Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kancelářská budova s nulovou spotřebou energie

Spojení vědy, technologií a umění k nulovému vyprodukování emisí

Prohlédněte si případovou studii ze Španělska, kde se společnost Uponor podílela na výstavbě první kancelářské budovy s nulovou čistou energií v regionu.

Budova Greenspace PCTG ve španělské Asturii je 1. kancelářskou budovou s nulovou spotřebou energie v regionu a jednou z mála svého druhu v celém Španělsku.

Působivý úspěch dosažený kombinací vysoce účinných aktivních energetických a pasivních systémů.

Španělští architekti z EMASE Arquitectura spolupracovali s projekční firmou SvR Ingenieros na vytvoření udržitelného designu šetrného k životnímu prostředí. Budova využívá na jedné straně solární panely k udržení solární zátěže mimo budovu a na druhé straně k výrobě většího množství energie, než budova spotřebuje. Aby se minimalizovala spotřeba energie budovy, partneři projektu se obrátili na společnost Uponor a její tepelně aktivní systémy budov (TABS) pro vytápění a chlazení.

Nulové emise

Kvůli klimatickým změnám neustále roste i poptávka po chladicích systémech pro obytné budovy. Za úvahu stojí otázka letního chlazení během fáze projektování, přičemž klíčovou otázkou je v tomto ohledu energetická účinnost.
Sálavé systémy od společnosti Uponor se hladce a neviditelně prolínají s architekturou a poskytují obyvatelům příjemné teploty po celý rok.





1,500 m2 celkové inovační plochy

Různé studie ukazují, že teplota v kanceláři má přímý dopad na pohodu a produktivitu pracovníků.
Ale zejména během horkých letních měsíců mohou teploty uvnitř kancelářských komplexů rychle vystřelit nahoru. Důležitou roli proto hraje účinný systém chlazení budovy.

  • více o aktivaci betonového jádra (TABS)
    Řešení Uponor TABS Contec je navrženo tak, aby zvládalo pokrýt požadavky na chlazení nebo vytápění pro budovy se základním tepelným zatížením.
  • více o stropním chlazení Thermatop M
    Uponor Thermatop M je vodní systém stropního vytápění a chlazení, který pracuje především na principu sálavého tepla nebo chladu.
  • více o stropním chlazení Thermatop S
    Thermatop S je sálavý systém vytápění a chlazení na bázi vody, který zajišťuje příjemné vnitřní klima ve všech ročních obdobích při efektivní spotřebě energie.
    Díky flexibilitě konstrukce podhledu se hodí jak pro novostavby, tak pro rekonstruované budovy. Montáž bez použití nářadí umožňuje rychlou a snadnou instalaci.



Mezinárodní certifikace

Celá řada použitých opatření energetické účinnosti a bioklimatického designu, spolu s využitím obnovitelné energie, zdravé architektury a nízkoemisních materiálů, přinesla Greenspace zlatou certifikaci od LEED.

Díky splnění LEED norem a kritérií, už ve svém návrhu budova minimalizovala vlastní dopad na životní prostředí, spotřebu energie a snížila emise téměř na nulu.

Certifikace LEED řadí Greenspace mezi nejudržitelnější budovy na světě! Jako první kancelářská budova v Asturii, která získala zlatou certifikaci, dokonce slouží jako měřítko pro budoucí stavební projekty.


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.