Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Expo Astana 2017

Po úspěšném Expu v Miláně 2015 se ČR opět aktivně zapojila do prestižní mezinárodní výstavy. Od 10.6. do 10.9. 2017 se koná Mezinárodní výstava EXPO ASTANA 2017 v Kazachstánu. TZB-info přináší exkluzívní rozhovor s koordinátorem hlavního programu, výkonným ředitelem komory SNS Františkem Masopustem.

Od 10. června do 10. září 2017 se koná Mezinárodní výstava EXPO ASTANA 2017 v kazašském hlavním městě Astaně. Supermoderní ekologické výstaviště, které se nachází nedaleko centra města, navrhlo slavné americké studio Adrian Smith a Gordon Gill Architecture. Nová výstavní čtvrť má být futuristická a po skončení Expa má nadále sloužit občanům. Hlavním tématem výstavy bude "Future Energy" – energie budoucnosti.

Právě v oblasti energetiky se Česká republika může pochlubit řadou inovativních technologií a úspěšných firem, které konkurují světu. Česká expozice má k dispozici plochu o 260 m2.

Reprezentaci České republiky na akci má na starosti tým lidí kolem komisaře české účasti Jana Krse. Koordinaci odborného programu, který bude v průběhu výstavy probíhat v jednacích prostorách českého pavilonu, má za úkol František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS. Na přípravě se aktivně podílí české velvyslanectví v Astaně i velvyslanectví Kazachstánu v ČR, které se snaží rozšiřovat spolupráci mezi kazachstánskými a českými firmami. Hlavním cílem výstavy je, mimo jiné, přivést do země, vedle podnikatelských subjektů a odborníků, více zahraničních návštěvníků. Napomáhá tomu také bezvízový styk pro občany ČR, kteří by rádi navštívili turisticky a obchodně zajímavou oblast.

EXPO ASTANA 2017 přitahuje zájem z celého světa, přihlášeno je již 119 zemí.

František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS
František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS

Portál TZB-info přináší exkluzívní rozhovor s koordinátorem hlavního programu, výkonným ředitelem komory pro hospodářské styky se SNS Františkem Masopustem.

TZB-info: Je již letošní Expo v Astaně připraveno a na jaké exponáty se budou moci návštěvníci těšit?

František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS: "Nyní, tedy před polovinou března zdaleka nelze považovat EXPO ASTANA 2017 za připravené. Intenzívně se pracuje na samotném výstavišti, stejně tak jsou v běhu přípravné práce na české straně. Tým komisaře výstavy, spolu Czech Trade, MPO ČR a s firmou ARTEO CZ, která byla vybrána jako dodavatel expozice, aktivně řeší otázky, spojené s českou účastí na akci. A jsou to otázky s velmi širokým spektrem záběru – od přípravy exponátů, přes zázemí českého pavilonu až po ubytování těch, kteří v pavilonu budou pracovat.
Současně se začal připravovat harmonogram prezentačních akcí, které ve společenských prostorách českého pavilonu proběhnou. Na tom se podílí také partneři české účasti na EXPO – SPD ČR a AMSP.
Pokud bych měl říci, co vše bude v českém pavilonu k vidění, byl by to velmi dlouhý seznam. Tak alespoň pár příkladů – letadlo na elektrický pohon SportStar, miniturbína Mavel, skládací elektrokolo, solární lavička a řada virtuálních modelů a interaktivních exponátů."

TZB-info: Které české firmy se letošního Expa v Astaně zúčastní?

František Masopust: "V první řadě je třeba si uvědomit, že EXPO není veletrh, na kterém by se prezentovaly jednotlivé podnikatelské subjekty a nabízely své výrobky. EXPO je prezentace zemí, které zde různou formou ukazují své výsledky. S ohledem na zaměření výstavy v Astaně – „Energie budoucnosti“ – byla česká účast pojata tak, aby ukázala svoji schopnost tento problém specificky řešit. Proto také náš slogan je „Chytré řešení“.
Nezlobte se, ale vyjmenovat všechny firmy, které do českého pavilonu na EXPO přispěly ukázkou svých výrobků a řešení v oblasti energetiky, by bylo opět velmi obsáhlé. Stručně jen zmíním společnosti jako Škoda Praha a.s., Mavel a.s., Fenix Group a.s., Hedviga Group a.s., Škoda Electric a.s., Ekolo.cz s.r.o. či Techmanii Plzeň."



