBJECT

Jasné a syté odstíny zelené, žluté a modré usnadňují orientaci dětem v nové mateřské školce „Drachenreiter“ na Alexandrově náměstí v Berlíně. Zelená a žlutá jsou určené starším dětem, modrá je „pelíškem“ pro děti od jednoho roku do dvou a půl let. Na rozdíl od jiných mateřských škol zde nejsou děti tak jako obvykle rozdělené do skupin, ale své místo si vybírají samy podle svých zálib, zájmů a stupně vývoje. Barevný koncept jednobarevných obkladů „Color One“ tradiční české značky RAKO začíná u vchodu a pokračuje přes chodby a společenské místnosti až k sociálním zařízením.

Nová MŠ vznikla v prvním patře jedenáctipatrové novostavby v Berlíně, ulici Wadzeckstraße 3, blízko Alexandrova náměstí. Pro stovku dětí a dvě desítky pedagogů je tu k dispozici přibližně 1000 m2 plochy. Jedná se o druhé zařízení pro děti, které v dubnu 2016 v Berlíně otevřela společnost Drachenreiter gemeinnützige GmbH. Jak architektonický koncept, tak přístup pedagogů reflektuje individuální potřeby dětí ve věku od jednoho do šesti let, včetně dětí s postižením, dětí různých národností i sociálních vrstev.

Projektanti studia „Arge KnowspaceThinkbuild“, Jason Danziger a Prof. Erhard An-He Kinzelbach, vytvořili pro děti ideální prostorové podmínky, kde barvy mají svůj na první pohled jasný význam. Speciálně v sociálních zařízeních vyniknou intenzivní odstíny. Vyrostla zde jedna žlutá, jedna zelená a jedna modrá koupelna s jednobarevnými obklady formátu 20 × 40 cm série Color One, značky RAKO OBJECT. „Důležitá pro mě byla velká škála barev a spolehlivost barevného řešení,“ říká Jason Danziger a pokračuje: „Při projektování jsme měli na výběr na výběr nepřeberné množství variant a na základě vzorků jsem vždy věděl, jak bude vypadat výsledek.“

V koupelnách a v kuchyni nové berlínské mateřské školky byly zdi i podlahy obložené keramikou značky RAKO OBJECT. Přibližně 150 m2 obkladů v barevném provedení tmavě žlutá, zelená a modrá se uplatnilo ve třech koupelnách. Na podlaze se jedná o dlaždice ve formátu 10 × 10 cm ze série Color Two bílé barvy (protiskluznost R10/B) a k nim příslušné sokly. V kuchyni byla použita dlažba ze série „Taurus Industrial“ (20 × 20 cm, R12 V4).

Nejen barevné nápady se promítly do návrhů projektantů architektonického ateliéru KnowspaceThinkbuild. U zrodu projektu stálo i motto „Od velkého k malému“, jinými slovy od celkového vzhledu místností k designu nábytku – téměř vše proto bylo individuálně vytvořeno na zakázku a téměř vše je i multifunkční. „Námi navržené židle je možné například jednoduchým otáčením nastavit na tři různé výšky,“ vysvětluje Prof. Kinzelbach. „A lichoběžníkové stoly jsou flexibilní pro uspořádání do kruhů, řad nebo čtverců.“ Široké okenní niky přímo zvou k tomu, aby do nich děti lezly, a i lavičky se dají různě poskládat. Stejně jako Kneipův bazének, i na zakázku vyrobený „stůl s fontánou“ v prostorách koupelen neslouží jen na koukání, ale také pro radostný zážitek z vodního elementu. Užít si vodu mohou děti díky speciálně navrženým vodním kaskádám ze sanitární keramiky.

Šestiúhelníková okna jsou vlastně kukátka

Obzvlášť důležitý byl pro projektanty koncept otevřeného prostoru. Nápadná jsou šestiúhelníková okna mezi místnostmi a chodbami. Ta působí jako předimenzovaná „kukátka“ a umožňují komunikaci a výhled mezi jednotlivými částmi prostoru. Asymetrický šestiúhelník jako opakující se symbol je možné objevit na mnoha místech mateřské školky: Jako barevnou dekoraci okenních ploch a také ve formě venkovního pískoviště.

