Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okna TROCAL – řešení pro novostavby i rekonstrukce

Okny utíká až 10× více tepla než obvodovou zdí stejné plochy, proto se vyplatí mít okna co nejlepší. V pasivním domě stejně jako v kterémkoli jiném. TROCAL je plastový profilový systém pro fasádní okna, prosklené stěny i posuvné či skládací dveře. Profily obsahují ekologické stabilizační přísady greenline, jsou plně recyklovatelné a především účinné a spolehlivé.

Jeden z velkých mýtů dodnes tvrdí, že energeticky vysoce účinná okna, tzn. s tloušťkou profilů nad 80 mm a s trojsklem, jsou vhodná jen do pasivních domů. Pokud jste nadšeni pro pokroková a dlouhodobě úsporná řešení, nenechte se odradit podobnými tvrzeními „profesionálů“, kteří zaspali dobu. Ceny energií budou neustále stoupat a jste to vy, kdo může profitovat na budoucích úsporách. Pokud se dnes rozhodnete správně.

Nejde zdaleka jen o ztráty tepla

Horší tepelná kvalita okna, tzn. vyšší prostup tepla okenním dvojsklem a zejména rámem, který má obvykle menší tepelně izolační schopnost v porovnání se sklem, přináší další problém z pohledu jejich životnosti. Až s odstupem času v důsledku zkrácení doby užívání můžete relativní úsporu prvotní investice vidět v úplně jiném světle. Řeč je o rosení okna z vnitřní strany ve studených měsících, kterému se nevyhnou ani „dobrá“ okna s izolačním dvojsklem. Dochází k němu zejména v dolní čísti okenního zasklení v místě napojení k okennímu křídlu, někdy i v celé ploše zasklení. V horších případech zastaralých zasklení a okenních rámů, kterými proudí vzduch, se sráží voda i ve funkční spáře mezi rámem a křídlem okna. V těch nejzávažnějších případech neustále otíráte kondenzovanou vlhkost, abyste uchránili před devastací malbu a omítky, ale neměli byste podceňovat ani zdánlivě nenápadné projevy. Závažné informace o negativním vlivu plísní na naše zdraví by vydaly na další článek.

Rozumný investor se při plánování nových oken snaží podobným jevům předejít. Chce mít velkou míru jistoty, že k nim nedojde buď vůbec, nebo jen krátce a zřídka, např. v koupelně při sprchování. Volbou pak je silný okenní profil a izolační trojsklo, jaké nabízí ověřené řešení – profil TROCAL 88+.

TROCAL AddOn oceníte v zimě i v létě

Jde o dodatečné plasto-hliníkové křídlo s žaluzií. Lze ho namontovat prakticky na každé okenní křídlo a tím podstatně zvýšit jeho estetickou i užitnou funkci. Tuto možnost pochopitelně vyžijeme hlavně v noci, kdy nám noční mrazy „vysávají“ nejvíc nákladů na vytápění.

V létě naopak potřebujeme naše obydlí chránit proti slunci, kdy ostré sluneční záření dodává do interiéru právě oknem největší přísuny tepla. Integrovaná žaluzie v dodatečném okně TROCAL AddOn ho zcela zastaví. Sluncem se sice ohřeje cca na nějakých 50 °C a začne sálat teplo, to však izolační dvojsklo téměř nepropustí dovnitř. Ve formě sálavého tepla projde jen necelých 7 % energie, která by jinak ohřála interiér bez této žaluzie.

Investice do budoucnosti – TROCAL 88+

Velmi propracovaný systém plastových okenních profilů, který svými tepelnými vlastnostmi Uw = 1,0 W/(m2K) předbíhá současnost. Velkou předností je středové těsnění v rámu, se kterým značka TROCAL přišla průkopnicky jako vůbec první. Velmi výrazně, v našich klimatických podmínkách v podstatě k nule, se tím snížilo riziko případné kondenzace vody mezi rámem a křídlem v dolní parapetní části okna. Další předností okna, která je však oku uživatele skryta, je unikátní patentovaná vnitřní konstrukce komor profilů z osvědčeného profilového systému TROCAL InnoNova.

Tato okna nekladou žádná omezení na výšku zabudování, což je dobrá zpráva pro společenstva bytových jednotek a bytová družstva, která spravují výškové bytové budovy. Okna TROCAL jsou zárukou vysoké životnosti při zachování jejich plné funkčnosti.

Stručný přehled výhod:

  • dekor dřeva DecoStyle
  • standardní hliníkový klip AluClip
  • AluFusion, unikátní systém spojení hliníkového opláštění a plastového okna
  • kompletně šestikomorový systém s použitím speciální montážní komory v rámu
  • nejvyšší odolnost proti zatékání a infiltraci
  • vysoká odolnost proti povrchové kondenzaci
  • vysoká odolnost proti vloupání
  • znamenitá ochrana proti hluku
  • významný statický potenciál při zeštíhlení konstrukce a pohledové šířky
  • možnost mechanického či elektronického systému trvalého přivětrávání
  • skvělá tepelná izolace plně vyztužených rámů a křídel (Uf = 1.0 W/(m2K))
  • standardně naextrudovaná těsnění v šedé barvě
  • stabilizováno ekologickými přísadami greenline
  • plně recyklovatelné

Spořit na důchod, nebo zhodnocovat dům či byt?

Právě nyní, kdy se intenzivně hovoří o reformě penzijního systému a v chaotickém legislativním procesu vzniká pro běžného spořitele, ale i pro odborníky nepřehledný rámec pravidel, je ideální čas na malé zamyšlení. Než se upíšete za nejasných podmínek k nějakému penzijnímu připojištění, nebylo by lepší často těžce vydělané peníze investovat tam, kde nad nimi máte plnou kontrolu? Příprava na vyšší a později důchodový věk přece může spočívat i v tom, že investicí do modernizace bytu výrazně snížíte budoucí náklady na jeho provoz. Vaše nová okna vám začnou šetřit od prvního dne, kdy si je pořídíte, nemluvě o celkovém komfortu a nesrovnatelné estetické kvalitě.

TIP: Spočítejte si finanční úsporu po rekonstrukci oken a využijte k tomu kalkulačku úspor, kterou najdete na adrese www.trocal.cz.

Literatura a zdroje

Převzato z originálu Dodatečné plasto-hliníkové okno se žaluzií, Stavebnictví a interiér č. 4/2013, str. 18, www.stavebnictvi3000.cz/c4541, autor: RNDr. Jiří Hejhálek, převzal a upravil Petr Voborský

 
 
Reklama