TZB-info: Předpokládá se návštěva prezidenta Zemana, v čem vidíte význam této návštěvy?

František Masopust: "Jak organizátoři EXPO ASTANA 2017, tak i prezident Kazachstánu mají příslib od pana prezidenta Miloše Zemana, že se zúčastní zahájení EXPO. S touto informací pracují i organizátoři české účasti na akci. Účast pana prezidenta na zahajovacím ceremoniálu je v zemi velmi pozitivně vnímána. Především je to potvrzení zájmu české strany o spolupráci a také ocenění práce, kterou kazachstánská strana přípravě výstavy věnovala. Po všech návštěvách představitelů ČR, které se uskutečnily v průběhu posledních let, je prezidentská cesta určitým završením této etapy snahy o rozvoj vzájemné spolupráce. Konečně, je to druhá návštěva pana prezidenta v Kazachstánu za dobu jeho působení ve funkci."

TZB-info: Jaké jsou zkušenosti Komory pro hospodářské styky se SNS v oblasti obchodních misí do Kazachstánu?

František Masopust: "Do jisté míry jsem odpověď na tuto otázku naznačil výše. Komora SNS byla prakticky u všech cest představitelů České republiky, které směrovaly do Kazachstánu za posledních několik let. A nejen to, naše komora organizovala podnikatelské mise do Astany, Almaty i dalších destinací Kazachstánu již v době, kdy jsme netušili, že by mohla přijít krizová situace, způsobená propadem cen ropy a sankcemi na Rusko. Již tehdy jsme vnímali Kazachstán jako složité, ale mimořádně zajímavé teritorium pro české exportéry, a tyto atributy si zachovává i dnes, kdy se od nás (i dalších zahraničních partnerů) očekávají kromě vyspělých technologií především investice do rozvoje kazachstánské ekonomiky."

Na českém pavilonu na EXPO se podílí řada firem ukázkou svých výrobků a řešení v oblasti energetiky

Ing. Cyril Svozil, jednatel Fenix Group a.s.
Ing. Cyril Svozil, jednatel Fenix Group a.s.

Pro TZB-info komentuje svoji účast v rámci českého pavilonu Ing. Cyril Svozil, jednatel Fenix Group a.s.: "Jsme samozřejmě velmi hrdi na skutečnost, že Česká Republika zvolila jako jeden z deseti zde prezentovaných exponátů právě model našeho domu jako aktivního prvku energetické soustavy."
O stavbě a provozu Office centra Fenix v Jeseníku

TZB-info: Pro Vaši společnost je zahraniční obchod významnou součástí aktivit. V Kazachstánu již máte své zákazníky, nebo účast plánujete jako podporu nového trhu?

Ing. Cyril Svozil: Uvedená záležitost je pro nás samozřejmě nejen prestižní, ale i obchodní příležitostí. Proto jsme na 18.-20.6. pozvali na tuto světovou výstavu do Astany naše významné partnery nejen z Kazachstánu ale i z okolních zemí – Uzbekistánu, Turkmenistánu a Tadžikistánu. Účast přislíbil i náš obchodní partner z Íránu. Kromě prohlídky výstavy pro ně připravujeme seminář právě na téma plně elektrifikovaný dům jako součást energetické sítě. Díky výsledkům z našeho OC v Jeseníku máme k dispozici obrovské množství velmi zajímavých, která potvrzují přelomovost a progresivnost námi navrhovaného řešení.

Office centrum Fenix Jeseník
Office centrum Fenix Jeseník

TZB-info: Pro většinu našich čtenářů je to země hodně vzdálená a neznámá. Co lze zmínit jako zajímavost vzhledem k připravovanému EXPO ASTANA 2017?

Ing Cyril Svozil: Po nelehkých cca 5 letech způsobených měnovými turbulencemi místních měn ukazují loňské obchodní výsledky opět růst v celém širokém teritoriu. Z tohoto pohledu považujeme časování výstavy na období 06-09/2017 za velmi důležité a pozitivní.

Plně elektrifikovaná budova, vybavená FVE a domovními bateriemi - FENIX OFFICE CENTRUM JESENÍK


Časosběrné video z hrubé stavby

Rozhovor pro Regionální televizi

Reportáž z pořadu Polopatě


 
 
Reklama