Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přepravní kontejnery jako základní prvek kavárny Starbucks

Využívání přepravních kontejnerů zdůrazňuje význam snižování a opětovného využití průmyslových odpadů a materiálů, umožňuje zajímavé architektonické řešení a využití běžně nezastavitelných ploch.

Kavárna Starbucks Tchaj-wan, zdroj: Kengo Kuma Creates Starbucks Store in Taiwan From 29 Shipping Containers
Kavárna Starbucks Tchaj-wan, zdroj: Kengo Kuma Creates Starbucks Store in Taiwan From 29 Shipping Containers

Zajímavé architektonické řešení

Starbucks Tchaj-wan se skládá z 29 bílých přepravních kontejnerů s plochou 320 m2, které jsou posunuty a poskládány do tvaru mřížky. V rámci prostoru jsou různé intimní a pohodlné prostory.

Není to zcela ojedinělý projekt, Starbucks má již více než 40 kaváren, které využívají přepravní kontejner jako základní stavební blok. Kromě základního nepřehlédnutelného designu celého objektu je důležité zpracování vnitřních prostor. Konstrukce Kuma využívá řadu světlíků a oken, které zajišťují přirozené světlo a vytvářejí prostory s různou intenzitou světla k navození dojmu příjemného obytného prostoru, kde si můžete vychutnat nápoj Starbucks.




Interiéry kavárny Starbucks Tchaj-wan, zdroj: Kengo Kuma Creates Starbucks Store in Taiwan From 29 Shipping Containers

Konstrukce skladovacích kontejnerů mohou využít i místa, která nejsou vhodná pro běžnou výstavbu

Vize společnosti Kengo Kuma sleduje současný trend v obchodních projektech společnosti Starbucks. Využívání přepravních kontejnerů se stalo běžným architektonickým trendem, který se obvykle používá jako prohlášení, které zdůrazňuje význam snižování a opětovného využití průmyslových odpadů a materiálů. Tento projekt se nijak neliší. Jako součást obnoveného závazku společnosti Starbucks k udržitelné výstavbě mohou konstrukce skladovacích kontejnerů využít místa, která nejsou vhodná pro běžnou výstavbu z důvodů terénních nebo prostorových omezení.

Kavárny Starbucks jsou navrženy tak, aby vytvářely přátelskou atmosféru, ale zároveň, aby umožňovaly lidem využít svůj vlastní osobní prostor tak, jak si přejí. Ti, kdo hledají klid mimo svůj domov a kancelář, u nás mohou relaxovat a pohodlně se usadit v křeslech začtení do knížky, zatímco ti, kdo hledají útulné místo pro schůzku s přáteli, se mohou posadit na pohovku a povídat si nad hrnkem kávy a cítit se přitom uvolněně jakoby byli doma. K této příjemné atmosféře přispívá rovněž jemné osvětlení a hudba v pozadí.

Lídrem staveb z kontejnerů je v ČR společnost KOMA MODULAR s.r.o.

Společnost KOMA MODULAR nabízí rychlou, cenově výhodnou a kvalitní výstavbu kanceláří, prodejen, ubytoven, hotelů, restaurací, škol, mateřských školek, bytových domů, komunální výstavby, šaten, domovů důchodců, studentských kolejí apod. KOMA MODULAR staví systémem prostorové modulace, která je o 30 % výhodnější než standardní výstavba. V rámci spolupráce s architekty a studenty se KOMA MODULAR podílí i na zajímavých netradičních projektech.





Foto zleva: Šatny pro atlety Zlín, rok výstavby 2015, Bytový dům v Paříži, rok výstavby 2015, Nízkoenergetická firemní MŠ Lapp Kabel Otrokovice, rok výstavby 2013, zdroj: KOMA MODULAR slaví 25 let




Foto zleva: Prezentace vozů BMW na FFKV 2017, Interiér prezentace vozů BMW na FFKV 2017, Dům ČT na FFKV 2017, zdroj: I díky City modulům žijeme ve světě Pop-up architektury

"Úprava přepravních kontejnerů po jejich dožití k jiným účelům je zajímavým dalším využitím námořních kontejnerů. Námořní kontejnery staticky vyhovují velkému zatížení a umožňují tak velké vyložení, které by prostorové moduly vyráběné na míru zvládaly s omezením a většími finančními náklady," říká Ing. Martin Hart, Marketing Director KOMA MODULAR s.r.o. a pokračuje:
"Zajímavé architektonické řešení se zřejmě muselo vypořádat jak se statickými výzvami, tak se zateplením a omezenými prostorovými možnostmi, které byly limitovány již záměrem použití námořních kontejnerů. Přeji záměru hodně zdaru a rád se seznámím po realizaci s provozními náklady."

 
 
Reklama