Mateřská školka „Drachenreiter“...

Zaujímá cca 1 000 m2 plochy, celé první patro jedenáctipatrového projektu novostavby v ulici Wadzeckstraße 3 v Berlíně, blízko Alexandrova náměstí. Dokončená byla v dubnu 2016. Postupně zde bude až 100 dětí ve věku od jednoho do šesti let, které budou přijímané podle konceptu „Drachenreiter gemeinnützige GmbH“. V přízemí budovy jsou různé obchody. Ve druhém až jedenáctém patře jsou byty pro studenty. Projektantem vnitřních i vnějších prostorů mateřské školky „Drachenreiter“ byl ateliér „Arge KnowspaceThinkbuild“ z Berlína.

Výběr fotografií mateřské školky Drachenreiter, Berlín střed

Typické pro MŠ „Drachenreiter“ v Berlíně: Syté barvy a asymetrické šestiúhelníky. Foto: RAKO / Huthmacher
Typické pro MŠ „Drachenreiter“ v Berlíně: Syté barvy a asymetrické šestiúhelníky.
Foto: RAKO / Huthmacher
Vhodné pro barevný koncept MŠ: 20 × 40 cm velké, glazované obkladačky z programu „Color One“ od Rako. Foto: RAKO / Huthmacher
Vhodné pro barevný koncept MŠ: 20 × 40 cm velké, glazované obkladačky z programu „Color One“ od Rako.
Foto: RAKO / Huthmacher
Místnost s „vodními zážitky“ nabízí mnoho možností vnímání elementu vody. Foto: RAKO / Huthmacher
Místnost s „vodními zážitky“ nabízí mnoho možností vnímání elementu vody.
Foto: RAKO / Huthmacher

Vhodné pro barevný koncept „Drachenreiter“: 20 × 40 cm velké obklady z programu „Color One“ a 10 × 10 cm velké dlaždice ze série „Color Two“ od Rako. Foto: RAKO / Huthmacher
Vhodné pro barevný koncept „Drachenreiter“: 20 × 40 cm velké obklady z programu „Color One“ a 10 × 10 cm velké dlaždice ze série „Color Two“ od Rako.
Foto: RAKO / Huthmacher
Užít si vodu... Speciálně pro MŠ Drachenreiter byla navržená „vodní kaskáda“. Foto: RAKO / Huthmacher
Užít si vodu... Speciálně pro MŠ Drachenreiter byla navržená „vodní kaskáda“.
Foto: RAKO / Huthmacher
Otázka „Kam?“ je v nové MŠ v Berlíně zodpovězená rychle: Prostě podle barvy! Foto: RAKO / Huthmacher
Otázka „Kam?“ je v nové MŠ v Berlíně zodpovězená rychle: Prostě podle barvy!
Foto: RAKO / Huthmacher

Individuální a multifunkční zařízení pro malé „Drachenreiter“ (Dračí jezdce). Foto: RAKO / Huthmacher
Individuální a multifunkční zařízení pro malé „Drachenreiter“ (Dračí jezdce).
Foto: RAKO / Huthmacher
Obklady z programu „Object“ – přesvědčí velkým výběrem barev a přesností. Foto: RAKO / Huthmacher
Obklady z programu „Object“ – přesvědčí velkým výběrem barev a přesností.
Foto: RAKO / Huthmacher
I zde šestihran: Venkovní prostor MŠ s velkým pískovištěm na nádvoří jedenáctipatrového obytného domu. Foto: RAKO / Huthmacher
I zde šestihran: Venkovní prostor MŠ s velkým pískovištěm na nádvoří jedenáctipatrového obytného domu.
Foto: RAKO / Huthmacher

RAKO HOME / RAKO OBJECT, Výrobce: LASSELSBERGER, s.r.o., Adelova 2549/1, 320 00 Plzeň, ČR, www.rako.cz

 
 
Reklama