Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využití denního světla Solatube® v administrativních budovách

K úspoře jen s LED?

Vysoké náklady na umělé osvětlení, které je ve většině kancelářích zapnuté celé hodiny i dny, vede k mnoha myšlenkám, jak zefektivnit jeho provoz. Klasickým zářivkám a žárovkám v podstatě odzvonilo nejen díky nařízením EU, ale i z evidentních důvodů vysoké spotřeby elektřiny. Často propagovaným trendem, který lze k úspoře spotřebované elektrické energie využít, je LED osvětlení. Přes veškeré klady v oblasti spotřeby, dnes již dokonce i velmi kvalitní chromatičnosti (barvě) imitující denní světlo ale nemůže nabídnout to, co kvalitní denní světlovody.

Proč světlovody?

Originální světlovody Solatube® jsou vysoce efektivním zařízením, kterým lze (pokud to konstrukce stavby umožní) dovádět do jakékoliv části stavebních dispozic nečekaně velké množství denního světla, nad které i sebelepší LED technologii nadřadit nelze. Hlavním přínosem světlovodu je tak umožnit lidem přístup denního světla včetně jeho dynamických změn. Odborné studie ukazují, že všude tam, kde člověk vykonává monotónní činnosti, je dynamika denního světla pro člověka silně motivující a zdravá. Světlovody Solatube® nabízí díky pokročilým technologiím největší výkon na průměr světlovodu, jelikož opodstatněné užití je pouze tam, kde světlovody svítí samostatně celý den, a to i v zimě.

Jsou světlovody opravdu efektivní?

Bez pochyb ano, ale jedním dechem je nutné dodat, že to jaké množství světla a na jakou vzdálenost dokáže daný světlovod svítit je bezpochyby spjato s technologií, kterou výrobce používá. Zastaralá představa, že čím větší osvětlovací otvor bude, tím více světla dovedeme do interiéru, u světlovodu až tak neplatí. Faktorů, které určí výkonnost světlovodné trubice, je daleko více než jen velikost otvoru.

Moderní technologie v podobě vnější prostorové Fresnelovy čočky, která usměrňuje sluneční světlo, je jednou z možností, jak zvýšit výkon trubice. Klíčovým faktorem je pak schopnost zachovat světlo na velkou vzdálenost. Patentovaným materiálem Spectralight® Infinity na bázi polymerů dokážeme převádět světlo na mnohem větší vzdálenosti než s pomocí komerčně užívaných kovů (stříbro, leštěný hliník). Činitel odrazu polymerické plochy je 99,7 % na odraz, což umožňuje minimální ztrátu světla cca 1 % na 1 m. S kvalitními světlovody Solatube® tak můžete naprosto s přehledem osvětlit i velké komerční prostory a plně tak nahradit umělé osvětlení. Návratnost investice je pak otázkou několika let.

Příkladové užití

V roce 2013 byla realizována administrativní budova, která díky použitým technologiím získala nejedno ocenění. Budova měla několik otevřených i uzavřených kancelářských prostor, kam bylo nutné dovést denní světlo a splnit požadavky hygieny. Díky jedinečným optickým vlastnostem polymerů padla jasná volba na výrobky od vynálezce Solatube® Inc. Nejen že byla patřičně splněna hygienická kritéria a významně se snížila spotřeba elektrické energie, ale interiér rozzářilo denní světlo ve správném spektrální složení, což metalické světlovody nenabízí.

Jestliže uvažujete nad racionalizací nákladů na osvětlení Vaší budovy, tak doporučujeme zvážit zásadní výhody denního světla, které vyhoví všem psychofyzikálním potřebám člověka a zpříjemní jeho pobyt v budově.

Kontakt:
WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.
Výhradní dovozce světlovodů Solatube® do České republiky
Spojovací 136
252 62 Horoměřice
www.solatube.cz

 
 
Reklama